Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag var riktigt djupt nere

Monika Ekström | 28 mar , 2019
För knappt 20 år sedan, vid millennieskiftet, hade Peter Ahlman förlorat allt. – Jag var en bruten människa som hade testat allt i livet; sex, droger och rock´n roll. Jag hade misslyckats med det mesta man kan misslyckas med, berättar Peter Ahlman för Inblick på ett café.
Jag_var_riktigt _djupt_nere
Peter är gift med Camilla som Inblick skrev om i höstas. Paret träffades för drygt tio år sedan. Då hade Peter varit troende i två år. Bagaget var tungt med en uppväxt i misär, många brutna relationer, kriminalitet och narkotikamissbruk.
År 2000 var han hemlös och bodde i trappuppgångar, knarkarkvartar, på bänkar och bland buskar. Han kämpade med relationer och med att bli fri från sitt beroende.
– Jag var riktigt nere i djupet. Jag var trött på livet och mycket sjuk. Det enda som höll mig vid liv var drogerna, berättar Peter Ahlman för Inblick.
Från att Peter var 14 år hade han haft sällskap med tjejer för att må bra i själen.
– Hade jag inte en tjej så kände jag mig inte hel.
Men han träffade trasiga människor som var otrogna mot honom.
– Det var en rad av relationer som hade knäckt mig helt.
Han kom in på ett behandlingshem och gick i behandling hos en rättspsykiatriker som även behandlat Anna Lindhs mördare.
– Jag var ingen mördare, men han tyckte att jag var ett intressant fall. Jag var hemlös och väldigt våldsam. Jag trodde att alla ville mig något ont.

Ljög i terapin

Peter ljög mest i samtalsterapin och tycker att det snarare blev värre än bättre av vården. När han hittade Gud och slutade med medicinerna skakade psykiatern bara på huvudet.
– Han var råateist och kunde inte förklara det.
Det var när Peter bodde på härbärget Västerhem i Malmö som livet tog en ny vändning.
– Sent på kvällen knackade det på dörren. Jag var väldigt risig och skakig.
På andra sidan dörren stod en man som berättade att Gud manat honom att be för Peter. Peter blev helt ställd.
– Det vanliga hade varit att ge besökaren en sväng, men jag kände frid. Mannen sa "Gud sa att vi skulle ta en promenad."
Under promenaden berättade Peter om sin barndom och att föräldrarna hade varit hippies. Redan när Peter var sex år hade han velat ta livet av sig.
– Jag hade ett extremt hat mot mina föräldrar och jag berättade om hur jag hatade mig själv. Mannen lyssnade på mig i 30 minuter. Sedan sa han: "Du kommer att dö snart."
– Jag kommer ihåg hur det gick rakt in i hjärtat.
De satte sig ner och mannen bad för Peter som bröt ihop och bara grät och grät.
– Jag bara såg hans och ögon och tänkte "det han har det måste jag ha". Han ledde mig till tro den dagen.
I sin vandring med Gud började Peter först gå till Katolska kyrkan.
– Jag hade koll på att de var emot abort. Men när jag skulle behöva vänta i två år med att ta nattvard blev jag skitsned.

Höll sig nykter

Istället letade Peter upp Matteuskyrkan där de tog emot honom med öppna armar.
– Jag gick på gudstjänsterna och lyckades hålla mig nykter. De erbjöd ett kollektivboende om man höll sig fri från droger.
Han hade slutat att stjäla och var kyrkvärd och fick ta upp kollekt, men hade inte förstått hur enkelt det var att möta Gud.
–Jag läste Bibeln, gick på gudstjänster och läste alla böner. Jag ville hitta Gud. Jag kände ingenting. Jag ville uppleva Gud utan att fejka.
En dag när han gick mot Rosengård där han bodde knackade han symboliskt på en dörr enligt Matteusevangeliet: "Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er. För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar ska dörren öppnas." (Matt. 7:7-8)
När han knackat på dörren fick han syndanöd.
– Jag fick sjuk syndanöd och tänkte på vilken skitstövel jag var. Jag insåg att om Gud skulle komma nära mig, skulle... Peter avslutar inte meningen utan säger:
– Jag var livrädd.
När Peter kom hem till kollektivet tog han fram en bok och sa trots sin rädsla: "Gud om du finns så kom".
– Det var något som kom. Det gick som en våg i kroppen. Det var en så fantastisk känsla. Jag ställde mig upp och skrek "Jag är frälst."

Reste utomlands

På kollektivet trodde de att han fått en psykos, men han hade fått ett möte med Gud. Peter som aldrig kunnat koncentrera sig låg och läste Bibeln flera timmar i sträck.
– Jag blev hyfsat normal, men det var grejer jag inte kunde sluta med. Jag visste inte vad som var rätt och fel.
När Peter varit nykter i ett och ett halvt år åkte han och tjejen på semester utomlands.
– Ska vi inte ta en bira och slappna av? frågade jag och sedan blev det totalt kaos. Vi söp oss redlöst fulla.
Peter fortsatte dricka under hela semestern. När de kom hem gick han på Anonyma narkomaners möten, men ljög och fick ett återfall på amfetamin och fick en fruktansvärd psykos.
– Jag trodde att någon planterat ut mördarbakterier i lägenheten. Jag kunde inte gå ut för då skulle jag smitta andra.
– Till slut fick jag ett släpp och klistrade in mig i plastfolie och tog på mig gummistövlar och gick ut för att köpa klorin så att jag kunde tvätta lägenheten.
När han började riva ner tapeterna insåg han att det verkade orimligt och bad sin mamma komma över och kolla om hon såg bakterierna. Det gjorde hon inte och Peter valde att lita på henne.
– Jag tände ett ljus och tog fram min Bibel och sa: "Gud, förlåt mig."
– Det kom ett ljussken och jag blev helt befriad. Från den dagen har jag varit spiknykter. Gud satte mig fri.
Peter började läsa in gymnasiet och gå till Malmö International Church. Där blev han döpt i havet på Ribersborgsstranden i Malmö av pastorn.
– Då tog det riktig fart. Jag klippte med det gamla livet och med att synda. Det fanns ingen väg tillbaka.

Träffade Camilla

Sedan träffade Peter Camilla och de gifte sig i maj 2008.
Peter hade skulder som han inte kunde betala med sig in i äktenskapet. Inkassobreven brukade han kasta.
– Camilla undrade vad jag höll på med och fick ordning på mig.
Camilla arbetade som ekonom i Stockholm medan Peter gick på bibelskola i Uppsala. De blev ansvariga för gatuevangelisationen i kyrkan, men de såg få mirakler och det ledde Peter in i en kris.
– Jag bestämde mig för att söka Gud. Det var pinsamt att jag inte ens kunde höra Guds röst trots att jag var ledare.
Han sökte Gud i två månader och det var fruktansvärt. Peter ville tvinga Gud att tala med honom, men det var bara tyst. Men så gick de till en gudstjänst i Korskyrkan i Uppsala.
– Det var ganska stillsamt där, men plötsligt såg jag mig stå på en tropisk strand. Gud talade i visioner och bilder till mig.
Nästa söndag gick de till samma kyrka och Gud fortsatte att tala på samma sätt.
– Samma sak hände. Jag var på samma strand och synen fortsatte och även efteråt när jag var ute och gick. Det var en smekmånad.
Peter såg ett skeppsvrak på stranden och han kunde ställa frågor till Jesus i synen. Jesus sa: "Jag tar dig ut på okända vatten".
– Jag var det brutna skeppet som Gud byggde upp och andra bara hakade på.
Visionen har följt Peter och Camilla nu i sju år. De fick kontakt med en man i Danmark och fick lära sig gå ut på gator och torg och be för människor och leda dem till en tro på Jesus. De har åkt runt i hela världen och även startat husförsamlingar.
– Det har varit en resa det här. Jag kom från misären och Gud har upprättat mig.
När Peter kom till tro hade han skulder på 1,3 miljoner, men han fick ett säljarjobb och har kunnat betala av alla skulder.
– Jag fick värsta jobbet och var säljetta. Det var en upprättelseprocess. Gud har tagit mig vidare steg för steg. Han har tagit lager på lager. Hade jag fått allt på en gång, hade jag inte kunnat bära det.
Peter har genom åren haft svårt att lita på människor.
– Det var en pusselbit som saknades. Gud lagade den här trasiga själen. Camilla var en bit i den processen, att jag nu kan lita på någon.
– Gud har helat mig. Även om människor gör mig besviken idag så är jag ändå hel.
– Jag har varit som ett maskrosbarn som reser sig upp igen. Det hade jag inte gjort om jag inte träffat Jesus.
Sina erfarenheter och upplevelser har Peter bearbetat genom åren på olika sätt. Först fick han lasta av mycket på mötena med Anonyma narkomaner. Han har också gått mycket på bikt i Svenska kyrkan och på bibelskolan. Camilla har också fått vara med och lyssna och be.
– Hon vet allt. Det finns inget som hon inte vet.
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.