Under den pågående Prideveckan förklarade Centerpartiet i en pressrelease att man vill få en ny könstillhörighetslag på plats och att det är dags att införa ett tredje juridiskt kön. Något som partiet har drivit i flera år.

”Vi kan inte ha ett samhälle som osynliggör och diskriminerar en hel grupp. Icke-binära behöver ha bestämmanderätt över sin identitet och bli sedda som den de är. Att införa ett tredje juridiskt kön löser långt ifrån alla problem, men det är ett stort steg på vägen till ett bättre välmående hos icke-binära”, menar C-skribenterna.

Vill korta tid

Man är kritisk mot handläggningstiden inom vården vid byte av kön.

”Den som idag vill förändra sitt juridiska kön måste först genomgå medicinska bedömningar och få sitt kön fastställt av Socialstyrelsens rättsliga råd, något som orsakar stort lidande för många transpersoner. Kötiden för att ens få ha det utredande samtalet är idag två år och utvecklingen ser inte ut att gå åt rätt håll.”

”Nya lagar för könstillhörighet och tredje juridiskt kön handlar om liv och död och är bland de viktigaste åtgärderna för att vända den psykiska ohälsan för transpersoner. Det är dags att erkänna varje människas bestämmanderätt över sin identitet och rädda livet på barn och ungdomar: uppdatera könstillhörighetslagen och inför ett tredje juridiskt kön nu”, avslutar skribenterna.

Ingen majoritet

I dagsläget finns ingen politisk majoritet för ett införande av ett tredje juridiskt kön. Förutom Centerpartiet står enbart Vänsterpartiet och Miljöpartiet bakom ett sådant införande. De övriga partierna, förutom Sverigedemokraterna, vill utreda frågan vidare eller har inte frågan prioriterad.