Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Tron betyder allt"

Monika Ekström | 12 dec , 2019
Mikael Järlestrand hade fått höra i söndagsskolan att Gud var skaparen och att Jesus kommit för att ge sitt liv. Men det var på ett möte i Seattle, när han var åtta år, som han valde väg. – Vi satt på läktaren och jag ryckte pappa i byxbenet, berättar Mikael för Inblick.
Tron_betyder_allt
När Mikael Järlestrand var åtta år åkte familjen till USA. Pappan var pastor och skulle studera på bibelskola i Seattle. Efter tre veckor i landet tog Mikael ett medvetet beslut att tro på Gud.
Familjen satt på läktaren i kyrkan och Mikael ryckte sin pappa i byxbenet när predikanten frågade om någon vill överlåta sitt liv till Jesus.
– Vad vet man om Gud som åttaåring? Vad vet man om teologi? Man vet tillräckligt, konstaterar Mikael.
– Jag visste att Gud var skaparen och att Jesus hade kommit för att ge sitt liv. Det hade jag fått höra i söndagsskolan hemma i Karlskrona.
Han drar paralleller till Bibeln där Jesus frågar vem som är störst i himlen och hänvisar till ett barn.
– Jag tänker mig att det var en åttaåring som Jesus talade om.
Mikael minns exakt dagen i Seattle, 21 januari 1973.
– Sedan har jag fått växa upp på den vägen.
Han har en bror och familjen flyttade ofta. Innan Mikael var fem år hade de bott i Örebro, Avesta och Katrineholm. I nio år bodde familjen i Karlskrona.
Det var positivt att växa upp i ett pastorshem och de hade ofta besök av andra pastorer.
– Det kom hem pastorer som berättade vad de varit med om och jag lyssnade. Uppväxten var fin.

Spelade trombon

I USA bodde de ett halvår. Pappan studerade i sex månader och sedan reste de runt i landet under två månader. Bröderna fick hemundervisning av mamman som var lärare. Han minns hur hon lade smörpapper över kartan och ritade av de olika världsdelarna som de sedan skulle fylla i.
– Vi bodde på ett elevhem och mamma fick undervisa oss.
Att resa runt i landet minns Mikael som väldigt spännande.
– På något sätt har jag alltid älskat att åka tillbaka till USA och har varit där ofta och sjungit. Jag uppskattar generositeten som amerikanerna visar.
1979 flyttade familjen till Malmö där pappa fick tjänst som pastor i dåvarande Filadelfia.
Mikael spelade trombon och trodde att hans musikaliska karriär skulle vara som trombonist. Han spelade i ett brassband och i brandkårens musikkår. De marscherade för kungen under högvakten på 80-talet.
– Det var trombon jag trodde att jag skulle syssla med när det gäller musiken.
Men senare mötte han Göte Strandsjö som var musikledare i Filadelfia.
Han var också professor vid Musikhögskolan, men hade precis gått i pension.
– Göte hade hört mig spela trombon och han var inte imponerad. ”Det leder ingenstans”, sade han.

Kören Gnistan

Samtidigt sjöng Mikael i en kör som hette Gnistan. Han blev tillfrågad att sjunga ett solo i en sång av Roland Utbult.  
– ”Vi behöver en solist. Mikael du kan ta det”, sade de andra i kören. Jag hade aldrig sjungit solo och sa nej, men de övertalade mig.  
Göte Strandsjö hörde kören och Mikaels solo och erbjöd honom gratis sånglektioner. 
– ”Du kan lägga det här med trombon åt sidan”, sade han och gav mig sånglektioner i två år gratis. Jag har oerhört mycket att tacka honom för.  
Efter gymnasiet studerade Mikael på Musikhögskolan i Malmö och började sedan som skolevangelist i Pingstkyrkan. De hade ett band som hette "Bättre liv" och hade konserter och lektioner på skolor ute i landet. 1988 började han resa tillsammans med Arne Höglund och Thor-Björn Bastås som var riks-evangelister i Missionsförbundet. 
– Det var då det tog fart. Jag fick följa med och hade en lång kampanj i Falkenberg med möten från onsdagar till söndagar.
– Där sjöng jag i fem veckor.
Precis innan hade han och Linda förlovat sig.
–Vi började förlovningen med en fem veckor lång kampanj. Hon visste vad som väntade. Sedan gifte vi oss och har varit ute och rest tillsammans.

Gräddbulle och tårta 

Det var 36 år sedan Mikael började som skolevangelist i församlingen. Sedan dess har han varit musikpastor och tycker att han har det bästa av två världar, att få vara ute och resa, men också följa utvecklingen i församlingen.
– Vi har varit med i med- och motvind. Det är inte bara gräddbulle och tårta.
I somras gav han sig ut på okända vatten när han slutade i församlingen för att satsa mer på resandet och andra projekt.
– Det är lite som att kasta sig ut. Jag har ingen fast tjänst utan nu gör jag allt på frilansbasis. Nu ska jag försöka få ihop det.

Vad har tron betytt genom livet? 
– Det är svårt att säga för jag vet inte hur det skulle vara om jag inte hade tron. Det är den jag andas och lever varje dag.
– Vi börjar med att lägga dagen i Guds händer. Linda och jag har andakt på morgonen. Tron betyder allt.  
Något som berört Mikael starkt är Curt Petersens vittnesbörd. Curt sjöng i duon Curt & Roland. 1996 fick han cancer i tungroten och hade alltid sagt att hans identitet inte var i sången eller i duon Curt och Roland. Men det var först när han fick cancer i halsen som han visste om det stämde, och Curt sa: Nu vet jag att det stämmer.
– Det är lätt att säga att Jesus är allt när man står på estraden. Men om allt skulle tas ifrån mig, så vill jag kunna säga som Curt, att jag har Kristus, att han alltid finns kvar, säger Mikael.  

Hur var det att vara pastor i Malmö? 
– Det är speciellt för var jag än reser i Sverige och världen så har många hört talas om Malmö.
En av anledningarna är antisemitismen och att den judiska befolkningen har minskat från 1600 till 800 de senaste åren. Men Mikael kan se mycket bra med Malmö.
– Vi som bor i Malmö ser det positiva och Guds rike går fram. Det är flera församlingar i Malmö som har en fin tid. Det är väldigt hoppfullt.
Mikael har precis varit hemma i kyrkan två söndagar i rad och då har det varit dopförrättning.
– Det var nysvenskar som döptes. Vi har många språkgrupper i Europaporten. De bästa söndagarna är när vi har stormöten med alla språkgrupper. 
– Jag tror att vi svenskar behöver dem. Vi skickade “ljust bröd” över vattnet och nu kommer det “mörkt bröd” tillbaka. Mörkt bröd är mycket nyttigare än det ljusa.  
Mikael ser att tron och församlingen betyder allt för de som invandrat.  
– De har inte det skydds- och kontaktnät eller den levnadsstandard som vi som alltid bott i Sverige har. De har sin familj och församlingen, sedan är det inte så mycket annat.  
Under hösten har Mikael spelat in skivan Amazing Grace och tv-serien "Medan vi väntar" på Kanal 10. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.