Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Corona triggar övervakningssamhället

Ruben Agnarsson | 02 apr , 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
Corona triggar overvakningssamhallet

”Den massövervakning vi accepterar under coronaepidemin lär fortsätta när krisen är över” skriver Svenska dagbladets (SVD) medarbetare Håkan Lindgren på tidningens kultursidor och menar att övervakning kommer att bli lika normalt som flygplatskontrollen.
”Om vi är beredda att offra ekonomin är det ingen stor sak att offra den personliga integriteten också” konstaterar han.
Håkan Lindgren hänvisar till affärssajten Business Insider som skriver om ett nytt index från organisationen Top10VPN, som bevakar mänskliga digitala rättigheter.
De har dokumenterat vilka länder som infört nya åtgärder för att spåra människors telefoner. Medan vissa länder samlar anonyma uppgifter för att studera människors rörelser mer generellt, tar andra länder in information som ger detaljerad information om individernas rörelser, skriver Business Insider.
Elva länder har redan börjat använda sig av mobiltelefoner för att spåra coronavirusets spridning. USA sägs förhandla med Facebook och Google om att använda anonymiserade data för att övervaka epidemin, enligt sajten.

Permanent övervakning

Samuel Woodhams, som sammanställt Top10VPN:s index, varnar för att världen kan glida in i permanent ökad övervakning.
– Utan adekvat spårning finns det en risk att dessa nya, ofta mycket inkräktande åtgärder blir normen runt om i världen, säger han till Business Insider.
– Även om vissa metoder kan verka helt legitima utgör många en risk för medborgarnas rätt till integritet och yttrandefrihet.
Håkan Lindgren hänvisar i SVD till att det skulle vara praktiskt att veta vem som har träffat vem de senaste veckorna, så att smittspridningen kan begränsas.
”Var inte orolig, det finns en app för det. Singapores regering har utvecklat appen Tracetogether. Den hjälper dig, står det på regeringens hemsida, att komma ihåg vem du har umgåtts med 21 dagar bakåt i tiden. Appen reagerar bara om människorna omkring dig också har installerat den... Den är frivillig. Än så länge”.
Håkan Lindgren menar att bara fantasin sätter gränsen för vad övervakningsteknologin kan utvecklas till när den kombineras med ansträngningen att bromsa en global epidemi:
”Förslagsvis: i din mobil har du en app som meddelar om du är ren eller om du bör isolera dig. Du måste scanna mobilen varje gång du vill bli insläppt – på bussen, i mataffären, på barnens skola, om du vill resa någonstans, och naturligtvis på jobbet. Påstår du att du har glömt mobilen hemma? Då är du genast ett riskfall.”
Han ger ett ännu mer kontroversiellt framstegsscenario: uppkopplade smarta armband som konstant övervakar feber och andra sjukdomstecken, plus en karta i stil med den i Sydkorea, så att varje medborgare kan granska sina grannars hälsotillstånd.
”Gissa hur folk kommer att reagera om de upptäcker att en smittad familj bryter mot karantänreglerna”, skriver han i SVD och menar att övervakning som införs på grund av en kris sannolikt inte kommer att avvecklas när krisen är över, utan tas i bruk för nya syften.

Sluttande plan

IT- och säkerhetsexpert Joakim von Braun menar att Corona-epidemin har lett till ett sluttande plan när det gäller den personliga integriteten.
– Ungern använder exempelvis Corona för att införa undantagslagar som innebär att regeringen kan styra Ungern tio år framöver, konstaterar han.
– Det är aldrig bra att man inför en massa saker utan någon vettig debatt: att man tar till i överkant, vidtar åtgärder med hänvisning till att ”nu är det bråttom”. Ungern är ett land där regeringen ger sig hur stora befogenheter som helst.
Han nämner även Kina och Ryssland, som redan har infört övervakningsåtgärder, vilket kan ske då det inte finns någon debatt i dessa länder.
– Kina och Ryssland samarbetar mer och mer på detta område. De digitala övervakningssystem innebär att man exempelvis har automatiserad övervakning av all internettrafik. Den skickas direkt till säkerhetstjänsten FSB i Ryssland, det handlar om mobiler, datorer och paddor.
– Kina har dessutom större spärrmöjligheter för att utöva politisk censur. Svenska politiker som kritiserar Kina kan spärras vid sökningar på internet. Förhoppningsvis når inte detta fram till demokratiska länder, men vi ser redan hur länder som Ungern och Polen överreagerar, säger Joakim von Braun.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019