Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Del i pågående mc-krig?

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
Del_i_pagaende_mc-krig
Det var klockan 01.20 natten mot torsdag i förra veckan som polisen larmades till en skottlossning utanför nattklubben Hugo på Slottsgatan i centrala Norrköping. På plats påträffades två skadade personer varav en person avled på plats och en fördes till sjukhus. Personen som fördes till sjukhus avled senare där.
Det var fullt med kroggäster både inne i lokalerna och utanför nattklubben när dödsskjutningen inträffade. Skotten kom från en bil som i hög fart körde förbi. Personen som sköt använde sig av ett automatvapen. Flera av kulorna från automatelden träffade Hugos fasad och krossade fönster i byggnaden. Personer som befann sig i närheten av entrén fick glassplitter över sig. Ingen ytterligare människa kom till skada.

Två spår

Polisens arbete följer två spår, dels har polisen inlett en förundersökning och arbetar med det, och dels arbetar ordningsmakten trygghetsskapande och med brottsförebyggande åtgärder ute på stan. Polisledningen har satt igång områdespoliser och kommer att prioritera att vara synliga på plats runt händelsen för att prata med folk och vara tillgängliga, skriver polisen på sin hemsida.
Sedan tidigare pågår Rimfrost, en nationell särskild händelse mot våld med skjutvapen och explosiva ämnen, där målet bland annat är att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer och öka tryggheten hos allmänheten. Rimfrosts syfte är att bryta utvecklingen med skjutningar och sprängningar.

Kriminell gängledare

De avlidna är båda män, i 45- respektive 40-årsåldern och hemmahörande i Östergötlands län respektive Örebro län. De är båda dömda för brott sedan tidigare. Enligt uppgifter till både Aftonbladet och TV4 Nyheterna ska en av de dödade männen haft en ledande position i det kriminella nätverket No Surrender och muckade från ett fängelsestraff för bara en månad sedan. Polisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resurser för att hantera brotten.
Att en av de mördade männen var högt uppsatt ledare hos No Surrender, ett kriminellt mc-gäng som bildades i Nederländern 2013 och som försöker konkurrera på allvar med Hells Angels och Bandidos, har lett till misstankar om att dubbelmordet skulle kunna vara en del i ett snabbt upptrappat mc-krig i regionen.

Sprängdådet i Linköping

No Surrender är en mc-klubb som figurerat i andra uppmärksammade brott i Östergötland och Närke tidigare i år. Ett exempel är sprängdådet i Linköping den 7 juni då 20 människor skadades och ett femvåningshus förstördes i attacken. Brottet är ännu inte löst, men en av polisens hypoteser är att bomben var riktad mot en medlem i No Surrender, som bodde i fastigheten. Utredarna har fått information om att det var Bandidos som låg bakom attentatet. Motivet ska ha varit att markera vilka det är som styr narkotikamarknaden i Linköping.
Några veckor efter bomben i Linköping, den 26 juni, sprängdes en strippklubb i luften i Örebro. Bomben var nästan lika kraftig som den som blåste ut femvåningshuset. Flera av männen bakom strippklubben har kopplingar till No Surrender.

Black Cobra

Som om inte detta vore nog finns det ytterligare en dimension i denna sorgliga historia som kan vara skäl nog att tro på misstankarna om ett pågående mc-krig i regionen. Klientelet hos No Surrender består nämligen uteslutande av personer som tidigare var medlemmar i Black Cobra, ett kriminellt nätverk som under många år opererade i Linköpings ljusskygga undre värld.
Norrköpingspolisen höll en presskonferens på eftermiddagen samma dag som de två männen mördades utanför Hugo. Något nytt om utredningen framkom dock inte. Polisen ville inte, av utredningstekniska skäl, berätta särskilt mycket om hur deras arbete framskrider. Klart är i vart fall, i skrivande stund, att det inte finns någon vare sig misstänkt eller anhållen för dubbelmordet.
En sak har mördarna lyckats med i vart fall. Norrköping är en stad i skräck idag.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 


Darko Mamkovic:

”Mina vänner blev vittnen till skjutningen”

Många Norrköpingsbor känner stor oro och osäkerhet efter den senaste dödsskjutningen i stan, som skedde natten mot förra torsdagen utanför nattklubben Hugo. Darko Mamkovic var inte på plats när det hände men han berättar för Inblick att han annars brukar besöka den aktuella nattklubben ganska ofta.
– Jag har vänner som var där och som blev vittnen till skjutningen, säger Darko Mamkovic.


Darko Mamkovic, till vardags ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping, brukar ofta besöka nattklubben Hugo, belägen på Slottsgatan i centrala Norrköping, men var inte där när två personer blev ihjälskjutna på öppen gata utanför nöjespalatset. Men han hade vänner som befann sig i folkvimlet när det small.
– Två av mina vänner var där. En av dem såg allt som hände. De kontaktade mig vid tvåtiden på natten och berättade om händelsen. Mina vänner var väldigt skärrade och upprörda, säger Darko Mamkovic till Inblick.
Han är noga med att påpeka att det inte bara är i Norrköping som sådana här våldsdåd sker, utan i hela landet.

”En krigszon”

– Våldsvågen håller på att ta över stora delar av Sverige totalt. Det är nästan att likna vid en krigszon idag. Människor drabbas överallt och alltfler känner sig osäkra när de vistas utomhus. Det kan smälla var som helst, säger han.
Darko Mamkovic är inte rädd för att ta ordet terror i sin mun när han talar om den alltmer utbredda våldsvågen i Sverige.

”Terrorn skapar rädsla”

– Syftet med terror är att skapa rädsla hos befolkningen. Det har gått så pass långt nu att många avstår från att ägna sig åt fritidssysslor som lockade tidigare, av rädsla för att råka ut för någon form av våldsattack.
SD-ordföranden i Norrköping har ingen universallösning på problemet med de många skjutningar och sprängningar som tycks ha blivit vardagsmat i vårt land.
– Jag tror att det krävs ett paket av åtgärder som måste sättas in samtidigt för att på sikt kanske få ordning på det eskalerande våldet. Det handlar om strängare straff, tidigare insatser inom skolan, socialen måste kopplas in tidigare, hjälp till familjer som är i behov av det. Själva grundorsaken är de parallellsamhällen som växer fram i olika områden i vårt land.

”Saknar goda förebilder”

Han ser även att en bidragande orsak till att så många unga killar hamnar i kriminalitet tidigt i livet är avsaknaden av goda förebilder.
– Alla kan inte bli Zlatan. Det är bara en på miljonen som blir lika framgångsrik som fotbollsproffs som han är. När de enda äldre förebilderna i grannskapet är de tuffa grabbarna som skjuter med automatvapen, säljer knark och rånar folk så är det väldigt lätt för en ung kille att vilja bli likadan. Vi måste bryta den kulturen, säger Darko Mamkovic. 
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
israel_webb
jul 16, 2020
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov kommenterar den svenska regeringens nyligen antagna strategi för utvecklingssamarbetet med den palestinska myndigheten.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.