Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Den som kan ska arbeta

Robin Olsson | 05 mar , 2020
Skenande kostnader för försörjningsstöd är ett dyrt faktum som flera av landets kommuner sliter med. Kristdemokraterna vill nu utreda möjligheten att förstatliga försörjningsstöden. – Förslaget innebär att vi kan ställa hårda krav på de som tar emot dagpenning utan att sparka på de som redan ligger, säger Hans Eklind till Inblick.
Den_som_kan_ska_arbeta
Filipstads kommun nämns av Hans Eklind, som är KD:s talesman i migrationsfrågor, som ett exempel där ekonomin är ansträngd och där 57 procent av de som tar emot kommunalt försörjningsstöd, är arbetsföra men saknar jobb.
– Situationen ser olika ut över landet om vi jämför Vellinge med nämnda Filipstad, men att det är viktigt att kommunernas skatteintäkter får gå till kommunala kärnverksamheter. Försörjningsstödet är till för de allra svagaste i samhället som behöver hjälp och omsorg då de saknar eller delvis saknar förmåga att försörja sig själva på grund av fysiska eller psykiska åkommor, det var aldrig tänkt som en A-kassa, säger Eklind.

Krävs förändring

Genom att införa en statlig dagpenning hoppas KD ta bort många inlåsningseffekter som finns i det nuvarande systemet. 
– Detta är en del av vår nya integrationspolitik; man måste få ett jobb och bidra till samhällets uppbyggnad. Den som kan ska arbeta och inte gå på bidrag, idag kan det vara rent olönsamt att arbeta, vilket det inte kommer vara i vårt förslag, fortsätter Eklind.
Ebba Busch Thor skriver på sin Facebook: “Kommunerna betalar notan för utanförskapet. Utan statsbidrag för flyktingmottagande är ekonomin ansträngd på flera kommuner runtom i landet. Det mest akuta problemet just nu har Vilhelmina som tvingas låna för att kunna betala ut löner. Men de är inte ensamma. Flera kommuner riskerar gå samma öde till mötes om inget händer. Det krävs djupgående förändringar”.

Flera punkter

Kristdemokraterna har sedan sin partistämma i november förra året arbetat på förslaget som i grunden bygger på en vetenskaplig rapport från 2011. Det innehåller bland annat följande punkter:
* Låt staten ta över ansvaret för nyanlända som idag har försörjningsstöd och inför dagpenning.
* Utred avtrappning av försörjningsstöd i förhållande till hushållsstorlek
* Gör det lättare att förordna kommunala ordningsvakter.
Arbetsförmedlingen är idag ett statligt åtagande medan försörjningsstöden ligger på kommunerna. Kristdemokraterna menar att arbetsföra som kommer motta dagpenning ska prövas mot hela landets arbetsmarknad och inte endast den egna kommunens.
– Tydliga krav har varit viktigt för mig samtidigt som man skyddar de som inte har förmåga. Det ska inte gå att bosätta sig i en kommun som saknar arbete och leva på bidrag resten av livet, vill de inte flytta dit jobben är får de i så fall sanktioner i form av indraget bidrag. 

Hoppas få riksdagens stöd

Kristdemokraterna uppskattar att reformen kommer att kosta initialt men inte hur mycket.
– Arbetsföra i Sverige som mottar försörjningsstöd uppgår till 126 000 och kostar 5,5 miljarder kronor årligen. Av dessa är 64 procent födda i tredje land.
Hur stor eventuell vinst det kan bli för kommunerna vet partiet ännu inte, då flera parametrar måste vägas in som till exempel utjämningsbidraget. 
Hans Eklind upplever att han fått positiv respons på utspelet och hoppas få stöd i riksdagen för förslaget: 
– Vi sitter inte på regeringens alla utredningsresurser men vi hoppas att få stöd så att en utredning tillsätts och att vi kan komma till ett riksdagsbeslut under innevarande mandatperiod. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019