Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Personliga tränaren Cecilia Jägestedt: – Det är så härligt att träna ute

Monika Ekström | 31 mar , 2020
Många gym har stängt verksamheten på grund av smittspridning. Personliga tränaren Cecilia Jägestedt gör tvärtom. – När olika gym stänger ner och pass ställs in, så öppnar jag upp, säger Cecilia Jägestedt till Inblick.
Personliga tränaren Cecilia JägestedtI coronatider är det många gym som håller stängt. Men du kan fortsätta att hålla igång. Enligt Cecilia går det bra att träna hemma eller ute. Du behöver inga vikter och det är inte komplicerat. – Folk tror att träning är så komplicerat och det kan det vara på ett sätt, men samtidigt inte. – För de allra flesta handlar träning om att röra på sig. Du behöver inte vara rädd för att göra fel, bara gör. Då får du motion och träning. Om du undviker tunga vikter och maskiner är det ofarligt att träna, enligt Cecilia. – Med kroppsvikten märker du ganska snart om det känns konstigt och då är det bara att sluta.

Tänker på annat
Träning kan vara komplicerad om målen är mer avancerade.– Om ditt mål är att få fram din exakta och bästa muskelstyrka ska du följa ett träningsprogram på ett och ett halvt år för att maximera den. Det är komplicerat. Cecilias företag, Team Jägestedt, är ganska nystartat och intresset för träning har gått ner i och med coronaviruset. Folk tänker på annat.
– Mitt sätt att anpassa mig efter rådande omständigheter är att erbjuda träning utomhus. Jag erbjuder drop in och säger: Kom om du kan och betala om du kan!
–Det är så himla härligt att träna ute. Det ger en extra dimension och en kick att få andas in den friska luften.
– Om det regnar lite kan du träna ändå. Det kan vara ännu skönare att ta den där duschen efteråt om du har varit utomhus. Cecilia kom till intervjun med andan i halsen efter att ha instruerat Personliga tränaren Cecilia Jägestedt: under ett utomhuspass. Det var bara en person som dök upp, men Cecilia var nöjd ändå. Hon uppskattar trenden med utegym, men kan förstå om någon är osäker. De flesta övningar som görs på ett gym inomhus går också att göra utomhus.
– Utegym är till för alla, men kan vara lite skrämmande. Utegymen är anpassade så att så många som möjligt ska kunna träna på dem. – När det gäller marklyft, så finns det med två olika vikter. För barn är det kanske för tungt, men som vuxen klarar du troligen av den. Är det för tungt för dig så kan du lyfta tillsammans med någon annan.

Växlar mellan övningar
Cecilia anpassar träningsprogrammen efter vem det är som hon ska stötta.
– Idag gjorde vi en kombination och växlade styrkeövningarna med att springa en sväng. Gör man så blir det ett fyspass. Cecilia föreslår att göra tio till tolv repetitioner av varje styrkeövning, men om det blir tråkigt finns andra variationer som att lägga in löpning eller en övning med enbart kroppen som vikt. Men alla har inte tillgång till ett utegym. Ändå finns det möjligheter till att träna ute.
– Bara för att du går ut och tränar så behöver det inte vara löpning. Cecilia föreslår ändå ett fyspass med löpintervaller.
– Imorgon kommer jag köra ett pass på en löparbana vid en skola. Vi kör tre stycken styrkeövningar som varvas med löpning på banan. Cecilia tipsar om följande styrkeövningar: benböj, knäböj, utfallssteg, upphopp, armhävning på en parkbänk, sit ups, höftlyft (om det inte är blött på marken). Det kan kännas fånigt att göra armhävningar mitt i stan eller ute i löparspåret, eftersom det inte är så vanligt, men Cecilia tänker annorlunda.
– Är syftet att vara så normal som möjligt eller få träningen gjord? I fall syftet är att vara så normal som möjligt springer du och gör tå-övningar bakom ett träd.
– Men om syftet är att träna så gör du sit upsen och bjuder hundägaren på det och säger hej, hej!

Lager på lager
När det gäller kläder föreslår Cecilia att klä sig i lager på lager, så du kan ta av dig eller knäppa upp när du fått upp värmen.
– Det är skönt att kunna ta av sig ett lager. När jag är ute har jag ett pannband och jag tycker det är skönt att ha en väst. I år har jag inte behövt några vinterfodrade tights. För den som inte vill ge sig ut och träna går det så klart också bra att träna inomhus hemma.
– Se det som att du bokar ett pass med dig själv. Det kan kännas löjligt, men så är det med allt som är ovant. Utgå från det du har och gör det du kan. Cecilia brukar köra tre övningar med tio till tolv repetitioner.
– Jag brukar träna som i ett cirkelgym, det känns roligast. Jag har tre övningar som jag gör tio till tolv repetitioner av. Efter ett varv vilar jag och gör dem igen, tre gånger.
– Så gjorde jag igår och fick ett bra pass på 20 minuter. När du inte har lika mycket tyngder som på ett gym behöver du inte vila lika mycket. Innan passet behöver du värma upp, men inte så länge.
– Du kan göra samma övningar i uppvärmningen som i träningen, men ta det lättare. Cecilia rekommenderar att träna på det här sättet max varannan dag och lägga in promenader på de träningsfria dagarna. Om du vill börja springa, men inte är så van tipsar hon om att växla mellan gång och löpning.
– Spring en minut och promenera två minuter. I vanliga fall kan det vara en morot att anmäla sig till ett lopp, men just nu ställs de flesta lopp och tävlingar in.
Istället rekommenderar Cecilia att bli motiverad genom att träna med en vän.
– Säkert har du en vän som också vill träna och inte vet hur man göra. Träna tillsammans och hitta på varannan övning.
– Ut och träna allihopa! Det är inte farligt att träna när det regnar ute, det är härligt. MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019