Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Valfrihet går före tvång

Hans Marklund | 22 okt , 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
ledare43

De skriver i en motion till riksdagen: ”Det bör övervägas om inte alla barn ska ha lika rätt till förskola oavsett vårdnadshavarnas ställning på arbetsmarknaden. För många barn är förskolan också den plats där man faktiskt möter andra människor, eller där man kommer ifrån destruktiva familjeförhållanden. Förskolepersonalen kan vara dem som ser och slår larm när barn riskerar att fara illa.”

De föreslår även att förskolan ska bli avgiftsfri. Förutom att alla barn skulle få samma möjligheter ska förslaget också bidra till ett mer jämställt samhälle, menar de.
På sociala medier har det höjts kritiska röster. Vissa menar att obligatorisk förskola från två års ålder bara skulle leda till större belastning på en redan pressad förskola. Andra menar att man i och med förslaget tar ifrån föräldrarna rätten att bestämma vad som är bäst för ens egna barn.
En som är kritisk till förslaget är mamman Madeleine Lidman, grundare av Hemmaföräldrars nätverk, som redan i november förra året startade en namninsamling när det höjdes röster om att införa obligatorisk förskola från tre års ålder. I våras hade 5 000 personer skrivit under. Nu, i och med den nya motionen, har hon fått in cirka 15 000 underskrifter.
– Det här fick föräldrar att koka över. Många är förtvivlade och upprörda, en del är gråtfärdiga. Det är inte populärt det här förslaget, man missar allt vad små barn behöver, säger hon.

Förslaget om obligatorisk förskola från två års ålder är inget annat än en katastrof, sett ur flera perspektiv. Det skulle innebära att föräldrar exempelvis inte kan ha barnen hemma för en mysig dag, eller åka på semester, i och med att det blir skolplikt. Dessutom fungerar barn olika, för de barn som har funktionsnedsättningar av olika slag kan det vara förödande att sätta dem på förskolan för tidigt. Det kommer att göra det svårare för föräldrar att anpassa sig efter sina unika barn. Så blir det inte om man tar ifrån föräldrar möjligheten att välja.
Det är också ett underkännande av föräldrars rättighet och integritet. Varje förälder måste äga rättigheten att avgöra när, var och hur deras barn skall börja förskolan.
De som kommit med förslaget menar att detta skall ge alla barn samma möjligheter till start i livet. De menar att de som är kritiska till förslaget har tolkat förslaget felaktigt och säger:
– För oss handlade det inte om att göra förskolan obligatorisk för alla tvååringar. Grunden till motionen är att vi vill nå de här barnen som inte går i förskolan.  Förskolan är bra för språkutvecklingen och gör att barnen kommer i kontakt med en annan miljö och andra vuxna. Vi måste fokusera på hur vi ökar jämlikheten redan i förskoleålder.
Nu är det inte så att alla barn med dåligt ordförråd har varit hemma med mamma eller pappa. De flesta har gått på förskolan som ska göra underverk för språkutvecklingen. Att den inte alltid gör det är ganska lätt att förstå. Trots att politiker länge talat om att åtminstone hälften av personalen ska vara förskollärare saknar strax under 40 procent någon utbildning alls. Kompetensnivån är särskilt låg på förskolorna i invandrartäta områden, i hela Sverige. Där är ofta en stor andel av de anställda själva invandrare med otillräcklig svenska.

Obligatorisk förskola från två år kan inte ses som något annat än ett utslag för sossarnas smygande socialisering av hela vårt samhälle.  När det gäller förskolan måste det viktigaste ändå vara att skapa en trygghet där föräldrarna är säkra på att förskolan är det bästa för barnens utveckling, genom kompetenshöjning av personal, kvalitetshöjning av miljön för barnen och valfriheten för varje förälder att själva avgöra när barnen ska börja förskolan.

H​ANS MARKLUND

 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.
eBlick
dec 17, 2020
Fredrick Federley har lämnat politiken sedan det blev offentligt att hans sambo år 2013 fick nio års fängelse för barnövergrepp och barnpornografibrott. – Det svenska samhället har levt i en form av förljugenhet där man har hävdat att människors privatmoral inte har något med förtroendeuppdrag att göra, säger Lennart Sacrédeus, tidigare Europaparlamentariker från Dalarna där Federley och hans sambo bott.
eBlick
dec 12, 2020
Svenska kyrkan har haft som sin paroll under hela coronapandemins år 2020, att ställa om och inte ställa in. Nu i adventstid på grund av nya utbrott av coronasmitta och utökade restriktioner har kyrkan fått ta detta ett steg till. – Vi har ställt om våra Gudstjänster till att vara digitala och de sänds via nätet på olika sätt, berättar kyrkoherde Rune Wallmyr för Inblick.
eBlick
dec 11, 2020
– När den moderna filosofiska människan avskaffade Gud blev Bibeln ett problem, säger Karl-Henrik Wallerstein, som är tv-aktuell genom en serie i fyra delar på Kanal 10 som under hösten har utforskat Bibelns trovärdighet och äkthet.
eBlick
dec 07, 2020
Iran bedriver terrorism i Västvärlden och i Mellanöstern, samt håller nu på att utveckla kärnvapen.
eBlick
dec 05, 2020
Minst 2 000 av de drygt 33 000 personerna i Sverige som lever i hemlöshet gör det som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra med hänvisning till uppskattningar från Socialstyrelsen. En annan utsatt grupp som också löper stor risk att hamna i hemlöshet är äldre och dementa personer.