Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monika var en sökare

Monika Ekström | 21 nov , 2019
När Monika Jensen råkade ut för en svår bilolycka kom tankar på meningen med livet. – Jag tänkte: ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, eftersom jag klarade mig så bra,” berättar hon för Inblick.
Monika_var_en_sokare
Monika Jensen växte upp i en medelsvensson-familj i Värmland på 50- talet. 
– På den tiden bad föräldrar barnabönen med sina barn, berättar hon. 
När Monika blev äldre och mamman slutade be med henne fortsatte hon på egen hand.
– Jag bad ”Gud som haver barnen kär” och gick i söndagsskolan. Lite senare flyttade familjen till Säffle där Monika fick arbete. 

Var sökare

I efterhand har hon förstått att hon var en sökare. Hon försökte hjälpa en tjej som hade problem, men kom till korta. I Säffle fanns en bibelskola som hade ett café och Monika förstod att hjälpen kunde finnas där. 
– Jag gick och lämnade flickan på det kristna caféet. Hon kom till tro på Jesus och hennes bror också. 
Ungefär samtidigt var Monika med om en svår bilolycka och hamnade på lasarettet. Hon klarade sig bra mot alla odds. På lasarettet skötte personalen om henne och allt läkte fint. 
– Jag tänkte. ”Gud du måste ha någon mening med mitt liv, när jag klarade mig så bra”. 

Blev sur

Monika blev utskriven på en söndag, vilket var ovanligt. Hon började följa med tjejen som mått dåligt till kyrkan. På caféet var det en kvinna som sa: ”Det är bra att du ber till Gud, men du måste be till Jesus också och be om förlåtelse.”
– Då blev jag lite sur, men den kvällen bad jag ändå på ett annat sätt.
Det var på den tiden ”Jesusfolket” var aktiva och hade möten runtomkring Säffle som i Åmål och Karlstad. Monika och hennes vänner åkte och lyssnade på dem. 
Sedan blev de själva en del av Jesusrörelsen och besökte kyrkor och talade på torg. 
– Vi talade med alkoholisterna på torgen. Det var full fart. 
– Jag har alltid velat hjälpa människor så jag kom in i det arbetet.
Hon fortsatte att gå på caféet och många kom till tro på Jesus. Monika och några andra nyfrälsta döptes i Pingstkyrkan. 
– Vi visste inte skillnaden på vanliga möten och församlingsmöten. Så plötsligt säger de i kyrkan att de har fyra nya medlemmar.
– Då var vi ett gäng som hade döpts och vi bara kom med i Pingstkyrkan. Det var min första kära pastor Göran Holm som är i gång än fast han är över 80 år. 
Monika hade sagt till pastorn att hon ville bli frälst, men ville fortsätta vara ute och dansa. Det skulle ordna sig sa pastorn. 
– Sedan var jag ute på en dans och det kom kristna som sjöng i pausen. Då kände jag att det är där, bland dem, som jag vill vara. Jag tror inte att jag var ute och dansade något mer efter det. 
Tillsammans med ett stort gäng som nyligen börjat tro på Jesus började hon på Mariannelunds folkhögskola i Småland. 
– Det var 1974 och det var helt fantastiskt. Det var väckelse i Sverige och 80 procent av eleverna på kristendomslinjen var nyfrälsta. 
– Många av dem är fortfarande ute i tjänst och vi träffas lite här och där. 
På folkhögskolan träffade Monika sin man Richard. De hade samma intresse och ville tjäna Gud utanför landets gränser.
– Richard kom till mig när jag låg på BB och berättade att vi fått en kallelse till Spanien. Jag sa att det inte var riktigt läge att svara. 
De bestämde de sig för att åka. Föräldrarna var inte glada när de skulle ge sig av till ett annat land med en nio månader gammal bebis.
– Nu kan jag förstå att de var oroliga.

Kom till Spanien

I Spanien kom det två mammor och knackad på deras dörr och undrade om församlingen kunde hjälpa dem med deras söner som var narkomaner.
– De hade tre söner var som alla tog droger. Richard tände till på idén. 
De började leta efter en lösning och så småningom kunde församlingen köpa en fastighet med ekonomiskt stöd från Sverige. 
De startade upp behandlingshemmet från början och många blev hjälpta. Familjen var i Spanien i tio år, de flyttade hem 1991, men boendet för narkomaner finns fortfarande kvar. 
När de kom till Sverige hade sonen Andreas blivit nästan elva år. 
– När vi ser idag, så har han inte tagit någon skada. Han har varit med och bildat församlingen SOS här i Malmö. Att vara missionärer och pastorer har sina baksidor, men han har valt den vägen ändå. 
Familjen flyttade inte direkt till Malmö efter utlandsvistelsen utan bodde först i Tenhult i två år och sedan lika länge i Bredaryd. 
Men när Richard fick en kallelse att vara pastor i spanska gruppen i Pingstkyrkan i Malmö tvekade de inte och flyttlasset gick till Dalaplan. Monika hade sett en annons i Evangeli Härold om Hyllieparks kristna äldreboende och tog kontakt med dem. 
– Sedan har det bara rullat på. Det var ett väldigt spännande jobb. Jag var i vården, men sedan hade vi ett projekt där vi skulle hjälpa långtidsarbetslösa och personer som gått in i väggen.
– Vi städade tillsammans och jag fick vara med och hjälpa och puffa dem i rätt riktning. Vi kunde hjälpa dem in i skola och arbete. Det var mycket invandrare. Eftersom jag bott i utlandet vet jag hur jobbigt det kan vara med ett nytt språk. 

Omsorg i småsaker

Sedan öppnade sig andra saker för Monika som Hela människans arbete. De arbetar mycket med kvinnor som far illa. Redan tidigt började hon med ”Klädhjälpen” som hade ett litet rum i kyrkan. Människor kom och lämnade kläder och hon lämnade vidare till de som hade behov. 
Klädhjälpen växer och de har fått mer och mer kontakt med kommunen.
– Kommunen hör av sig och vill ha hjälp: Har ni någon barnvagn? Har ni mammakläder? Har ni det och har ni det? 
– Vi har allt. En flyktingfamilj som kommer med två resväskor och sedan får en lägenhet behöver mycket. 
Redan i Spanien började Monika arbeta med kläder. Hur det började i Malmö kommer hon inte ihåg, men nu har de fått ett större rum i kyrkan och delar även ut mat. 
– Vi hämtar mat och delar ut; frukt, grönsaker och bröd. 
I 20 år arbetade Monika på Hylliepark och är nu pensionär sedan två år. 
– Jag försöker vara ledig på fredag, men det går oftast inte. Idag ska jag hjälpa till med att hämta en säng i Arlöv, berättar Monika på sin ”lediga” dag samtidigt som telefonen ringer. Hon lyssnar länge och svarar sedan på spanska. Sänghämtningen blev uppskjuten en halvtimme.
– Skönt då kan jag hämta andan en stund, säger hon.
Monika tycker att den största skillnaden med att vara troende är Guds omsorg i små saker. 
– Saker i vardagslivet bara lägger sig till rätta. Så har det varit många gånger. 
Hon förstår inte hur människor vågar leva utan Jesus när världen ser ut som den gör.
– Jag fattar inte hur folk som inte är kristna vågar leva, avslutar hon innan vi går ut på Möllevångstorget för att ta några bilder. Där är det full kommers. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019