Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Gud blev min räddning"

Eva Marklund | 01 dec , 2020
Valeria Otarola Lopez förlorade sin pappa som femåring. Hon blev sjuk på grund av trauman hon utsatts för. Idag är hon helad från psykisk ohälsa och lever för andra. -Efter samtalen med min terapeut var jag ensam med Gud. Det blev en viktig del i mitt helande, berättar Valeria. Terapeutens utlåtande löd: ”Valerias Gud har hjälpt henne att bli frisk.”
valeria

Valeria Otarola Lopez, föddes 1972 i Valparaiso i Chile. En dag förlorade hon och hennes tre syskon helt plötsligt sin pappa under militärdiktaturen i Chile. Valerias mamma blev ensam och traumatiserad med fem barn. Valeria som var fem år lämnades på ett katolskt barnhem eftersom situationen för mamman blev för svår. Miljön på barnhemmet var inte bra för Valeria och hennes första år av ensamhet och övergivenhet satte spår i hennes själ.
– Barnhemmet var inte någon bra plats att växa upp på men jag fick höra om Gud. Tidigt på morgonen väcktes vi för att vara med på morgonbönen. Vi skulle be till Maria men jag var för liten för att förstå hur jag skulle göra. Min ögon fastnade istället på barnet som låg i hennes famn, kanske för att jag själv var ett barn, berättar Valeria.

Flykten till Sverige

När Valeria var tio år gammal hämtade mamma henne från barnhemmet och familjen kom till Sverige 1984 som flyktingar.
– Mamma hade kämpat under lång tid för att få uppehållstillstånd i Sverige. Hon ville flytta dit med oss för att börja ett annat liv. Hon hade hört av en vän att Sverige är ett bra land och vi hamnade i Oxelösund det första året.
Skolgången i Chile var inte lyckad för Valeria. Hon var traumatiserad och fick luckor i sin utbildning. Detta gav henne inte någon bra utgångspunkt när hon kom till Sverige. Utlåtanden från skolpersonalen i Chile angående Valerias kunskapsnivå blev grunden för kommunens val av skola för henne.
– Jag och flera andra invandrarbarn hamnade i särskola tillsammans med förståndshandikappade och ungdomar som satt i rullstol. Det var inte konstigt eftersom jag inte mådde bra och var traumatiserad. Jag blev mobbad och skolkade ofta, samtidigt tyckte jag synd om mina skolkamrater och försökte hjälpa dem. När jag var femton år blev jag med barn och avslutade därför inte grundskolan, berättar hon.

Fick en son

Femtonåriga Valeria fick en son, Mattias. Pappan och hon blev aldrig ett par, men idag har sonen Mattias en egen familj och Valeria har två små barnbarn och en svärdotter som hon älskar.
– Min familj gav mig mycket hjälp under den tiden Mattias var liten. Jag började på Komvux och utbildade mig till lokalvårdare men jag ville gå vidare. Jag startade en utbildning inom hotell och restaurang men det blev för tufft för mig, så jag slutade efter halva tiden. En del kunskap fick jag ändå med mig som jag har nytta av.
Barndomens övergivenhet och trauman blev inte bearbetat hos Valeria. Detta påverkade hennes psykiska hälsa, som tog sig uttryck i epilepsi, panikångest och minnesförlust. Under denna tid då hennes psykiska hälsa vacklade träffade hon en man som blev far till hennes andra barn Sofia.
– När Mattias var fem år gammal föddes Sofia. Vi kämpade med vår situation eftersom jag inte mådde bra och Sofias pappa hade missbruksproblem. Vi skildes efter sexton år men nu har han bett om förlåtelse till mig och Sofia.
Valeria träffade efter några år en kvinna som tog med henne till en kyrka där hon tog emot Jesus. Där och då startade en helandeprocess i hennes liv som kom att ta lång tid.
– När jag var tjugosex år tog jag emot Jesus i mitt liv. Jag hade hört om Gud när jag var liten men nu fick jag ett personligt möte med honom, berättar Valeria.

Flytten till Uppsala

Efter en tid flyttade familjen till Uppsala och då fick Valeria äntligen bra hjälp. Hos skrevs in på den psykiatriska kliniken och fick tillgång till samtalsterapeut.
– Tidigare hade jag blivit skickad från psykolog till psykolog, från läkare till läkare. I Uppsala var det äntligen någon som tog mig på allvar. Jag fick en bra läkare, psykolog och samtalsterapeut som gav mig den hjälp jag behövde.
I Uppsala letade Valeria efter en kyrka hon kunde gå till och hamnade i Frälsningsarmén. Hon var där en tid men saker hände och hon gled ifrån församlingslivet.
– Jag tappade bort Jesus under en tid och lämnade kyrkan, men för sju år sedan träffade jag en underbar man som lyste upp mitt liv. På första dejten berättade han om sitt liv för mig. Då kände jag att jag kunde öppna mig för honom och berätta att Gud betydde mycket för mig, säger hon.
Mannen som heter Luis skjutsade Valeria på cykel till Frälsningsarmén och sa att hon skulle gå in. Han ville att hon skulle gå på gudstjänst eftersom han trodde att det var bra för henne. En 29 december har de varit gifta i tre år.
– Luis ville att vi skulle gifta oss redan första dagen vi träffades men jag var rädd och vågade inte. En natt såg jag ett datum i en dröm. Jag förstod först inte vad det betydde. Två kvinnor talade med mig senare om bröllop och då förstod jag att datumet var min bröllopsdag.

Helandet tog fart

Helandet i Valerias själ tog fart på allvar när hon kom till en viktig vändpunkt i sitt liv. Hon bestämde sig för att leva fullt ut för Jesus.
– Jag kom till en punkt då jag kände att jag måste ta mitt liv med Gud på allvar. Under processen när jag gick hos samtalsterapeuten upplevde jag att Gud kallade mig in i min kammare för att ta tid ensam med honom. När jag bad fick jag tröst från honom och han gav mig psalm 23. Efter varje samtal var jag ensam med Gud, detta blev en del av mitt helande.
Valeria har fått mycket hjälp från kristna syskon hon kommit i kontakt med under sin helandeprocess, men tiden ensam med Gud var viktigast.
Idag har Valeria funnit ett andligt hem i Uppsala, EChurch. Hon är en av de som alltid är på plats, glad och betjänande.
– Missionsresorna vi har gjort med församlingen har också varit helande för mig. Under den första, för fyra år sedan, upplevde jag ännu ett steg i min överlåtelse och lärde känna den helige Ande djupare. Ett år reste vi till Etiopien. Då fick jag se mäktiga mirakler som gav mig tro på att Gud är mäktig att göra under.

Utskriven och inga mediciner

Valerias helande har pågått över tid men idag mår hon jättebra. Hon är utskriven från psykiatriska kliniken och tar inga mer mediciner. Hon behöver ingen terapeut, epilepsin är borta och hon har ingen ångest. Under året som gått har hon läst färdigt sin grundskoleutbildning och har ett betyg.
– Samtalsterapeuten jag gick hos tyckte inte om att jag sa att Gud hjälpte mig igenom olika processer. Hennes åsikt var att det var jag som helade mig själv. Ändå skrev terapeuten i sitt utlåtande att ”Valerias Gud har hjälpt henne att bli frisk”, berättar hon.
– Jag har lärt mig att förlåtelse är jätteviktigt för att bli hel och att förstå att barnen påverkas av hur jag lever mitt liv. Mattias och Sofia är så viktiga för mig och jag vill vara ett föredöme för dem. Mina barn och barnbarn finns i mina böner varje dag och Gud har gjort fantastiska saker också i deras liv. Nu pluggar jag och tillbringar mycket tid i församlingen som jag älskar. Församlingen är en läkande plats för min själ, konstaterar Valeria.

Hjärta för behövande

Luis, Valeria och Sofia har ett stort hjärta för behövande. På lördagarna lagar de mat i sitt eget kök som de tillsammans delar ut till personer som saknar mat.
– Jag har själv haft det tufft ekonomiskt och fått hjälp därför vill jag hjälpa andra.
Drömmen om en loppmarknad har funnits inom Valeria under lång tid. Under året har den blivit verklighet i kyrkans lokaler.
– Vi är en grupp som bidrar till hjälpverksamheten, vilket känns jättebra. Genom loppisbutiken får vi kontakt med personer som behöver kläder och mat. Det känns så bra att få skicka med den som har behov en kasse. Några har fått biblar och förbön och några har tagit emot Jesus, berättar hon.
Valeria är tacksam till Gud, sin församling och alla vänner som stöttat henne under hela hennes helande process. Hon menar att den hjälpen har varit mycket viktig för henne.
– Det är viktigt att uppmuntra andra och bry sig. Sluta aldrig be och söka hjälp i Guds ord. Det ger kraft att gå vidare, trots motstånd och svårigheter, avslutar Valeria.

EVA MARKLUND

 

 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.