Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Helge Fossmo kan vara fri om två år

Göran Jacobson | 12 dec , 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
Helge_Fossmo_kan_vara_fri_om_tva_ar
Helge Fossmo, numera Iversen, är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det uppmärksammade Knutbydramat 2004. Nästa år har den före detta Knutbypastorn suttit frihetsberövad i 16 år. Han har ansökt ett par gånger under fängelsetiden om att få sin livstidsdom tidsbestämd, men fått avslag. 
I våras gjorde Helge Iversen ett tredje försök och för några veckor sedan hölls en förhandling i Örebro tingsrätt, där han fick tillfälle att lägga fram sin sak.
Den här gången gick det bättre. I onsdags förra veckan beslutade Örebro tingsrätt att bevilja Helge Iversens ansökan och tidsbestämma hans straff till 26 år. I Sverige avtjänar en livstidsdömd person vanligtvis två tredjedelar av sitt straff innan han eller hon blir villkorligt frigiven. 
I Knutbypastorns fall betyder detta att han kommer sitta av 17 år och fyra månader innan han kan vandra ut ur fängelset som en fri man, vilket alltså kommer att ske någon gång under 2021.

”Suttit för kort tid”

– Jag tycker att han suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer. I första hand Alexandras och Helenes anhöriga, men även Sara Svensson som fick sitt liv totalförstört av Helge, säger Peter Gembäck till Inblick.
Peter Gembäck var pastorskollega med Fossmo i Filadelfia Knutby och var under många år församlingens föreståndare fram till dess att den lades ner den 20 maj förra året. Alexandra, som han nämner, var Helges andra fru. Hon mördades av Sara Svensson i samband med Knutbydramat. Helene var Iversens första hustru och omkom under mystiska omständigheter i ett badkar 1999.

Mycket kritisk

Gembäck är mycket kritisk till att Helge kan vara fri om två år, även om han säger att han inte har någon som helst relation till sin forne kollega längre.
– Helge är ganska avlägsen för mig idag så känslomässigt påverkar det inte mig särskilt mycket, säger Peter Gembäck.
– Men jag är inte särskilt sugen på att springa på honom på öppen gata. Det skulle kännas obehagligt, tillägger han.

Har misskött sig

I tingsrättens beslut nämns att Iversen misskött sig under verkställighetstiden. Bland annat har han avvikit från en permission. Dock anses detta inte vara så pass allvarligt att det skulle inverka på rättens bedömning att omvandla hans livstidsdom till ett tidsbestämt straff. Tingsrätten anser tvärtom att Helge Iversen istället har medverkat till att främja sin anpassning till samhället. 
Iversen har under sin långa fängelsetid suttit på ett antal olika anstalter runtom i Sverige. Idag sitter han sedan flera år tillbaka på en anstalt i Norrland. Han har haft hundratals permissioner som han skött klanderfritt. En stor del av dessa lufthål utanför fängelsemurarna har han ägnat åt att umgås med sin familj. Under tiden på anstalt har han även studerat och deltagit i arbete.

Södra Sverige

När det gäller den egna framtiden, efter den villkorliga frigivningen om två år, har Iversen tidigare sagt att han önskar utslussning med fotboja och att han har planer på att bo och jobba i ett mindre samhälle i södra Sverige.
I tingsrättens beslut står det klart och tydligt att det inte går att utesluta att Iversen kan återfalla i brottslighet. Det står att Iversen är manipulativ och saknar empatisk förmåga. Han anses kunna komma att manipulera sin omgivning även framöver. Men detta är inget som, enligt tingsrätten, är något som skulle ligga till hinders för ett tidsbestämt straff för den forne Knutbypastorn. Åklagaren i fallet har tidigare godkänt att livstidsstraffet kan tidsbestämmas.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 

Knutbydramat i korthet

Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant 2004 genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.
En av församlingens medlemmar, Sara Svensson, hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
Sara Svensson hade arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
Knutbyförsamlingens pastor Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
Flera församlingsmedlemmar har vittnat om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av två medlemmar.
Källa: Wikipedia och SVT
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019