Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Olikheter är en tillgång"

Eva Marklund | 29 jun , 2020
Anders och Kristina är två olika personligheter. Det är en utmaning som de lärt sig att hantera. – Kristina uppmuntrar mig att vara den utåtriktade, aktiva och innovativa person som jag är, säger Anders. – Anders ser mitt behov av vattenhål och hjälper mig att få tid för paus, berättar Kristina i sin tur.
andersmarklunds
På Hönö i Göteborgs skärgård bor Anders och Kristina Marklund i ett nybyggt hus som smälter in i västkustmiljön. Anders är 57 år och jobbar som pastor i Missionsförsamlingen på Hönö sedan fyra år tillbaka.
– Jag trivs med mitt arbete och tycker det är spännande att få följa en församling genom alla årstider, säger Anders.
Kristina är 56 år och arbetar som distriktssköterska. Under vårens pandemi fick hon hoppa in några veckor på intensivvården på grund av sin kompetens som intensivvårdssköterska. Men är nu tillbaka på distriktssköterskemottagningen.
– Det var svårt att se patienterna, många var mycket sjuka. Det kändes bra att göra en insats men nu är jag tacksam över att vara tillbaka på mitt vanliga arbete, säger Kristna.
Anders och Kristina har varit ett par sedan nyår 1983-84.
– Vi möttes första gången våren 1983 på Södra Vätterbygdens folkhögskola, sedan gick det några månader innan vi träffades igen under en evangelisationskurs i Herrljunga.
– När vi träffades hade vi roligt tillsammans och blev vänner, detta ledde till att vi blev ett par.

Mycket längtan

De bodde inte i samma stad vilket innebar mycket längtan. Valborg 1985 förlovade de sig och ett år senare, den 28 juni 1986, blev det bröllop.
– Tiden innan vi gifte oss var en ganska tuff period. Vi pratade mycket, bad och kom fram till att vi inte kunde leva utan varandra.
Anders fastande för Kristina för att han tyckte att hon var snygg, rolig och skön att umgås med.
– Jag gillade att Anders var rolig och snäll. Han var dessutom framåt och det tyckte jag om, berättar Kristina.
Det var två olika personligheter som möttes och de gjorde upptäckter som de var tvungna att hantera. Det var en process som tagit tid, men genom åren har de lärt sig att olikheterna för det mesta är en tillgång.
– Kristina brukar beskriva oss som en optimist och en realist. Optimisten har du i mig, berättar Anders.
– Vi gillar båda struktur och ordning, båda är nyfikna och intresserade av nya saker och händelser i livet.
Kristina och Anders gillar människor och är sociala, men det finns dock skillnader. Kristina har större behov av tid för sig själv och återhämtning. Anders är mycket social har inte samma behov av att vara ensam.
– Vi arbetar båda med människor och för mig blir Anders jobb en stor del av mitt liv på grund av att han är församlingspastor. Mitt jobb däremot påverkar inte Anders liv på samma sätt, säger Kristina.

Talanger och gåvor

När det gäller talanger och gåvor kompletterar Anders och Kristina varandra. Kristina har en estetisk gåva som präglar det gemensamma hemmet. Anders däremot är mera praktisk.
– Vi har fått lära oss att förhålla oss till att vi är olika, säger Anders och Kristina.
– Kristina uppmuntrar mig att vara den utåtriktade, aktiva och innovativa person som jag är, säger Anders.
– Anders ser mitt behov av vattenhål och hjälper mig att få tid för paus.
Anders och Kristinas gemensamma mål är att de vill vara där Gud har tänkt att de skall vara. Att leva för Gud är viktigt och har stor prioritet i livet.
– Vi kan berätta om många praktiska mirakler Gud har gjort för oss, där han påtagligt visat oss var vi skall vara och vad vi skall göra. Till exempel när Anders bestämde sig för att studera till pastor, och när Gud ledde oss till Lidköping.
– Och alla våra olika boenden som Gud visat oss. Vi har sett att Gud visat Kristina vilka utbildningar hon skulle satsa på, och hur vi leddes till Hönö där Anders nu har en pastorstjänst, berättar de.

Familjen växer

Anders och Kristina är både farfar, farmor, mormor och morfar. De är välsignade med tre barnbarn Maja, Hedvig och Tage genom barnen Samuel, Gustav och Johanna som bor lite utspridda i södra Sverige.
– Alla barn är gifta och har sina egna familjer, men familjebanden är starka och kontakten med familjerna är tät och varm.
– Vi är tacksamma att ha en bra relation och tycker det är fantastiskt att ha barnbarn berättar de.
Sedan ett antal år är barnen utflugna och återigen är det bara två vid köksbordet. Det blev plötsligt lite tystare och de har mer tid.
– Det gick ganska bra när våra två söner Samuel och Gustav lämnade hemmet eftersom vi då hade Johanna kvar hemma. När Johanna sedan flyttade blev det tomt och lite sorgligt även om de var glada för hennes skull. När barnen lämnar hemmet blir det som en slags separation även om det känns rätt, konstaterar de.
– Vi tycker att livet som ”bara två” har fungerat bra. Vi fyller livet med nya saker och umgås med barnens familjer på ett nytt sätt. Vi tycker om att uppleva nya saker ihop, njuta av livet, mat, natur, och musik.
– Vi är rädda om varandra och måna om tid tillsammans. Eftermiddagskaffet är viktigt. Det blir en stund då vi kan se varandra och prata med varandra, berättar Kristina.
– Vi är varandras bästa vänner och kan dela allt och prata om allt, det är fantastiskt, konstaterar de.

Ett viktigt avstamp

Paret Marklund tror på äktenskapet och menar att det är ett avstamp som paret gör tillsammans som omger förhållandet med givna spelregler som skapar trygghet.
– Att lova varandra inför Gud och människor är inget man skojar bort, säger de.
Anders och Kristina tycker att det är en ynnest att ha träffat någon man kan dela livet med. En stor glädje och en trygghet som berikar livet.
– Ett råd vi vill ge är att prioritera tid tillsammans, ta vara på varandra och tala sanning, avslutar Anders och Kristina.
EVA MARKLUND
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.