Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hundratals bad vid Västra muren för insjuknade

Hans Marklund | 27 feb , 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
Hundratals_bad_vid_Vastra_muren_for_insjuknade
Förra söndagen var hundratals personer samlades vid Västra muren i Jerusalem för att be för dem som drabbats av coronaviruset och att epidemin ska stanna av. Troende judar citerade böner och psalmer, sjöng och dansade i cirklar och bad Gud om hjälp med att hitta ett botemedel mot sjukdomen.
– Miljontals människor går igenom ett enormt lidande både i Kina och utanför Kina. Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, sade rabbi Avi Berman till Jerusalem Post inför ceremonin
Berman nämnde inte bara de som har smittats av viruset, utan också de miljoner som är isolerade på grund av viruset. Han nämnde också de stora utmaningar som Kina står inför, som till exempel alla  flygbolag som ställer in sina flygningar till och från landet för att begränsa spridningen av viruset.

"Vi bör alla oroa oss"

– Det kinesiska folket utgör en sjättedel av världens befolkning men det är många som påverkas i USA, i Europa, och i övriga Asien. Vi bör alla oroa oss för vad som händer och gå samman för att göra något åt det, fortsatte Berman
– Jag kan berätta att sedan slutet av sabbaten har det ringt oavbrutet och kommit sms i min telefon, från skolor, organisationer och olika platser som vill delta eller visa sitt stöd, tillade han. 
De som deltog i bönen vid Västra muren samlades också omkring en gemensam proklamation skriven på hebreiska och kinesiska och som löd: "Israels folk ber för Kinas folk". 
– Varje enskild person i världen har förmågan att be med sina egna ord. Kung David, som gick igenom mycket svåra tider, komponerade vackra böner som vi kan använda, sade Berman och betonade vikten av att be till Gud vid Västra muren, nära Tempelberget, som är en plats med speciellt andligt värde för judarna. Under ceremonin uttryckte arrangörerna hoppet om att från "världens centrum" hitta ett botemedel mot coronavirus. En lång shofarsignal avslutade sedan bönemanifestationen. 

Dåligt väder

Vera Schwarcz, professor i kinesisk historia som deltog i evenemanget, betonade också vikten av att be från Västra muren. 
– Jag är glad över att så många kom trots det dåliga vädret. Jag tror på kraften i bönen. Jag tror också att detta är ett ögonblick av sanning. Samtidigt som den kinesiska regeringen har spridit en hel del desinformation, kan denna sammankomst vara ett redskap för att avslöja lögn och lyfta upp sanningen, sade hon.
Sheri Tao, ursprungligen från Taiwan, uttryckte också sin solidaritet med det kinesiska folket. Sheri Tao som kom till Israel för ungefär 10 år sedan, gifte sig och stannade i landet, sade till Jerusalem Post. 
– Jag tycker att det är mycket generöst och vänligt av rabbinerna att kalla till bön för Kina i denna svåra tid. Även om jag är från Taiwan, tycker jag synd om det kinesiska folket och särskilt om dem som inte har tillgång till bra sjukvård.
– I tider av nöd är det viktigt att vi alla kommer tillsammans och med Guds hjälp hoppas vi att epidemin snart får sitt slut, var Bermans slutsats. 
Enligt arrangörerna deltog flera kinesiska tjänstemän i Israel vid ceremonin. 
– Den kinesiska ambassaden i Israel vill framföra sin uppriktiga uppskattning för det judiska folkets sympati, stöd och solidaritet. Vi kommer aldrig att glömma detta, sade Kinas ambassadör.
​HANS MARKLUND
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.