Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monika var en sökare

Monika Ekström | 21 nov , 2019
När Monika Jensen råkade ut för en svår bilolycka kom tankar på meningen med livet. – Jag tänkte: ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, eftersom jag klarade mig så bra,” berättar hon för Inblick.
Monika_var_en_sokare
Monika Jensen växte upp i en medelsvensson-familj i Värmland på 50- talet. 
– På den tiden bad föräldrar barnabönen med sina barn, berättar hon. 
När Monika blev äldre och mamman slutade be med henne fortsatte hon på egen hand.
– Jag bad ”Gud som haver barnen kär” och gick i söndagsskolan. Lite senare flyttade familjen till Säffle där Monika fick arbete. 

Var sökare

I efterhand har hon förstått att hon var en sökare. Hon försökte hjälpa en tjej som hade problem, men kom till korta. I Säffle fanns en bibelskola som hade ett café och Monika förstod att hjälpen kunde finnas där. 
– Jag gick och lämnade flickan på det kristna caféet. Hon kom till tro på Jesus och hennes bror också. 
Ungefär samtidigt var Monika med om en svår bilolycka och hamnade på lasarettet. Hon klarade sig bra mot alla odds. På lasarettet skötte personalen om henne och allt läkte fint. 
– Jag tänkte. ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, när jag klarade mig så bra”. 

Blev sur

Monika blev utskriven på en söndag, vilket var ovanligt. Hon började följa med tjejen som mått dåligt till kyrkan. På caféet var det en kvinna som sa: ”Det är bra att du ber till Gud, men du måste be till Jesus också och be om förlåtelse.”
– Då blev jag lite sur, men den kvällen bad jag ändå på ett annat sätt.
Det var på den tiden ”Jesusfolket” var aktiva och hade möten runtomkring Säffle som i Åmål och Karlstad. Monika och hennes vänner åkte och lyssnade på dem. 
Sedan blev de själva en del av Jesusrörelsen och besökte kyrkor och talade på torg. 
– Vi talade med alkoholisterna på torgen. Det var full fart. 
– Jag har alltid velat hjälpa människor så jag kom in i det arbetet.
Hon fortsatte att gå på caféet och många kom till tro på Jesus. Monika och några andra nyfrälsta döptes i Pingstkyrkan. 
– Vi visste inte skillnaden på vanliga möten och församlingsmöten. Så plötsligt säger de i kyrkan att de har fyra nya medlemmar.
– Då var vi ett gäng som hade döpts och vi bara kom med i Pingstkyrkan. Det var min första kära pastor Göran Holm som är i gång än fast han är över 80 år. 
Monika hade sagt till pastorn att hon ville bli frälst, men ville fortsätta vara ute och dansa. Det skulle ordna sig sa pastorn. 
– Sedan var jag ute på en dans och det kom kristna som sjöng i pausen. Då kände jag att det är där, bland dem, som jag vill vara. Jag tror inte att jag var ute och dansade något mer efter det. 
Tillsammans med ett stort gäng som nyligen börjat tro på Jesus började hon på Mariannelunds folkhögskola i Småland. 
– Det var 1974 och det var helt fantastiskt. Det var väckelse i Sverige och 80 procent av eleverna på kristendomslinjen var nyfrälsta. 
– Många av dem är fortfarande ute i tjänst och vi träffas lite här och där. 
På folkhögskolan träffade Monika sin man Richard. De hade samma intresse och ville tjäna Gud utanför landets gränser.
– Richard kom till mig när jag låg på BB och berättade att vi fått en kallelse till Spanien. Jag sa att det inte var riktigt läge att svara. 
De bestämde de sig för att åka. Föräldrarna var inte glada när de skulle ge sig av till ett annat land med en nio månader gammal bebis.
– Nu kan jag förstå att de var oroliga.

Kom till Spanien

I Spanien kom det två mammor och knackad på deras dörr och undrade om församlingen kunde hjälpa dem med deras söner som var narkomaner.
– De hade tre söner var som alla tog droger. Richard tände till på idén. 
De började leta efter en lösning och så småningom kunde församlingen köpa en fastighet med ekonomiskt stöd från Sverige. 
De startade upp behandlingshemmet från början och många blev hjälpta. Familjen var i Spanien i tio år, de flyttade hem 1991, men boendet för narkomaner finns fortfarande kvar. 
När de kom till Sverige hade sonen Andreas blivit nästan elva år. 
– När vi ser idag, så har han inte tagit någon skada. Han har varit med och bildat församlingen SOS här i Malmö. Att vara missionärer och pastorer har sina baksidor, men han har valt den vägen ändå. 
Familjen flyttade inte direkt till Malmö efter utlandsvistelsen utan bodde först i Tenhult i två år och sedan lika länge i Bredaryd. 
Men när Richard fick en kallelse att vara pastor i spanska gruppen i Pingstkyrkan i Malmö tvekade de inte och flyttlasset gick till Dalaplan. Monika hade sett en annons i Evangeli Härold om Hyllieparks kristna äldreboende och tog kontakt med dem. 
– Sedan har det bara rullat på. Det var ett väldigt spännande jobb. Jag var i vården, men sedan hade vi ett projekt där vi skulle hjälpa långtidsarbetslösa och personer som gått in i väggen.
– Vi städade tillsammans och jag fick vara med och hjälpa och puffa dem i rätt riktning. Vi kunde hjälpa dem in i skola och arbete. Det var mycket invandrare. Eftersom jag bott i utlandet vet jag hur jobbigt det kan vara med ett nytt språk. 

Omsorg i småsaker

Sedan öppnade sig andra saker för Monika som Hela människans arbete. De arbetar mycket med kvinnor som far illa. Redan tidigt började hon med ”Klädhjälpen” som hade ett litet rum i kyrkan. Människor kom och lämnade kläder och hon lämnade vidare till de som hade behov. 
Klädhjälpen växer och de har fått mer och mer kontakt med kommunen.
– Kommunen hör av sig och vill ha hjälp: Har ni någon barnvagn? Har ni mammakläder? Har ni det och har ni det? 
– Vi har allt. En flyktingfamilj som kommer med två resväskor och sedan får en lägenhet behöver mycket. 
Redan i Spanien började Monika arbeta med kläder. Hur det började i Malmö kommer hon inte ihåg, men nu har de fått ett större rum i kyrkan och delar även ut mat. 
– Vi hämtar mat och delar ut; frukt, grönsaker och bröd. 
I 20 år arbetade Monika på Hylliepark och är nu pensionär sedan två år. 
– Jag försöker vara ledig på fredag, men det går oftast inte. Idag ska jag hjälpa till med att hämta en säng i Arlöv, berättar Monika på sin ”lediga” dag samtidigt som telefonen ringer. Hon lyssnar länge och svarar sedan på spanska. Sänghämtningen blev uppskjuten en halvtimme.
– Skönt då kan jag hämta andan en stund, säger hon.
Monika tycker att den största skillnaden med att vara troende är Guds omsorg i små saker. 
– Saker i vardagslivet bara lägger sig till rätta. Så har det varit många gånger. 
Hon förstår inte hur människor vågar leva utan Jesus när världen ser ut som den gör.
– Jag fattar inte hur folk som inte är kristna vågar leva, avslutar hon innan vi går ut på Möllevångstorget för att ta några bilder. Där är det full kommers. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019