Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Karins pappa dog – fick inget veta

Ruben Agnarsson | 27 feb , 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
För två veckor sedan avled Karins pappa. Hon upptäckte faderns dödsfall på nätet eftersom hennes syskon inte informerade om pappans död. Inte heller polis eller läkare hörde av sig.
I den begravningsannons som publicerades fanns inte Karins namn med bland övriga familjemedlemmar.
Karin har polisanmält händelsen som hon tolkar som försök att göra henne arvslös. Hon menar att syskonen har utnyttjat den situation som uppstått då hon ställts utanför lagen på grund av rättsväsendets passivitet.
Hoten och trakasserierna har pågått i 12 år och började i augusti 2008 då Karin ringde till larmcentralen och berättade att den polis hon levde tillsammans med hade utsatt henne för kraftigt sexuellt övervåld.
I över ett decennier har hot, falska mejl i Karins namn skickats, samtidigt som bloggar som framställer henne som rättshaverist och psykiskt instabil fått ligga uppe utan åtgärd.
Den våldtäktsanmälan som upprättades fick inledningsvis mycket stor uppmärksamhet i medier, bland annat i SVT Aktuellt och TV4 Kvällsöppet, där Lennart Ekdal uppmärksammade hennes fall.

Hotfulla sms

Inblick skrev i slutet av januari om att Karin nyligen förhördes av polisen, efter hotfulla sms från brodern. Denna nya hotbild kan förklara de många personliga detaljer från hennes liv och uppväxt som än i dag ligger ute på de förtalsbloggar som startade efter våldtäktsanmälan i augusti 2008.
Förtalsbloggarna mot Karin lades upp i samråd med den polis som anklagades för våldtäkt. Karins skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades.
Efter Inblicks artikel i slutet av januari i år kom ytterligare hot från brodern, som även bekräftar sin kontakt med polisen: ”Har fått information av polisen att du inte längre har skyddad id… Allt du gjort kommer att läggas ut offentligt så att alla våra släktingar får ta del...”, skriver han.
Pastor Owe Carlsson, Älmhult, skrev förra året ett brev till familjen där han ifrågasatte deras försök att göra Karin arvslös. Efter brevet fick han hotfulla telefonsamtal från Karins bror som varnade för att han skulle anlita någon som ”tog hand om honom”.
– Karins mostrar har sett hur Karins syskon i omgångar har tömt lägenheten på värdesaker. De har förbjudits att besöka sin egen syster, det vill säga Karins mamma. Karins föräldrar har haft en exklusiv lägenhet i Malmö och Karins mamma vet inget om allt som pågår, hon är blind och bor på äldreboende, säger Owe Carlsson.
– Det handlar om stora tillgångar, tillägger han.
Karins syster tonar ned värdet på föräldrarnas tillgångar, det är enligt henne ”inga större summor det handlar om”.
– Pappa var mycket noga med att min syster skulle få del av sakerna som mamma och pappa inte längre har plats med, skriver hon i ett mejl och menar att Inblicks granskning bygger ”på förvrängda situationer från verkligheten”.
Karins bror påpekar att deras föräldrar sålde en lägenhet för 30 år sedan och sedan dess har bott i hyreslägenheter
– Pappa hade inga sparade pengar. Det pappa tidigare har gett bort är inget som ingår i något arv. Vi fick några små saker när han flyttade från lägenheten och vi var med och hjälpte honom, påpekar han.
– Ja det stämmer att jag kommer låta ombud prata med henne. Jag har anmält allt detta så domstolen kommer på ett eller annat sätt få tag på henne, säger han som sin syster.

Polisens trygghetsavtal

Karins kontakt med polismyndigheten inleddes med att hon ställde upp som vittne i samband polisens tillslag mot kriminell verksamhet i restaurangvärlden i Malmö. Den 23 juni 2003 tecknades ett trygghetsavtal mellan Karin och polisen, gällande skyddad id och nytt namn via Söderortspolisen i Stockholm.
Efter polisvåldtäkten och efter att ha berättat i TV4 om en polisresa till bordeller i Tallinn kontaktades Karin av förre justitieministern Tomas Bodström som erbjöd sig att vara hennes advokat. I TV4 Kvällsöppet den 14 oktober 2009 – där även Bodström i egenskap av advokat medverkade utan att försvara Karins situation – lovade förre rikspolischefen Bengt Svensson att en utredning skulle gå till botten med våldtäktsanmälan och de hot som följde i spåren av den.
När en missbrukare hotade kvinnojoursföreståndaren och före detta riksdagsledamoten Inger Strömbohm (KD) som engagerade sig för Karin, anmälde Tomas Bodström hoten till polisen och socialdemokraten Irmeli Krans på ett poliskontor i Stockholm.
Ingenting hände och Bodströms passivitet ledde senare till att han byttes ut.

Samordnare omplacerad

Jan Friberg på polisens internutredningar (SU) har genom åren tagit emot de anmälningar om hot som Karins utsatts för. Han omplacerades år 2016 för att på arbetstid ha sexmejlat, bland annat med den kvinna som i samråd med den våldtäktsanmälde polisen drev förtalsbloggarna mot Karin.
I maj 2004 deltog Friberg med justitieminister Thomas Bodström (S), i ett idépolitiskt seminarium på temat sexualbrott där justitieministern berättade om lagändringarna som förbereds på justitiedepartementet.
Jan Friberg uttalade sig positivt om den nya sexualbrottslag som Bodström förberedde.
En annan poliskollega, Dan Östman – som tillsattes som expert av justitieminister Tomas Bodström (S) i en statlig utredning om sjöfylleri – har också spelat en mycket aktiv roll för att undergräva Karins trovärdighet. Han vittnade till den våldtäktsanmälde polismannens försvar och har i många år kategoriskt motarbetat Karins möjligheter att få personskydd.

Övergreppsbilder 

Dan Östman utredde även den man som under lång tid skickade grovt kränkande övergreppsbilder via sms till Karin. När polisen gjorde ett beslag hos mannen i Eskilstuna hittades en omfattande mängd grova övergreppsbilder.
Istället för att väcka åtal, vände SU – via polisman Dan Östman – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon anmält.
Domstolen friade Karin trots SU:s användning av tvångsmedel som husrannsakan och avlyssning misstänkliggöra henne. 
SU konstaterade att den man som skickade övergreppsbilder kände Anders Gripenlöf, som även haft en relation med sms-avsändarens syster.

Winbergs rådgivare

Även Anders Gripenlöf har försvarat den våldtäktsanmälde polisen i flera domstolsförhandlingar, Precis som Dan Östman och Jan Friberg har Gripenlöf nära kontakt med ledande socialdemokrater:
”Jag har haft oerhört stor nytta av honom som rådgivare om hur könsköpslagen har fungerat. Det verkar som om han drivs av en genuin känsla för att prostitution är något felaktigt och att det inte finns några lyckliga prostituerade. Han vill verkligen hjälpa de prostituerade till en andra chans och han ser aldrig ned på dem”, sade Margareta Winberg (S), tidigare vice statsminister och jämställdhetsminister, till Dagens Nyheter den 25 september 2005.
Karin har JO-anmält myndigheternas underlåtenhet att informera henne om sin pappas död. 
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019