Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Karins pappa dog – fick inget veta

Ruben Agnarsson | 27 feb , 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
För två veckor sedan avled Karins pappa. Hon upptäckte faderns dödsfall på nätet eftersom hennes syskon inte informerade om pappans död. Inte heller polis eller läkare hörde av sig.
I den begravningsannons som publicerades fanns inte Karins namn med bland övriga familjemedlemmar.
Karin har polisanmält händelsen som hon tolkar som försök att göra henne arvslös. Hon menar att syskonen har utnyttjat den situation som uppstått då hon ställts utanför lagen på grund av rättsväsendets passivitet.
Hoten och trakasserierna har pågått i 12 år och började i augusti 2008 då Karin ringde till larmcentralen och berättade att den polis hon levde tillsammans med hade utsatt henne för kraftigt sexuellt övervåld.
I över ett decennier har hot, falska mejl i Karins namn skickats, samtidigt som bloggar som framställer henne som rättshaverist och psykiskt instabil fått ligga uppe utan åtgärd.
Den våldtäktsanmälan som upprättades fick inledningsvis mycket stor uppmärksamhet i medier, bland annat i SVT Aktuellt och TV4 Kvällsöppet, där Lennart Ekdal uppmärksammade hennes fall.

Hotfulla sms

Inblick skrev i slutet av januari om att Karin nyligen förhördes av polisen, efter hotfulla sms från brodern. Denna nya hotbild kan förklara de många personliga detaljer från hennes liv och uppväxt som än i dag ligger ute på de förtalsbloggar som startade efter våldtäktsanmälan i augusti 2008.
Förtalsbloggarna mot Karin lades upp i samråd med den polis som anklagades för våldtäkt. Karins skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades.
Efter Inblicks artikel i slutet av januari i år kom ytterligare hot från brodern, som även bekräftar sin kontakt med polisen: ”Har fått information av polisen att du inte längre har skyddad id… Allt du gjort kommer att läggas ut offentligt så att alla våra släktingar får ta del...”, skriver han.
Pastor Owe Carlsson, Älmhult, skrev förra året ett brev till familjen där han ifrågasatte deras försök att göra Karin arvslös. Efter brevet fick han hotfulla telefonsamtal från Karins bror som varnade för att han skulle anlita någon som ”tog hand om honom”.
– Karins mostrar har sett hur Karins syskon i omgångar har tömt lägenheten på värdesaker. De har förbjudits att besöka sin egen syster, det vill säga Karins mamma. Karins föräldrar har haft en exklusiv lägenhet i Malmö och Karins mamma vet inget om allt som pågår, hon är blind och bor på äldreboende, säger Owe Carlsson.
– Det handlar om stora tillgångar, tillägger han.
Karins syster tonar ned värdet på föräldrarnas tillgångar, det är enligt henne ”inga större summor det handlar om”.
– Pappa var mycket noga med att min syster skulle få del av sakerna som mamma och pappa inte längre har plats med, skriver hon i ett mejl och menar att Inblicks granskning bygger ”på förvrängda situationer från verkligheten”.
Karins bror påpekar att deras föräldrar sålde en lägenhet för 30 år sedan och sedan dess har bott i hyreslägenheter
– Pappa hade inga sparade pengar. Det pappa tidigare har gett bort är inget som ingår i något arv. Vi fick några små saker när han flyttade från lägenheten och vi var med och hjälpte honom, påpekar han.
– Ja det stämmer att jag kommer låta ombud prata med henne. Jag har anmält allt detta så domstolen kommer på ett eller annat sätt få tag på henne, säger han som sin syster.

Polisens trygghetsavtal

Karins kontakt med polismyndigheten inleddes med att hon ställde upp som vittne i samband polisens tillslag mot kriminell verksamhet i restaurangvärlden i Malmö. Den 23 juni 2003 tecknades ett trygghetsavtal mellan Karin och polisen, gällande skyddad id och nytt namn via Söderortspolisen i Stockholm.
Efter polisvåldtäkten och efter att ha berättat i TV4 om en polisresa till bordeller i Tallinn kontaktades Karin av förre justitieministern Tomas Bodström som erbjöd sig att vara hennes advokat. I TV4 Kvällsöppet den 14 oktober 2009 – där även Bodström i egenskap av advokat medverkade utan att försvara Karins situation – lovade förre rikspolischefen Bengt Svensson att en utredning skulle gå till botten med våldtäktsanmälan och de hot som följde i spåren av den.
När en missbrukare hotade kvinnojoursföreståndaren och före detta riksdagsledamoten Inger Strömbohm (KD) som engagerade sig för Karin, anmälde Tomas Bodström hoten till polisen och socialdemokraten Irmeli Krans på ett poliskontor i Stockholm.
Ingenting hände och Bodströms passivitet ledde senare till att han byttes ut.

Samordnare omplacerad

Jan Friberg på polisens internutredningar (SU) har genom åren tagit emot de anmälningar om hot som Karins utsatts för. Han omplacerades år 2016 för att på arbetstid ha sexmejlat, bland annat med den kvinna som i samråd med den våldtäktsanmälde polisen drev förtalsbloggarna mot Karin.
I maj 2004 deltog Friberg med justitieminister Thomas Bodström (S), i ett idépolitiskt seminarium på temat sexualbrott där justitieministern berättade om lagändringarna som förbereds på justitiedepartementet.
Jan Friberg uttalade sig positivt om den nya sexualbrottslag som Bodström förberedde.
En annan poliskollega, Dan Östman – som tillsattes som expert av justitieminister Tomas Bodström (S) i en statlig utredning om sjöfylleri – har också spelat en mycket aktiv roll för att undergräva Karins trovärdighet. Han vittnade till den våldtäktsanmälde polismannens försvar och har i många år kategoriskt motarbetat Karins möjligheter att få personskydd.

Övergreppsbilder 

Dan Östman utredde även den man som under lång tid skickade grovt kränkande övergreppsbilder via sms till Karin. När polisen gjorde ett beslag hos mannen i Eskilstuna hittades en omfattande mängd grova övergreppsbilder.
Istället för att väcka åtal, vände SU – via polisman Dan Östman – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon anmält.
Domstolen friade Karin trots SU:s användning av tvångsmedel som husrannsakan och avlyssning misstänkliggöra henne. 
SU konstaterade att den man som skickade övergreppsbilder kände Anders Gripenlöf, som även haft en relation med sms-avsändarens syster.

Winbergs rådgivare

Även Anders Gripenlöf har försvarat den våldtäktsanmälde polisen i flera domstolsförhandlingar, Precis som Dan Östman och Jan Friberg har Gripenlöf nära kontakt med ledande socialdemokrater:
”Jag har haft oerhört stor nytta av honom som rådgivare om hur könsköpslagen har fungerat. Det verkar som om han drivs av en genuin känsla för att prostitution är något felaktigt och att det inte finns några lyckliga prostituerade. Han vill verkligen hjälpa de prostituerade till en andra chans och han ser aldrig ned på dem”, sade Margareta Winberg (S), tidigare vice statsminister och jämställdhetsminister, till Dagens Nyheter den 25 september 2005.
Karin har JO-anmält myndigheternas underlåtenhet att informera henne om sin pappas död. 
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.