Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skivaktuelle Roland Utbult: – Alla behöver en vän, Jesus är en vän

Monika Ekström | 06 jul , 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
utbult_webb

Den nya skivan finns som CD med nothäfte och på Spotify.
Redan för två år sedan reste Roland Utbult och sonen Carl till Nashville för att spela in musiken till nya skivan.
– Jag och Carl hade haft en gemensam dröm om att få åka till Nashville och använda hans kontakter med väldigt skickliga musiker, berättar Roland.
Carl hade lärt känna musikerna när han några år tidigare bott i Nashville och arbetat som musikproducent.
– Så vi var där och spelade in tio låtar i Sound Stage Studio. Det var musiken alltså. Efter det har jag jobbat med texterna i två år.
– Jag har vägt orden på en våg.
Roland tror att det är därför hans tidigare sånger har fått bära frukt i människors liv.
– Jag har lagt en energi på texterna för att verkligen återspegla något som finns i mitt inre.
Titellåten "Längs vägen" är en hoppfull sång som Roland skrev innan coronapandemin, men som talar rakt in i dagens situation. Roland tar fram texthäftet och visar.
– "Vi är en del av en kontinent där så mycket sorgligt hänt, ändå lever hoppet kvar hos mig," läser Roland.
– Sedan blir det hoppfullt i versen: "Jag hör ropen från sargade folk som berövats både nutid och hopp i en värld utan destination. Men jag tror att det kommer en tid då vårar drömmar slår in, en ny tid för varje nation," fortsätter han.
Roland tror att Gud hade en plan med att skivan kom just nu.

Brev till Gud

Roland har skrivit texterna till alla sånger förutom "Jag räcker inte till". Den är baserad på en dikt av Monica Jönsson.
– Jag tycker det blev en väldigt fin idé: Jag räcker inte till för alla måste, skulle, ville, kunde eller borde gjort. Att inte räcka till för alla yttre och inre krav.
Sången ”Barn av saligheten” är en hyllning till alla volontärer och frivilliga som gör stora insatser i vårt samhälle. Det är en av de sånger jag sjungit i debatter i Sveriges riksdag.
Roland berättar om en sång som heter "Brevet" och som är en sann historia.
– Jag skrev ett brev till Gud när jag var liten och den sången är ganska härlig för den går i tretakt.
– "Käre far i himlen inte sover du..." Det var texten i brevet ungefär. Jag ville ha lite kontakt med Gud när jag var liten, har en lärare berättat för mig.
Sångerna på skivan hänger ihop genom att de handlar om livet och om att vara kristen. Men skivan handlar också om döden.
– Min första fru dog i cancer och jag har skrivit en sång som heter "Att säga farväl." Min nuvarande fru Marie har också varit med om att förlora sin man och vi båda är tacksamma för livet.
Sången handlar om att ta farväl av någon som lämnar det här livet för tidigt.

"Tro lite mer"

En annan sång är byggd på en uppmaning från en av Rolands söner när han var 13 år.
– Han sa: Pappa, du måste våga lite mer, du måste riskera lite mer och du måste tro lite mer.
Sedan dess har Roland haft det som livsfilosofi, att våga lite mer och tro lite mer.
– Man behöver inte tro allt, men lite mer.
"I Jesu armar" är en duett med Evelina Gard.
– När jag satt med den texten blev det mycket om Jesus och herden. Men också om kvinnan som släpades fram av männen som ville se henne död.
– Evelina kommer in och sjunger så det blir fint återspeglat.
En annan som gästar på skivan är Sebastian Stakset som reciterar från Bibeln på titelspåret. Sista spåret på skivan handlar om att söka svaren på sina frågor inom sig själv, men att de inte finns där. Texten går: "Jag fann Jesus, mina frågor fick svar. Jag fann Jesus, min vän."
– Alla behöver en vän, Jesus är en vän, avslutar Roland.

MONIKA EKSTRÖM

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.