Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

–Trupperna ska inte dras tillbaka

Robin Olsson | 16 jan , 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
Konflikten mellan USA och Iran har eskalerat sedan USA:s president Donald Trump beordrat att döda den högt uppsatte iranske generalen Qasem Suleimani. Detta skedde genom en drönarattack på Bagdads flygplats den 3 januari. 
– USA tar sin nationella säkerhet i USA och utomlands på stort allvar även om jag kan konstatera att det blev hög anspänning och stora risker i området, säger försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) till Inblick. 
Likvideringen ledde till motangrepp från Iran som besköt baser i Irak där både amerikanska och svenska styrkor finns stationerade. Samtidigt har Iran skjutit ner ett Ukrainskt passagerarplan, ett Boing 737-800 som kraschade utanför Teheran, med svenska medborgare ombord. Alla passagerare omkom. 
– Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson. 
Det har varit extra möte mellan utrikesnämnden och regeringen i frågan:
– Att ta hem svenska trupper skulle skicka fel signaler till IS som vi är där för att bekämpa. Avbryter vi så skickar vi även negativa signaler till våra nordiska grannländer och övriga 75 länder som är där, på ett sanktionerat FN-mandat på inbjudan av Irak, att utbilda trupper i kampen mot IS.

Strid om folkrätten

Joseph Alulis, professor i statsvetenskap vid North Park University i Chicago är förvånad och i utgångsläget kritisk till attacken.
– Det är en stor och historisk händelse som kan få oanade konsekvenser för regionen och enligt internationell rätt är president Trumps agerande oacceptabelt, säger han till Inblick. 
– Suleimani var en stor tillgång för Iran som förorsakat stor skada för USA och våra allierade, men det var fel att döda honom enligt min mening.  
Artikel 51 i FN-stadgan reglerar hur världen ser på rätten till självförsvar. USA har anmält händelsen till FN och hävdar att de agerat proaktivt för att rädda amerikanska liv och intressen. Iran å sin sida har anmält sina attacker mot militära baser i Irak som självförsvar. Detta blir nu upp till FN:s säkerhetsråd att avgöra. 
– Att likvidera en högt uppsatt militär ledare i ett suveränt land, om man inte är i krig, är enligt internationell rätt och amerikansk lag sedan 1970-talet helt acceptabelt. 
– Usama Bin Ladin var ett undantag, men han var en pirat och massmördare, inte företrädare för ett land, avslutar Alulis. 

Kritisk mot Iran

Pål Jonson är kritisk till Irans agerande och attacker mot baser där svenska militärer befinner sig.
– Det man kan konstatera efter det iranska angreppet på militärbaser i Irak är att det finns all anledning att rikta kritik mot Iran. Som det verkar så har dock inte attackerna resulterat i några dödsoffer, säger Jonson. 
Jonson är dock orolig över att Iran aviserat att man vill lämna det berömda kärnavtalet.
– Iran har sedan juni i fjol brutit mot det kärntekniska avtalet, sedan är vi även kritiska till att USA lämnat avtalet som skulle se till att Iran inte får tillgång till kärnvapen, fortsätter han. 
Han är dock inte allt för bekymrad över utvecklingen så här långt:
– Jag hoppas och tror att Iran inte vill ha ett fullskaligt krig, avslutar Pål Jonson. 
​ROBIN OLSSON
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019