Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Tron betyder allt"

Monika Ekström | 12 dec , 2019
Mikael Järlestrand hade fått höra i söndagsskolan att Gud var skaparen och att Jesus kommit för att ge sitt liv. Men det var på ett möte i Seattle, när han var åtta år, som han valde väg. – Vi satt på läktaren och jag ryckte pappa i byxbenet, berättar Mikael för Inblick.
Tron_betyder_allt
När Mikael Järlestrand var åtta år åkte familjen till USA. Pappan var pastor och skulle studera på bibelskola i Seattle. Efter tre veckor i landet tog Mikael ett medvetet beslut att tro på Gud.
Familjen satt på läktaren i kyrkan och Mikael ryckte sin pappa i byxbenet när predikanten frågade om någon vill överlåta sitt liv till Jesus.
– Vad vet man om Gud som åttaåring? Vad vet man om teologi? Man vet tillräckligt, konstaterar Mikael.
– Jag visste att Gud var skaparen och att Jesus hade kommit för att ge sitt liv. Det hade jag fått höra i söndagsskolan hemma i Karlskrona.
Han drar paralleller till Bibeln där Jesus frågar vem som är störst i himlen och hänvisar till ett barn.
– Jag tänker mig att det var en åttaåring som Jesus talade om.
Mikael minns exakt dagen i Seattle, 21 januari 1973.
– Sedan har jag fått växa upp på den vägen.
Han har en bror och familjen flyttade ofta. Innan Mikael var fem år hade de bott i Örebro, Avesta och Katrineholm. I nio år bodde familjen i Karlskrona.
Det var positivt att växa upp i ett pastorshem och de hade ofta besök av andra pastorer.
– Det kom hem pastorer som berättade vad de varit med om och jag lyssnade. Uppväxten var fin.

Spelade trombon

I USA bodde de ett halvår. Pappan studerade i sex månader och sedan reste de runt i landet under två månader. Bröderna fick hemundervisning av mamman som var lärare. Han minns hur hon lade smörpapper över kartan och ritade av de olika världsdelarna som de sedan skulle fylla i.
– Vi bodde på ett elevhem och mamma fick undervisa oss.
Att resa runt i landet minns Mikael som väldigt spännande.
– På något sätt har jag alltid älskat att åka tillbaka till USA och har varit där ofta och sjungit. Jag uppskattar generositeten som amerikanerna visar.
1979 flyttade familjen till Malmö där pappa fick tjänst som pastor i dåvarande Filadelfia.
Mikael spelade trombon och trodde att hans musikaliska karriär skulle vara som trombonist. Han spelade i ett brassband och i brandkårens musikkår. De marscherade för kungen under högvakten på 80-talet.
– Det var trombon jag trodde att jag skulle syssla med när det gäller musiken.
Men senare mötte han Göte Strandsjö som var musikledare i Filadelfia.
Han var också professor vid Musikhögskolan, men hade precis gått i pension.
– Göte hade hört mig spela trombon och han var inte imponerad. ”Det leder ingenstans”, sade han.

Kören Gnistan

Samtidigt sjöng Mikael i en kör som hette Gnistan. Han blev tillfrågad att sjunga ett solo i en sång av Roland Utbult.  
– ”Vi behöver en solist. Mikael du kan ta det”, sade de andra i kören. Jag hade aldrig sjungit solo och sa nej, men de övertalade mig.  
Göte Strandsjö hörde kören och Mikaels solo och erbjöd honom gratis sånglektioner. 
– ”Du kan lägga det här med trombon åt sidan”, sade han och gav mig sånglektioner i två år gratis. Jag har oerhört mycket att tacka honom för.  
Efter gymnasiet studerade Mikael på Musikhögskolan i Malmö och började sedan som skolevangelist i Pingstkyrkan. De hade ett band som hette "Bättre liv" och hade konserter och lektioner på skolor ute i landet. 1988 började han resa tillsammans med Arne Höglund och Thor-Björn Bastås som var riks-evangelister i Missionsförbundet. 
– Det var då det tog fart. Jag fick följa med och hade en lång kampanj i Falkenberg med möten från onsdagar till söndagar.
– Där sjöng jag i fem veckor.
Precis innan hade han och Linda förlovat sig.
–Vi började förlovningen med en fem veckor lång kampanj. Hon visste vad som väntade. Sedan gifte vi oss och har varit ute och rest tillsammans.

Gräddbulle och tårta 

Det var 36 år sedan Mikael började som skolevangelist i församlingen. Sedan dess har han varit musikpastor och tycker att han har det bästa av två världar, att få vara ute och resa, men också följa utvecklingen i församlingen.
– Vi har varit med i med- och motvind. Det är inte bara gräddbulle och tårta.
I somras gav han sig ut på okända vatten när han slutade i församlingen för att satsa mer på resandet och andra projekt.
– Det är lite som att kasta sig ut. Jag har ingen fast tjänst utan nu gör jag allt på frilansbasis. Nu ska jag försöka få ihop det.

Vad har tron betytt genom livet? 
– Det är svårt att säga för jag vet inte hur det skulle vara om jag inte hade tron. Det är den jag andas och lever varje dag.
– Vi börjar med att lägga dagen i Guds händer. Linda och jag har andakt på morgonen. Tron betyder allt.  
Något som berört Mikael starkt är Curt Petersens vittnesbörd. Curt sjöng i duon Curt & Roland. 1996 fick han cancer i tungroten och hade alltid sagt att hans identitet inte var i sången eller i duon Curt och Roland. Men det var först när han fick cancer i halsen som han visste om det stämde, och Curt sa: Nu vet jag att det stämmer.
– Det är lätt att säga att Jesus är allt när man står på estraden. Men om allt skulle tas ifrån mig, så vill jag kunna säga som Curt, att jag har Kristus, att han alltid finns kvar, säger Mikael.  

Hur var det att vara pastor i Malmö? 
– Det är speciellt för var jag än reser i Sverige och världen så har många hört talas om Malmö.
En av anledningarna är antisemitismen och att den judiska befolkningen har minskat från 1600 till 800 de senaste åren. Men Mikael kan se mycket bra med Malmö.
– Vi som bor i Malmö ser det positiva och Guds rike går fram. Det är flera församlingar i Malmö som har en fin tid. Det är väldigt hoppfullt.
Mikael har precis varit hemma i kyrkan två söndagar i rad och då har det varit dopförrättning.
– Det var nysvenskar som döptes. Vi har många språkgrupper i Europaporten. De bästa söndagarna är när vi har stormöten med alla språkgrupper. 
– Jag tror att vi svenskar behöver dem. Vi skickade “ljust bröd” över vattnet och nu kommer det “mörkt bröd” tillbaka. Mörkt bröd är mycket nyttigare än det ljusa.  
Mikael ser att tron och församlingen betyder allt för de som invandrat.  
– De har inte det skydds- och kontaktnät eller den levnadsstandard som vi som alltid bott i Sverige har. De har sin familj och församlingen, sedan är det inte så mycket annat.  
Under hösten har Mikael spelat in skivan Amazing Grace och tv-serien "Medan vi väntar" på Kanal 10. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
israel_webb
jul 16, 2020
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov kommenterar den svenska regeringens nyligen antagna strategi för utvecklingssamarbetet med den palestinska myndigheten.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.