Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jesus gav Karl ett helt nytt liv

Rickard Bransell | 19 sep , 2019
Som uppväxt i en missbrukarfamilj var steget inte långt för Karl Tiger att själv bli missbrukare. Han kom snett redan i unga år och när han själv började ta droger gick det snabbt utför. Till slut brydde han sig inte om han levde eller dog. Men efter åtta överdoser och 17 års drogande mötte Karl Tiger för fyra år sedan Jesus och blev fri.
Jesus_gav_Karl_ett_helt_nytt_liv
Karl Tiger är född och uppvuxen i Linköping. Redan några veckor efter födseln separerade hans föräldrar och Karl kom att bo hos mamman, en inte helt lätt sits för en liten kille, då hans mamma levde i ett aktivt missbruk. Strax innan Karl skulle fylla fyra blev han utelåst. Mamman hade druckit och sedan gått och lagt sig. Några grannar uppmärksammade vad som skett och ringde efter pappan, som kom och hämtade honom. Karl bodde sedan hos honom i 13 års tid.
Pappan, som jobbade som tryckare, hade även han ett missbruk. Att växa upp med två missbrukande föräldrar gjorde att Karl snabbt lärde känna den världen.
– Att det dracks och röktes hasch var inget konstigt för mig. Jag tänkte att det är så det är. Jag lärde mig också att stjäla snabbt. Jag var bara fem-sex år då.

Problem i skolan

I skolan hade Karl också problem. Studierna var inte det svåra, men han var orolig på grund av allt runt omkring. Han blev därför utåtagerande, hamnade i konflikter och slagsmål och störde på lektionerna. Till slut fick han inte gå kvar i den vanliga skolan utan flyttades till ett skoldaghem lagom till att han skulle börja sexan. Allt blev inte frid och fröjd där heller. Karl lärde känna en jämnårig kille och tillsammans med ungdomsgänget Karl hängde med började de stjäla bilar och åka och göra inbrott i små kiosker och liknande.
Efter två år på skoldaghemmet fick Karl åter börja på en vanlig skola, men då gå om sjuan. På skolgården, och framför allt runt ungdomsgården, kom Karl i kontakt med hasch och började då själv, tillsammans med sina kompisar, röka det. Men att röka hasch kostade pengar. Brotten blev därför grövre och började nu även innefatta personrån och inbrott av olika slag.
– Jag stal grejer och lät även andra stjäla åt mig, grejer som jag sedan sålde. Men sen blev jag polisanmäld och åkte fast för fyra brott. När det kom fram blev jag avstängd från skolan och fick börja på ett nytt skoldaghem. 
I den vevan blev han även osams med sin pappa och rymde hemifrån. Han var 15 år. Då Karl var försvunnen blev socialen inkopplad. Det slutade med att han placerades på ett HVB-hem i Flen. Där trivdes han inte och kom inte överens med de andra som var där. Han flydde därför hem till Linköping bara för att på nytt bli upplockad av socialen. Den här gången för att placeras på ett utredningshem utanför Södertälje, men även därifrån rymde Karl. Han drog in till Stockholm och provade heroin för första gången.
– Först rökte jag och snortade det, men de andra injicerade det så jag började också göra det. Jag tänkte att det var skit samma, säger han.

Sålde knark

Efter att ha varit skötsam en tid fick Karl socialen att ge honom LVU i hemmet. Han bodde då åter hemma hos pappan. Han hade slutat stjäla, men i stället börjat sälja knark för att få tillgång till droger.
– Det gick ett år sen fick jag mitt första fängelsestraff för att ha sålt ecstasy och amfetamin. Så jag fick fängelse i två månader. Jag var 19 då. 
När han kom ut blev han åter placerad på ett hem. Men i stället för att bli bättre eskalerade missbruket med amfetamin.  Amfetaminet blev sedan hans liv under många år. Vid 25-års ålder gick han sedan över till heroin, som kom att bli hans huvuddrog tills han blev fri från missbruket vid 33 års ålder.
– De sista åren var det i stort sett bara heroin. Jag gjorde också olika subutexbehandlingar. Men det funkade aldrig för jag vart inte nöjd. Jag ville ha mer.
Från att Karl var 20 till han var 33 tog han sex dödliga överdoser på heroin, en på metadon och en där han blandade subutex och tabletter. Men varje gång blev han uppväckt av ambulans. 
– Jag tror att Gud var med mig hela vägen för vid varje överdos hade jag någon med mig som ringde ambulansen. Jag överlevde därför. 

Gud dyker upp

Någon verklig motivation till att bli fri från drogerna hade inte Karl. Så när han som 25-åring tog in på ett av LP-stiftelsens kristna behandlingshem gick det bara några dagar innan han stack iväg för att knarka.
– Jag minns att jag tänkte att det här behandlingshemmet ska jag återvända till den dag jag vill bli drogfri. För jag ville inte bli drogfri när jag var 25 år. 
Nästa gång Karl kom tillbaka till LP-stiftelsen var han 29-30. Karl hade då träffat en kvinna, som också var missbrukare, och de hade fått en dotter tillsammans. De var båda inskrivna på behandlingshemmet, men när de kom hem la de Gud åt sidan och allt gick sönder. Det blev en separation och dottern hamnade på familjehem.
Efter det knarkade Karl i ytterligare några år. Han försökte få avgiftningar, men fick höra att det saknades pengar.  Karl gav därför upp. Då kom Gud in i bilden.
– En kompis ringde och sa att Gud sagt att vi skulle be tillsammans. Jag kände till mycket om vad som stod i Bibeln, men det berörde inte mitt liv. Men jag kände ändå att det var värt ett försök. 
Karl träffade killen och bad med honom: "Gud om du finns, hjälp mig för jag orkar inte leva så här en dag till". Karl kände Guds närvaro och bestämde sig för att sluta med knarket.
– Jag gick ut från pingstkyrkan, stampade sönder mina sprutor och borstade ned dem i en brunn. Sen blev jag jättesjuk dagen efter. 
Några dagar senare mötte Karl ännu en människa. En person som hade varit hans kontaktperson på ett stödboende inom Stadsmissionen, som nu erbjöd sig att söka hjälp åt Karl.
– Jag hade hållit på i flera månader och försökt få hjälp. Jag vet inte vad hon gjorde men efter fem dagar hade jag fått en plats på avgiftningen i Örebro. 
På plats träffade Karl en läkare som även jobbade på LP:s behandlingshem. Han frågade om Karl ville komma tillbaka dit. Efter fem dagar flyttade Karl från avgiftningen till LP.

Fri från hepatit C

Tredje gången på LP var Karl helt slut som människa, trött, trasig och nedkörd i droger. Han hade förlorat allt och kände därför att den här gången ville han göra allt annorlunda. Han bestämde sig för att läsa Bibeln, börja be och försöka följa Jesus.
I Bibeln läste Karl om dopet, att man skulle begrava sin gamla människa och sitt gamla liv och få ett nytt liv med Gud. Det var något han verkligen ville ha.
– Jag bestämde mig för att jag skulle döpa mig och börja ett nytt liv. Jag ville döpas i havet på Gullbrannalägret 2015.  Så jag åkte dit, blev döpt och fick möta Gud jättestarkt. Det blev verkligen en brytpunkt för mig, säger Karl.
– Jag hade begravt den gamla människan och den nya började växa fram. Jag var jätteglad och hade även tagit emot förbön för den hepatit C jag haft sedan jag var 16.
Karl glömde att han fått förbön för det, men ett år senare när han kallades in på en undersökning fanns inga spår av sjukdomen kvar.
– Jag hade sett Gud göra mirakler. Han hade befriat mig men ändå blev jag överrumplad över att han gjorde mig hel. Att han befriade mig är en sak. Men sen att han fick ut den här skiten ur mitt blod och gav mig färskt blod. Det blev jag ganska överrumplad över.
En tid efter Gullbrannalägret var det dags för utslussning. Karl vistades varannan vecka på LP-hemmet och varannan vecka inneboende hos en kompis. I december 2015 var utslussningen klar. Karl bestämde sig då för att gå bibelskola i Pingstkyrkan med start i januari 2016.
– Jag tänkte att om jag skulle berätta för människor om vem Jesus är, så ville jag lära mig vad som står i Bibeln på riktigt, säger han.
På bibelskolan träffade Karl sin blivande fru Olivia. De fattade snabbt tycke för varandra och inom ett par veckor blev de ett par. 14 månader senare var de gifta och idag har de två barn tillsammans. I och med att Karls liv ordnat upp sig har han även fått hem sin äldsta dotter på heltid, då hennes mamma fortfarande sitter fast i sitt missbruk.
Idag jobbar Karl heltid på LP-kontakten i Linköping med att hjälpa andra som har det som han en gång hade det.
– Idag jobbar jag väldigt nära droger. Rätt vad det är så kommer det haschlukt rakt upp i ansiktet på mig på jobbet när jag är ute någonstans. Det skulle kunna vara en farlig miljö men jag känner att jag har ett val idag. Jag känner verkligen att Gud ger mig styrka och kraft i det för jag har blivit fri på insidan.      
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019