Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Israel stänger sina gränser

Hans Marklund | 12 mar , 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
Israel_stanger_sina_granser
Coronaviruset sprider sig över världen och har också drabbat Israel som nu stänger sina gränser för alla inresande, såväl inhemska som turister och andra. Under flera dagar har Israels hälsovårdsmyndighet diskuterat den så kallade ”svarta listan” och vilka länder som skulle läggas till de tolv länder som redan stod på den, vars medborgare betraktades som högriskbärare av coronaviruset. Under måndagskvällen kom beslutet och både Dagens Nyheter och Jerusalem Post lade ut nyheten på sina nätsidor. Lösningen blev att alla länders resenärer betraktas som högriskbärare av coronaviruset.
De flesta västeuropeiska länder, tillsammans med flera asiatiska stater, fanns redan på listan. Ända fram till i söndags gick Norwegians direktflyg mellan Arlanda och Tel Aviv, men nu är också detta stoppat. De allra flesta flygbolag som trafikerat Israel hade redan upphört med sina flygningar på grund av kraftigt minskad efterfrågan. Det är nu oklart hur länge detta stopp gäller och när flygningarna till Israel kan återupptas.

Fjorton dagar

Inresestoppet till Israel gäller i första steget fjorton dagar och betyder att alla som vill komma in i landet under denna period placeras i karantän under två veckor. 
De turister som redan finns i Israel har 72 timmar på sig att ordna med sin hemresa. De uppmanas också att följa fem riktlinjer; vid uppvisande av symtom kontakta hälsovården, var extra noga med din personliga hygien, håll dig borta från offentliga sammankomster, var medveten om att om du lämnar landet kan du inte återvända nu och rapportera var du befinner dig i Israel.
Antal bekräftade fall i Israel var i måndags kväll 50 personer och omkring 70 000 personer var belagda med karantän. Den palestinska myndigheten tillsammans med Israel har också förbjudit all in och utresetrafik till och från Betlehem efter att en turistgrupp som besökt Betlehem smittat personalen på ett hotell. Tusentals palestinier som bor i Betlehem och arbetar i Israel står just nu helt utan försörjning.

Utlovat nödlån

I Israel har finansminister Moshe Kahlon utlovat nödlån till drabbade företag, främst flygbolaget El Al, vars intäkter nästan upphört helt. Israel, som fram till 1980-talet var nästan helt självförsörjande ifråga om bland annat livsmedel, är numera extremt beroende av import och känsligt för svängningar på världsmarknaden. 
Israel är en nation som är van att hantera krissituationer och det starka agerandet gällande coronasmittan visar detta med stor tydlighet. De är noga med att skydda sin egen befolkning i alla olika typer av krissituationer. Nu agerar myndigheterna för att coronaviruset inte ska få starkt fäste eller en allmän spridning i landet. Detta är naturligtvis ett hårt slag mot turismen som är en stor näring i Israel och väldigt viktig för landets ekonomi. Samtidigt utgör turistströmmen till landet också en stor smittorisk. Landets myndigheter med premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen väljer nu att i första hand skydda sitt eget folk. 
Beslutet drabbar också ett antal turistresor som skulle gått från Skandinavien under resten av mars månad. Dessa ställs nu in och Duveskogs Reseservice som är en stark aktör gällande Israelresor uppger att de drabbade resenärerna erbjuds att antingen bokas om till senare resor eller att få sina kostnader återbetalda.
HANS MARKLUND
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019