Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jan Myrdal och Sven Wollter har gått ur tiden: Hyllade Stalin, Mao och Kambodja

Ruben Agnarsson | 19 nov , 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
Magnus Utvik1960-talets politiska vindar i Sverige var underblåsta av den sovjetiska ambassaden och skedde i protest mot USA:s krig i Vietnam. ”Vi var ett enda stort demonstrationståg som delade oss i två och där hälften av oss gick in på journalisthögskolan och resten på socialhögskolan” har Göran Skytte sagt om den 68-rörelse som han själv var en del av men i dag har tagit avstånd i från. Den kommunistiska rörelsen i Sverige var yvig och upplevde – likt dagens hbtq-rörelse – en rad sekteristiska avsöndringar av medlemmar som "sett ljuset". De nya, rättrogna utbrytningarna valde så långa namn att förkortningarna använde stora delar av alfabetet. Det gamla namnet kompletterades med ytterligare en bokstav som bekräftade att utbrytningen var precis som den gamla, fast lite bättre.

Mao och Stalin

Nu har två förgrundsfigurer i 68-rörelsen gått ur tiden. Jan Myrdal dog den 30 oktober i förmodad blodförgiftning, 93 år gammal. Sven Wollter avled den 10 november i sviterna av covid-19, vid 86 års ålder. De båda marxist-leninistiska kulturprofilerna hade det gemensamt att deras hyllningar till brutala kommunistiska diktaturer genom åren aldrig utgjorde ett hinder för dem att bli uppburna i Sveriges medier och göra karriär i svenskt kulturliv. Tvärtom. Jan Myrdal försvarade Stalin, bagatelliserade folkmordet i Kampuchea, hyllade Albaniens despot Enver Hoxha, försvarade en rad socialistiska diktaturer och totalitära samhällen runt om i världen och beskrev sig själv som kommunist. Det hindrade honom inte från att bli intervjuad både i SVT:s ”Min sanning”, i SR:s lördags- och söndagsintervjuer och prenumerera på omnämnanden och recensioner på dagstidningarnas kultur- och nyhetssidor.

Albanien som förebild
”Det som gör att Mao Tsetung är så betydelsefull att han kan betraktas som den tredje efter Marx och Lenin är att han ställde och löste problem med hur folket efter revolutionen kan säkra revolutionen”, uttryckte Jan Myrdal och menade att kommunistdiktaturen Albanien ”representerar en utmaning och en tankeställare om ett möjligt alternativ”. I SVT:s Min sanning med intervjuaren Cecilia Bodström säger Jan Myrdal år 2012 att han inte har en aning om hur många som dog i folkmordet i Kambodja eftersom han inte har någon kunskap om det. Levande historia beskriver hur Kambodja under Pol Pot mördade och begravde mellan 1,5 och 3 miljoner människor mellan åren 1975 och 1979. Offren torterades på olika sätt innan de slogs ihjäl och begravdes i massgravar. Sven Wollter har varit lika uppburen i det svenska medielandskapet trots – eller kanske tack vare – att han var politiskt engagerad, och ända fram till sin död medlem i, det Kommunistiska partiet, tidigare KPML(r). ”Vad hände med att stå fast vid sina värderingar”, frågade den då 84-årige Sven Wollter i partiets valfilm för två år sedan med anklagelsen riktad till partier och personer som säljer ut sina ideal för att vinna makt och göra karriär. Han försvarade att Sveriges kommunistiska parti har ett idolporträtt på Stalin hängande på väggen och uttryckte i en intervju med Anna Hedenmo i SVT:s Min sanning år 2014 om den sovjetiske diktatorn Josef Stalin: ”Jag har läst mycket av Stalins tidigare skrifter och tycker det är mycket i det som är bra”. Wollter var gäst i ”Här är ditt liv” i Sveriges Television i oktober 2009 och hade kring 2010 ett eget radioprogram i P4.

Stalin som gud

Författaren Magnus Utvik var 17 år när han i början av åttiotalet uteslöts ur VPK:s ungdomsförbund, Kommunistisk ungdom, efter att ha ”fraktionerat” med Staffan Wolters parti. KPS, Kommunistiska Partiet i Sverige – ett renlärigt marxist-leninistiskt parti, som upphöjde Stalin till Gud och beskrev Albanien som sitt himmelrike. År 2011 kom han ut med boken ”Med Stalin som Gud: tre tonår i en kommunistisk sekt.”
– Jan Myrdals och Sven Wollters inflytande över svenskt kulturliv har varit väldigt stort, säger Magnus Utvik.
– Jag hade själv Sven Wollter som idol. De har gett sitt stöd både åt Stalin, Mao, Nordkorea och Kuba. Sven Wollters parti bjuder fortfarande in nordkoreanska ambassadören till sina kongresser och Jan Myrdal har varit en professionell försvarare som har lyckats hylla de flesta vänsterdiktaturer som har funnits.
– Det hade varit helt omöjligt att skriva sådana hyllningstexter som förekommit de senaste veckorna till kulturpersonligheter som försvarat högerextrema partier eller stater – som Pinochet i Chile, konstaterar
Magnus Utvik.
Han menar att det finns en acceptans i det svenska samhället till vänsterdiktaturer.
– Journalister börjar ofta på vänsterkanten och det finns bland journalister en föreställning om att det finns en godhet i den marxistiska läran. Kunskapen om vad som hände i Sovjet, Kuba, Nordkorea är väldigt liten, säger Magnus Utvik och nämner att hans 17-åriga dotter inte fick läsa ett ord om Gulag i skolan.

Visar historien att den mest oreflekterade och fanatiska tillbedjan finns bland dem som avskaffat Gud?

– Så är det. Boken ”Guden som svek” beskriver före detta kommunister
hur de var religiöst troende och hade kommunismen som en sekulär religion. För att förstå kommunismens översvallande tilltro till den egna ideologin behöver man inse att den är strängt religiös. Religionen har ersatts av den kommunistiska ideologin.
– De som har varit fascister har säkert också haft den här ideologiska övertygelsen där man kan acceptera vad som helst och där de som kritiserar läran blir onda, särskilt de som lämnar. Jag trodde aldrig att jag skulle möta så mycket hat som när jag lämnade den kommunistiska rörelsen. De ser mig som en förrädare, avslutar Magnus Utvik.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.