Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Israel stänger sina gränser

Hans Marklund | 12 mar , 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
Israel_stanger_sina_granser
Coronaviruset sprider sig över världen och har också drabbat Israel som nu stänger sina gränser för alla inresande, såväl inhemska som turister och andra. Under flera dagar har Israels hälsovårdsmyndighet diskuterat den så kallade ”svarta listan” och vilka länder som skulle läggas till de tolv länder som redan stod på den, vars medborgare betraktades som högriskbärare av coronaviruset. Under måndagskvällen kom beslutet och både Dagens Nyheter och Jerusalem Post lade ut nyheten på sina nätsidor. Lösningen blev att alla länders resenärer betraktas som högriskbärare av coronaviruset.
De flesta västeuropeiska länder, tillsammans med flera asiatiska stater, fanns redan på listan. Ända fram till i söndags gick Norwegians direktflyg mellan Arlanda och Tel Aviv, men nu är också detta stoppat. De allra flesta flygbolag som trafikerat Israel hade redan upphört med sina flygningar på grund av kraftigt minskad efterfrågan. Det är nu oklart hur länge detta stopp gäller och när flygningarna till Israel kan återupptas.

Fjorton dagar

Inresestoppet till Israel gäller i första steget fjorton dagar och betyder att alla som vill komma in i landet under denna period placeras i karantän under två veckor. 
De turister som redan finns i Israel har 72 timmar på sig att ordna med sin hemresa. De uppmanas också att följa fem riktlinjer; vid uppvisande av symtom kontakta hälsovården, var extra noga med din personliga hygien, håll dig borta från offentliga sammankomster, var medveten om att om du lämnar landet kan du inte återvända nu och rapportera var du befinner dig i Israel.
Antal bekräftade fall i Israel var i måndags kväll 50 personer och omkring 70 000 personer var belagda med karantän. Den palestinska myndigheten tillsammans med Israel har också förbjudit all in och utresetrafik till och från Betlehem efter att en turistgrupp som besökt Betlehem smittat personalen på ett hotell. Tusentals palestinier som bor i Betlehem och arbetar i Israel står just nu helt utan försörjning.

Utlovat nödlån

I Israel har finansminister Moshe Kahlon utlovat nödlån till drabbade företag, främst flygbolaget El Al, vars intäkter nästan upphört helt. Israel, som fram till 1980-talet var nästan helt självförsörjande ifråga om bland annat livsmedel, är numera extremt beroende av import och känsligt för svängningar på världsmarknaden. 
Israel är en nation som är van att hantera krissituationer och det starka agerandet gällande coronasmittan visar detta med stor tydlighet. De är noga med att skydda sin egen befolkning i alla olika typer av krissituationer. Nu agerar myndigheterna för att coronaviruset inte ska få starkt fäste eller en allmän spridning i landet. Detta är naturligtvis ett hårt slag mot turismen som är en stor näring i Israel och väldigt viktig för landets ekonomi. Samtidigt utgör turistströmmen till landet också en stor smittorisk. Landets myndigheter med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen väljer nu att i första hand skydda sitt eget folk. 
Beslutet drabbar också ett antal turistresor som skulle gått från Skandinavien under resten av mars månad. Dessa ställs nu in och Duveskogs Reseservice som är en stark aktör gällande Israelresor uppger att de drabbade resenärerna erbjuds att antingen bokas om till senare resor eller att få sina kostnader återbetalda.
HANS MARKLUND
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.