Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Massiva polisinsatser mot barn

Ruben Agnarsson | 20 feb , 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
Massiva_polisinsatser_mot_barn
Människor som arbetar i området avbryts i sitt arbete. Vissa tittar ut genom fönstren, andra går ut för att se vad som händer. Genom glasfasaden ser de uniformerade poliser i trapporna upp till tredje våningen, mittemot Barnevernets lokaler.
Beskrivningen är hämtad från Stavanger Aftenblad och återgavs i Norges största tidning Aftenposten för knappt två veckor sedan.
En omfattande polisinsats deltog när en tioårig pojke skulle gripas av Barnevernet i Stavanger i november i fjol. Pojken hölls fast, lades på marken och kördes bort i en cellbil och placerades i en institution för pojkar mellan 13 och 18 år.

I bakhåll

Barnevernet ringde till polisen medan familjen fortfarande befann sig i receptionen. Polisen lade sig därefter i bakhåll.
En hotfull situation på skolan var bakgrunden till agerandet. Barnevernet var rädda för att familjen skulle springa ut ur lokalerna, då de hade beslutat att tvångsplacera barnet samma dag. Det var akut att placera pojken i fosterhem.
”Mamma upplevde situationen helt surrealistisk”, skriver Stavanger Aftenblad.
Under pågående samtal ringer Barnevernet polisens nödnummer 112 och påstår att mamman hotar med att slå.
Aftenbladet har läst igenom alla rapporter från Barnevernet och tittat igenom övrig dokumentation. Ingenstans är hotet registrerat. Ett vittne till situationen uppfattar heller inget hot. De första poliserna anlände medan telefonsamtalet pågick. De rapporterade att situationen var lugn.
Den dåvarande Barnevernschefen Gunnar Toresen, som avgick den 31 januari 2020, vill inte kommentera bakgrunden till ärendet.
Toresen anser mamman måste ta ett stort ansvar för att situationen blev okontrollerad.

Påminner om fallet Solveig

Händelsen i Stavanger påminner om när svensk polis för ett år sedan grep fembarnsmamman Solveig när hon flydde från Barnevernet.
Ett stort antal riksmedier rapporterade om det dramatiska gripandet eftersom TT citerade Smålandsposten i samband med att Solveig greps.
Tidningen beskriver hur en stor polisinsats med flera hundpatruller sökte under natten och hur tågtrafiken mellan Diö och Vislanda stoppades under en timme.
I december berättade Solveig för första gången offentligt om det dramatiska gripandet i januari 2019, natten då hon och hennes två barn greps i skogen. Solveig fångades först. Hennes son sprang vidare med den äldre systern framför sig. Den polis som grep Solveig höll fast henne, en schäferhund och sin gps under tiden som han talade i sin mobil, monterad i en krage. 
Tre poliser följde Solveig genom skogen. En höll tag i Solveigs krage, en annan i handbojorna på ryggen.
Sonen blev gripen strax efter Solveig, flickan strax därefter. Solveig fördes sedan till en ”isoleringscell”. En säng, en tunn madrass, en filt, en toa och ett litet fönster uppe på väggen. ”Här får du sitta och tänka över vad du har gjort”, sade polismannen.
– Jag satt åtta dygn i isoleringscell. Tre dygn räknas som tortyr, enligt Amnesty, berättade Solveig i Inblick.

Ett kvinnofängelse

Solveig flyttades sedan till kvinnofängelset i Sarpsborg.
– Jag måste klä av mig, blev visiterad och fick sedan plats i ett rum med fyra sängar och fyra skåp. Det fanns två våningssängar och ett bord framför fönstret. Det var ett gammalt militärläger. Jag satt i ”förvar” och visste inget. Jag blev fängslad fyra veckor i taget. Barnevernet tog nio veckor på sig innan barnen fick se mig under två timmar första gången.
Den polischef som i egenskap av inre befäl ledde polisinsatsen mot fembarnsmamman Solveig på grund av att hon flydde från det norska Barnevernet, dömdes i oktober för sexuellt ofredande av en kvinnlig kollega.
Polischefen, som i samband med gripandet av Solveig i januari lät sig intervjuas i en lång artikel i Smålandsposten, hade – vid tiden för den uppmärksammade polisinsatsen och när tidningsintervjun skedde – tafsat på och kränkt tre kvinnliga kollegor enligt stämningsansökningar som kom in till åklagarmyndigheten i maj och juni i fjol.

Tingsrätten i Sandvika

I efterdyningarna av dessa händelser har Barnevernet ifrågasatt Solveigs psykiska hälsa på grund av att hon flydde med barnen till Sverige. 
Den 7 och 8 januari togs frågan upp om vem som skulle få vårdnaden av barnen i Asker och Bærum tingrätt i Sandvika. Efter att Solveig och hennes man hade anmält till skolan att deras son blivit mobbad, kontaktade skolan Barnevernet som uppmanade fadern att skilja sig eftersom Solveig inte släppte anklagelserna mot skolan med anledning av att skolan inte tog tag i sonens utsatthet.
Tre vittnen från den mobbade pojkens tidigare skola och tre från Barnevernet stod i tingsrätten beredda att vittna mot Solveig, som själv stod utan vittnen.
I rätten uppmanade domaren pappan och Solveig att ingå en förlikning. Föräldrarna enades därefter om att barnen ska ha fast bostad hos sin far, som även ska ha föräldraansvaret men att Solveig i fortsättningen får träffa sina barn oftare, tillsammans med dottern.
– Jag accepterade ingen som helst utredning av min psykiska hälsa, som Barnevernet krävt, säger Solveig vidare, något som även fadern tyckte var onödigt.
De sex offentligt anställda vittnena från skola och Barnvern som stod redo att vittna mot Solveig blev därmed utan uppgift. 
RUBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019