Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Ryssland vill omstörta samhällen i Europa”

Ruben Agnarsson | 30 apr , 2020
Säpo varnar för att främmande makts avsikter och förmåga att påverka Sverige har blivit större och pekar ut Ryssland, som satsar tiotals miljarder kronor varje år på olika desinformationskampanjer. – De satsar nästan mer på det här än på sin krigsmakt, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun, som håller på att skriva en bok i ämnet.
Ryssland_vill_omstorta_samhallen_i_Europa
Ryska medier sprider falska nyheter om coronaviruset för att skapa panik och misstro i väst. De leker med folks liv, anser EU-kommissionen.
Det handlar om en omfattande desinformationskampanj från statskontrollerade ryska medier om covid-19 där målet är att fördjupa hälsokrisen i västländer ”i linje med Kremls bredare strategi att försöka omstörta samhällen i Europa”.
Ryssland nekar till anklagelserna.
– Genom att porträttera att västvärldens kollaps snart står inför oss… marknadsför auktoritära stater sig själva som bättre fungerande, sade Per Enerud från EU:s utrikestjänst under en paneldiskussion i Stockholm nyligen.
Patrik Oksanen, från den borgerliga tankesmedjan Frivärld, konstaterade samtidigt att Ryssland och Kina har spridit varandras konspirationsidéer.
– Den här typen av berättelse riktar sig delvis till oss, för att vi ska ge upp tron på vår demokrati. Delvis inåt för att befolkningen ska tycka att det är skönt med en stark ledare som Putin eller det kinesiska kommunistpartiet, sade Oksanen enligt sajten Europaportalen.

WHO korrupt

Nu i mars kom Säkerhetspolisens årsrapport för år 2019 som konstaterade att främmande makts avsikt och förmåga att påverka Sverige har ökat. Ryssland och Kina underminerar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter, enligt Säpo.
– Angreppen från främmande makt syftar till att systematiskt försvaga Sverige. Angreppen leder också till rädsla att använda sina fri- och rättigheter och de hotar Sveriges politiska oberoende, sade Klas Friberg när rapporten släpptes.
Säkerhets- och IT-experten Joakim von Braun skriver nu en bok om rysk-sovjetisk desinformation. Han konstaterar att Rysslands desinformation mot USA är mer generell, där corona-viruset bara är en del, medan kineserna är ute efter att skydda sitt rykte kring corona-virusets ursprung.
– Det politiska innehållet är liknande eller de drar åt samma håll, konstaterar han.
Även om Joakim von Braun generellt delvis är kritisk till Donald Trumps sätt att hantera sanningen ger han USA rätt när det gäller landets kritik mot världshälsoorganisationen WHO.
– Det känns som WHO är en väldigt korrupt organisation. De har inte sagt ett ord om Rysslands och Kinas desinformation trots att den i hög grad saboterar WHOs egna informationsarbete! Åtminstone delar av ledningen är väldigt prokinesisk, de är antingen kommunister eller prokinesiska av andra skäl, konstaterar han.

Pågått i 100 år

Joakim von Brauns kommande bok om rysk desinformation handlar om hur Sovjet startade sin verksamhet för hundra år sedan, vilka som har varit involverade vid olika årtionden, hur oerhört välorganiserat detta är och hur hela det sovjetiska och ryska samhället har engagerats i denna verksamhet.
– Hela samhällets resurser involveras i syfte att påverka västvärldens utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Det handlar om att få hela det ryska samhället på krigsfot. Man utnyttjar diplomati, handel, militärövningar – allting samordnas i syfte att förändra vårt synsätt.
– Jag har hittat 150 olika politiska ämnen som använts som hävstänger för att förändra vårt tänkande. Det handlar om 100-tals organisationer och 100-tals arbetsmetoder. Det är en så omfattande verksamhet att man inte tror sina ögon, fortsätter Joakim von Braun.
– Det rör sig om tiotals miljarder kronor varje år, de satsar nästan mer på det här än på sin krigsmakt. Det handlar om att få igenom Moskvas politik utan att behöva starta ett krig.

Hur påverkat är Sverige av den här propagandan?
– På vissa områden där ryssarna har satsat är vi ganska påverkade, säger Joakim von Braun och nämner u-båtsdebatten som exempel.
– Även om marinen har stått på sig så har bevisningen enbart handlat om teknisk bevisning och aldrig om ryssarnas motiv för kränkningsverksamheten. Det är därför man delvis har förlorat debatten eftersom det bara rört sig om bottenspår och ljudspår. Det finns ingen i Sverige som kan tolka de bevisen utom några enstaka personer inom marinen.
– Det finns många element av påverkan för att man ska vinna den politiska debatten. Det är ju därför den svenska försvaret har satsat så otroligt lite på ubåtsskydd. Man har dragit ned allting och man har idag endast tre utlagda linjer i Östersjön där man kan detektera inträngande ubåtar.
– Ryssland har haft stora framgångar i denna fråga, säger Joakim von Braun och nämner opinionsbildare som företräder åsikter som många gånger är identiska med Rysslands. Förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman är en av dem.
– Han satt många år i styrelsen för ryska UD:s diplomatskola MGIMO. Hur kan man som svensk diplomat hjälpa Ryssland att träna diplomater som har till uppgift att påverka Sverige genom att "klå upp" svenska diplomater i förhandlingar mellan de bägge länderna?

Underdåniga landet

Förra året grep Säpo en misstänkt rysk spion i centrala Stockholm. Enligt Säpo värvades han av ”en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige”. Något åtal för olovlig underrättelseverksamhet är inte väckt.
– På 1980-talet utvisade Säpo ungefär tre ryska spioner om året. I dag kan vi inte ens stoppa en rysk underrättelseperson vid gränsen utan att svenska diplomater utvisas från Moskva, säger Joakim von Braun.
– Säpo, UD och regeringen är totalt tillbakapressade. Säpo ska skydda svenska medborgare från utländska underrättelseoperationer, men denna verksamhet kan fortsätta eftersom många på UD är väldigt förstående för rysk påverkansverksamhet.
Joakim von Braun beskriver hur det handlar om att flytta fram positionerna i små, små steg.
– De flesta människor som är påverkade är inte medvetna om det. Säpo var på 1970- och 1980-talet väldigt medvetna om de här påverkansoperationerna och jag var själv med i den verksamheten, konstaterar han.
– De allvarligaste konsekvenserna av denna propaganda är att EU splittras och att Sverige varken går med i Nato eller satsar på totalförsvaret. Vi blir det här underdåniga landet som inte protesterar mot Rysslands framfart, ungefär som Finland på 1980-talet, som inte talade klartext utan höll tyst eftersom det blev obehagligt att protestera.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
nov 30, 2020
I det gamla bondesamhället på 1800-talet saknade de flesta en klocka. Då blev Helgmålsringningen i bygdens kyrkklockor den betydelsefulla markeringen mellan arbetsveckans slut och helgens inledning. I 50 år har Sveriges Television sänt Helgmålsringningen klockan 17:55 på lördagskvällen. Johannes Söderberg, SVT:s gudstjänstproducent, berättar för Inblick att Helgmålsringningen i SVT började sändas drygt en månad efter nyhetsprogrammet Rapport startade i TV2 för 50 år sedan. – Cirka 350 000 tittare har vi varje lördag, säger han.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.