Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Den som kan ska arbeta

Robin Olsson | 05 mar , 2020
Skenande kostnader för försörjningsstöd är ett dyrt faktum som flera av landets kommuner sliter med. Kristdemokraterna vill nu utreda möjligheten att förstatliga försörjningsstöden. – Förslaget innebär att vi kan ställa hårda krav på de som tar emot dagpenning utan att sparka på de som redan ligger, säger Hans Eklind till Inblick.
Den_som_kan_ska_arbeta
Filipstads kommun nämns av Hans Eklind, som är KD:s talesman i migrationsfrågor, som ett exempel där ekonomin är ansträngd och där 57 procent av de som tar emot kommunalt försörjningsstöd, är arbetsföra men saknar jobb.
– Situationen ser olika ut över landet om vi jämför Vellinge med nämnda Filipstad, men att det är viktigt att kommunernas skatteintäkter får gå till kommunala kärnverksamheter. Försörjningsstödet är till för de allra svagaste i samhället som behöver hjälp och omsorg då de saknar eller delvis saknar förmåga att försörja sig själva på grund av fysiska eller psykiska åkommor, det var aldrig tänkt som en A-kassa, säger Eklind.

Krävs förändring

Genom att införa en statlig dagpenning hoppas KD ta bort många inlåsningseffekter som finns i det nuvarande systemet. 
– Detta är en del av vår nya integrationspolitik; man måste få ett jobb och bidra till samhällets uppbyggnad. Den som kan ska arbeta och inte gå på bidrag, idag kan det vara rent olönsamt att arbeta, vilket det inte kommer vara i vårt förslag, fortsätter Eklind.
Ebba Busch Thor skriver på sin Facebook: “Kommunerna betalar notan för utanförskapet. Utan statsbidrag för flyktingmottagande är ekonomin ansträngd på flera kommuner runtom i landet. Det mest akuta problemet just nu har Vilhelmina som tvingas låna för att kunna betala ut löner. Men de är inte ensamma. Flera kommuner riskerar gå samma öde till mötes om inget händer. Det krävs djupgående förändringar”.

Flera punkter

Kristdemokraterna har sedan sin partistämma i november förra året arbetat på förslaget som i grunden bygger på en vetenskaplig rapport från 2011. Det innehåller bland annat följande punkter:
* Låt staten ta över ansvaret för nyanlända som idag har försörjningsstöd och inför dagpenning.
* Utred avtrappning av försörjningsstöd i förhållande till hushållsstorlek
* Gör det lättare att förordna kommunala ordningsvakter.
Arbetsförmedlingen är idag ett statligt åtagande medan försörjningsstöden ligger på kommunerna. Kristdemokraterna menar att arbetsföra som kommer motta dagpenning ska prövas mot hela landets arbetsmarknad och inte endast den egna kommunens.
– Tydliga krav har varit viktigt för mig samtidigt som man skyddar de som inte har förmåga. Det ska inte gå att bosätta sig i en kommun som saknar arbete och leva på bidrag resten av livet, vill de inte flytta dit jobben är får de i så fall sanktioner i form av indraget bidrag. 

Hoppas få riksdagens stöd

Kristdemokraterna uppskattar att reformen kommer att kosta initialt men inte hur mycket.
– Arbetsföra i Sverige som mottar försörjningsstöd uppgår till 126 000 och kostar 5,5 miljarder kronor årligen. Av dessa är 64 procent födda i tredje land.
Hur stor eventuell vinst det kan bli för kommunerna vet partiet ännu inte, då flera parametrar måste vägas in som till exempel utjämningsbidraget. 
Hans Eklind upplever att han fått positiv respons på utspelet och hoppas få stöd i riksdagen för förslaget: 
– Vi sitter inte på regeringens alla utredningsresurser men vi hoppas att få stöd så att en utredning tillsätts och att vi kan komma till ett riksdagsbeslut under innevarande mandatperiod. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.