Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Henrik gav livet en sista chans

Monika Ekström | 02 aug , 2019
Henrik Karlsson hade extremt mycket energi som barn och saknade samtidigt sina föräldrar som ständigt arbetade. Han kände sig annorlunda och började tidigt med droger. Till slut var han en trasig narkoman som gömde sig för folk. – Jag valde mellan att ta livet av mig eller att ge det en sista chans, berättar Henrik.
Henrik_gav_livet_en_sista_chans
Henrik Karlsson kommer från en medelklassfamilj där både mamman och pappan var egna företagare som arbetade mycket. 
– Vi hade det bra, med svenska mått mätt hade vi en god standard i livet, berättar Henrik. 
Däremot saknade Henrik sina föräldrar, speciellt pappan som jobbade sju dagar i veckan.
– Min mamma berättade att en dag när mina föräldrar hade semester hade jag sagt: Pappa är hemma idag också! 
– Jag växte upp i en saknad efter min familj som var ute och jobbade hela tiden. 
Samtidigt var Henrik extremt aktiv som barn. 
– Jag gick aldrig runt saker, utan över, under eller igenom. Det bara small till överallt. Det ställde till det för både mig och familjen. 

Fick en stämpel

Henrik fick en stämpel redan på dagis. Redan tidigt kände sig tidigt udda. 
– Jag var fem år när jag började fundera på om det var något fel på mig, eftersom jag kände mig annorlunda. 
Han kände sig som en cirkel bland trianglar. I mellanstadiet började han söka spänningen i livet. 
– Jag började snusa, röka, dricka och insåg ganska fort att jag var ganska bra på de där sakerna. Han var den som slogs, hördes och syntes mest. 
– Jag iklädde mig rollen som värsting och helt plötsligt kändes det okej att vara som en triangel bland cirklar. 
Det gick fort utför och som 14-åring åt han dopingpreparat och hade provat det mesta i narkotikaväg. 
Som 19-åring somnade han vid ratten och var med om en kraftig bilolycka. Strax därefter kom han in på första behandlingen, men ville bli full en sista gång. 
– Jag sa till min mamma: "Bara en gång till" och hon sa okej och gav mig en flaska sprit.
– Jag åkte och fixade lite droger och tryckte i mig allt ihop, men det räckte inte för mig. Jag frågade mamma om mer. 

Polisen kom

Föräldrarna kunde inte ha någon sprit hemma på grund av sonens missbruk. 
– Jag trodde inte mamma och bestämde mig för att döda henne. 
Han bröt av en ölburk på mitten, brottade ner sin mamma och tänkte skära halsen av henne med burken. 
– Tack och lov kom pappa in i rummet just då och tog ölburken och brottade ner mig. 
Polisen kom och körde honom till den första behandlingen. I tre år var han drogfri.
– Sedan fick jag den briljanta idén att jag kanske kunde dricka öl igen. Så jag började dricka och gjorde det väldigt mycket.
Efter tre, fyra veckor satt han fast i drogträsket igen. Det blev ett långt återfall och han åkte in och ut på behandlingshem och olika häktesceller.
– Det var som en karusell av skuld, skam och ångest. 
Till en början var han den tuffe killen som slog folk för att driva in pengar. 
– Till slut var jag den trasigaste av trasiga källarpundaren som du kan tänka dig. Jag levde på nätterna och gömde mig på dagarna. Det var bara misär. 
Under de åren började han på tolv olika behandlingshem, men när han till slut verkligen ville bli fri från beroende sa socialen nej.
– De sa att jag inte fick fler chanser och att det var kört för min del. 

Blev livrädd

Men Henrik ordnade en egen finansiär och kom till ett behandlingshem. Kruxet var att han först behövde avgiftas, men var portad från sjukhuset i Trollhättan. Han hade varit våldsam mot personalen. Istället åkte han ner till en klinik i Göteborg. 
Det var en helt öppen avdelning där patienterna kunde komma och gå som de ville. 
– Jag blev livrädd och tänkte: Hur ska jag kunna bli avgiftad här? Jag ville bli inlåst på ett LVM-hem. Det var det bästa jag visste för där blev jag avgiftad.
Henrik fick ett eget rum på kliniken i Göteborg eftersom det fanns papper på att han var våldsam. Efter fyra dagar drogs det ner på nertrappningsmedicinerna.
– Hemmet jag skulle till var bara för de tuffa, sa personalen och tog hälften av medicinerna. Jag tänkte hur ska det här gå och det började slita i min kropp. 
– Det var som att två olika röster ville slita mig åt olika håll. En röst sa: "Stanna kvar här det kommer att bli bra". Den andra sa: "Jag vill tända på, bli full och gå ut härifrån". Det bara skrek i mig fram och tillbaka. 
Utanför startade just då Göteborgskalset och Henrik hörde Carola sjunga. Henrik hade aldrig läst Bibeln, men sa: "Gode Gud om du finns på riktigt hjälp mig för jag kommer inte att fixa det här på egen hand". 
– Jesus om du är på riktigt hjälp mig för jag orkar inte mer, fortsatte jag. Då var det som ett lugn kom över mig. All abstinens bara rann av och jag somnade, utan de tunga medicinerna. 

Följde med till kyrkan 

Efter avgiftningen följde en nio månader lång behandling och Henrik träffade sin fru. När hon skulle göra ett arbete i skolan om kyrkan följde han med till Pingstkyrkan. 
– I kyrkan stod människorna och lovsjöng Gud. Jag tänkte: De tror verkligen på det här. 
Henrik som blev fascinerad stod längt ner i ett hörn och tänkte: Jag måste prova det här och lyfte sina händer lite försiktigt, men tyckte det var pinsamt och tog snabbt ner dem. Men så tittade han på sin fru som stod och storgrät. Tårarna bara rann ner för hennes kinder. 
– Jag tänkte: Vad är det som håller på att hända? 
Han provade att lyfta händerna en gång till. 
– Jag tänkte: Jag gör det igen och ger mig till vad det nu är. Så kände jag: Yes, nu har jag hittat det. 
Henrik bestämde sig för att bara vara kristen på söndagar och inte berätta för någon eftersom det var lite pinsamt, men något hade hänt. 
– Enligt alla utredningarna var jag en otrevlig person som inte skulle få vara i möblerade rum.
– Helt plötsligt insåg jag att jag var en helt ny person.
Henrik undrade vad det var som hade hänt, men läste i Bibeln: "Jag ska stänka rent vatten på dig. Jag ska ta ur ditt stenhjärta och ge dig ett hjärta av kött. Jag ska ge dig av min ande" och förstod.
– Gud hade förvandlat mig fullständigt. Han inte bara kunde utan ville förändra mitt liv. 
– Jesus är inte bara ett namn i en bok eller något som människor fått för sig. Han kom in i mitt liv och förändrade det. 
Det är 13 år sedan han bad Gud om hjälp och drogfriheten håller i sig. Idag är han föreståndare på LP och hjälper andra med samma problematik. Han skäms inte för sin tro och har predikat för tusentals människor. 
Han vill berätta för alla som brottas med skam, skuld eller missbruk att Jesus är på riktigt och att han kan förvandla liv. 
– Jesus struntar i vad vi gjort innan och vill bara ha dig och mig som vi är, avslutar Henrik. 
MONIKA EKSTRÖM

Fotnot: 
LVM står för "Lagen om vård av missbrukare" i vissa fall och är en tvångslag som möjliggör sluten tvångsvård av vuxna missbrukare.
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019