Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hundratals bad vid Västra muren för insjuknade

Hans Marklund | 27 feb , 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
Hundratals_bad_vid_Vastra_muren_for_insjuknade
Förra söndagen var hundratals personer samlades vid Västra muren i Jerusalem för att be för dem som drabbats av coronaviruset och att epidemin ska stanna av. Troende judar citerade böner och psalmer, sjöng och dansade i cirklar och bad Gud om hjälp med att hitta ett botemedel mot sjukdomen.
– Miljontals människor går igenom ett enormt lidande både i Kina och utanför Kina. Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, sade rabbi Avi Berman till Jerusalem Post inför ceremonin
Berman nämnde inte bara de som har smittats av viruset, utan också de miljoner som är isolerade på grund av viruset. Han nämnde också de stora utmaningar som Kina står inför, som till exempel alla  flygbolag som ställer in sina flygningar till och från landet för att begränsa spridningen av viruset.

"Vi bör alla oroa oss"

– Det kinesiska folket utgör en sjättedel av världens befolkning men det är många som påverkas i USA, i Europa, och i övriga Asien. Vi bör alla oroa oss för vad som händer och gå samman för att göra något åt det, fortsatte Berman
– Jag kan berätta att sedan slutet av sabbaten har det ringt oavbrutet och kommit sms i min telefon, från skolor, organisationer och olika platser som vill delta eller visa sitt stöd, tillade han. 
De som deltog i bönen vid Västra muren samlades också omkring en gemensam proklamation skriven på hebreiska och kinesiska och som löd: "Israels folk ber för Kinas folk". 
– Varje enskild person i världen har förmågan att be med sina egna ord. Kung David, som gick igenom mycket svåra tider, komponerade vackra böner som vi kan använda, sade Berman och betonade vikten av att be till Gud vid Västra muren, nära Tempelberget, som är en plats med speciellt andligt värde för judarna. Under ceremonin uttryckte arrangörerna hoppet om att från "världens centrum" hitta ett botemedel mot coronavirus. En lång shofarsignal avslutade sedan bönemanifestationen. 

Dåligt väder

Vera Schwarcz, professor i kinesisk historia som deltog i evenemanget, betonade också vikten av att be från Västra muren. 
– Jag är glad över att så många kom trots det dåliga vädret. Jag tror på kraften i bönen. Jag tror också att detta är ett ögonblick av sanning. Samtidigt som den kinesiska regeringen har spridit en hel del desinformation, kan denna sammankomst vara ett redskap för att avslöja lögn och lyfta upp sanningen, sade hon.
Sheri Tao, ursprungligen från Taiwan, uttryckte också sin solidaritet med det kinesiska folket. Sheri Tao som kom till Israel för ungefär 10 år sedan, gifte sig och stannade i landet, sade till Jerusalem Post. 
– Jag tycker att det är mycket generöst och vänligt av rabbinerna att kalla till bön för Kina i denna svåra tid. Även om jag är från Taiwan, tycker jag synd om det kinesiska folket och särskilt om dem som inte har tillgång till bra sjukvård.
– I tider av nöd är det viktigt att vi alla kommer tillsammans och med Guds hjälp hoppas vi att epidemin snart får sitt slut, var Bermans slutsats. 
Enligt arrangörerna deltog flera kinesiska tjänstemän i Israel vid ceremonin. 
– Den kinesiska ambassaden i Israel vill framföra sin uppriktiga uppskattning för det judiska folkets sympati, stöd och solidaritet. Vi kommer aldrig att glömma detta, sade Kinas ambassadör.
​HANS MARKLUND
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019