Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vi vill stärka ungdomarnas möjligheter

Monika Ekström | 14 sep , 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1

Under drygt fem år har Olle Eriksson och Jonas Klinteberg arbetat med ungdomar som är placerade på statens ungdomshem (SIS). De har föreläst och haft samtalsgrupper på hemmen. Arbetet har resulterat i boken "Ung inlåst".
– För att få ungdomarna motiverade till att gå i skolan och jobba med sina trauman måste de känna en grundläggande trygghet under sin placering. Därför är det fundamentalt att tala om deras rättigheter.
När Olle och Jonas var ute och pratade på hemmen upptäckte de att ungdomarna inte hade kunskap om sina rättigheter.
– Vi märkte tidigt under projektet där vi utbildade i grunderna i journalistik att det fanns stora kunskapsluckor.
Ungdomarna kände inte till att de hade rätt till rätt behandling, att gå i skola, att det fanns en begränsning för hur länge de fick sitta isoleringscell och att kollektiv bestraffning inte är tillåtet.
– Det vi har försökt komma till rätta med är att stärka ungdomarnas möjligheter.

"Bara förvaring"

Under det digitala seminariet berättade Liv Grenell om sina erfarenheter av SIS-hem. Hon tvångsplacerades på ungdomshem, men fick inte den behandling hon behövt.
– Min upplevelse av SIS och behandling är lika med noll. Och ingen av dem jag träffade där fick behandling, berättar Liv.
När Liv var 16 år fick hon en dotter och även kontakt med en psykolog.
– Tiden på SIS måste jag säga inte hjälpte mig utan det som hjälpte mig var min dotter.
Olle berättar att Liv inte är ensam om sina upplevelser av brist på behandling.
– Inte alla, men många av våra ungdomar, uttrycker ungefär samma sak. De upplever att det bara är förvaring. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att ha modet att öppet och personligt våga rikta kritik och faktiskt prata om det som behöver förbättras inom vården.
– Det var en av anledningarna till att vi skrev boken. Ungdomar måste känna till att de har rätt till rätt slags behandling för speciella vårdbehov.

Största utmaningen

Jonas och Olle har sett att det är stora skillnader i arbetssätt på olika SIS-hem. Det finns hem med engagerad personal, men också motsatsen. – Det finns hem där det saknas engagemang, men också grundläggande förståelse om problematiken som ungdomarna har. Det är låg utbildningsnivå. Det gäller inte alla, men Sveriges television avslöjade tidigare att 50 procent inte har adekvat utbildning.
Den största utmaningen med boken var att få förtroende från SIS.
– Under en period upplevde vi att det fanns en misstänksamhet från SIS sida. Vad var det för bok? Varför vi skulle skriva om rättigheter? Vi blev begränsade och fick inte åka till alla anstalter. Det fick vi acceptera. 
Att samarbeta med ungdomarna var lättare.
– Man skulle kunna tro att den största utmaningen var att jobba med barn och ungdomar som anses vara de allra mest vårdkrävande. Att ha ett gäng grabbar i två timmar som inte gått i skolan och inte har några betyg.
– De har verkligen varit engagerade. De tycker det är bra att det kommer två gubbar som pratar om vad som behöver förbättras.

Hur gör ni för att orka hantera den hopplöshet ni möter?

– En del av min arbetsbeskrivning går ut på att jag måste vara naiv. Jag måste tro på varje ung som jag möter. Jag måste också uttrycka den tron till varje ungdom. Att man kan vända sitt liv.
– Jag tror på det av hela mitt hjärta. Det är också en del av mitt jobb. Det går inte att fastna i mörkret.
Återfallsiffrorna i missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet är höga, men Olle tror ändå att han kan göra skillnad. 
– Ibland får vi vara den lilla tändstickan, den lilla lågan och tänka att vi kan så ett frö i en ung som mött våld och övergrepp från en kallsinnig vuxenvärld. Nu får han ändå möta vuxna som bryr sig om honom.
Jonas Klinteberg har själv varit placerad på ungdomshem. I över två år bodde han på Sis Margretelund utanför Lidköping. Jonas satt även i fängelse vid två tillfällen. När han kom ut bestämde han sig för att sluta knarka och begå brott. Han träffade Olle och tillsammans började de besöka olika ungdomshem. Senare startade Olle och Jonas projektet Ung inlåst genom organisationen Skyddsvärnet. Boken är finansierad av Allmänna arvsfonden. ​

MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020