Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Carola var idrottslärare och sålde knark

Monika Ekström | 01 okt , 2020
Carola Lundgren har alltid varit duktig i sport. Arbetet som idrottslärare blev en täckmantel för ett tungt drogmissbruk. – Jag tog amfetamin. Ingen märkte det för jag blev så bra på att ljuga, berättar Carola för Inblick. Men dubbellivet ledde till panikångest och till slut var hon öppen för att få hjälp.
carola_webb

Carola växte upp i en familj med missbruk och kriminalitet.
– Min familj hade dubbelmoral. Det såg bra ut på ytan, men det var kaos hemma.
Föräldrarna hade svårt att visa känslor och Carola fick inte mycket uppmuntran. Redan som tioåring hade hon ätstörningar och stoppade fingrarna i halsen efter maten.
– Jag blev skadad under uppväxten och fick svårt att ta emot kärlek från människor. Jag kände misstro och litade inte på någon.
Hon sökte till sig likasinnade, men kände sig alltid utanför.
– Jag var inte utanför, men jag kände mig alltid utanför.
Carola var väldigt duktig i sport, men tyckte inte att hon var tillräckligt bra, trots att hon var med i landslaget i judo.
På högstadiet blev hon ihop med en kille som hade problem och i 15-årsåldern började hon dricka.
– Tills dess hade jag försökt vara duktig i kampsporterna, men efter att jag började dricka var jag den som blev fullast och mest bråkig. 

Amfetamin och kokain

Vid 20 års ålder träffade hon en man som höll på med droger. 
– Då började jag med amfetamin, kokain och hasch. 
Carola tyckte inte att hon var någon narkoman, eftersom hon inte tog sprutor.
– Men jag var aktiv narkoman. Jag arbetade som idrottslärare och sålde knark.  Jag levde ett dubbelliv liksom mina föräldrar. 
Carola och hennes man fick två barn. Arbetet var en täckmantel för missbruket, men hon knarkade även på jobbet. 
– Jag tog amfetamin. Ingen märkte det för jag blev så bra på att ljuga. 
Men dubbellivet gav panikångest. 
– Jag var sönderstressad och kände mig dålig. Jag gjorde en massa kriminella saker som inte ens min man hade någon aning om. 
– Jag tänkte bara på pengar för att finansiera drogerna. 
Carola mådde sämre och sämre och när hennes mamma hotade med att anmäla henne till socialen var hon öppen för att få hjälp. 
– Jag höll på att gå sönder av panikångest och lade in mig på psyk. 
– När jag var på psyket fick jag en Jesustavla av en kompis. Då trodde jag inte på Gud, men jag var psykotisk och gick med tavlan som en bebis. Om någon skulle ta den så skrek jag. 
På psyket hade hon med sig hasch och tyckte inte att det var så farligt. Det fanns en rädsla för att livet skulle bli tråkigt utan droger. 
– Allt jag hade handlade om droger. Jag tänkte att jag aldrig skulle få några vänner. Men jag testade att gå på Anonyma alkoholisters möten och människorna där såg glada och fräscha ut. 
Carola började gå på 12-stegsmöten och även till Klara kyrka. 
– Jag gick till kyrkan för att få förbön. Då blev jag lugn. 
1999 blev Carola drogfri, men det var en process. 

Panikångesten försvann

Redan innan Carola blev troende skrev hon i en bok: "Snälla Gud hjälp mig att få lugn och ro. Låt mig bli en bra mamma. Hjälp mig bli drogfri och få tro."
–  Jag hade aldrig hört talas om sinnesro, men hade skrivit det ändå.
Hon skrev i sin bok varje dag och lärde sig sinnesrobönen.
– Jag bad den varannan timme eller varannan minut för att få lugn och ro i själen.
– Jag var rädd, för jag kände på insidan att jag hade kontakt med Gud, men jag kunde inte prata så högdraget som andra när de läst Bibeln.
– Jag kunde bara berätta om min känsla, att jag fick lugn och ro och att panikångesten försvann. Och att jag började känna mig värdig igen.
Carola gick till Klara kyrka och på AA-möten flera gånger om dagen. Efter sex års drogfrihet utbildade hon sig till till alkohol- och drogterapeut.
– Utbildningen innefattade att man skulle ha egen terapi och bearbetning av hela livet.
Genom kyrkan och 12-stegsmöten kom det in friska människor i Carolas liv. Känslan av att duga och ha ett värde började infinna sig, liksom tron på att hon blivit en bra mamma.
Efter att Carola varit drogfri i tre år träffade hon Thomas och det blev hennes första sunda relation.
– Vi fick gå i terapi för att klara av att ha en frisk relation. Vi behövde bearbeta vår barndom för där hade vi utvecklat attityder och beteenden som blev fel i relationen. Det kunde handla om kontroll och svartsjuka.
Idag kan hon vara samma person oavsett sammanhang. 
– Jag känner att jag är okej. Det är okej att vara Carola. Det vill jag ge vidare till mina barn.
Vänner, Gud, 12-stegsrörelsen och kyrkan betyder allt för Carola idag.
– Ibland när jag blir stressad går jag in på toa och ber till Gud om att få ta det lugnt.
I 18 år har Carola arbetat med att hjälpa människor som nyligen kommit ut ur fängelset.
– Det härligt att se förändringen och hur de mjuknar och växer som människor. 

MONIKA EKSTRÖM

Sinnesrobönen

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

 

 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.