Tingsrätten i Kristianstad avslutade för drygt två veckor sedan huvudförhandlingen i målet som rör mordförsök vid en skola i Kristianstad. Domen meddelades i tisdags eftermiddag, efter denna tidnings pressläggning, men Inblick har läst igenom förundersökningen.

I knivattacken den 10 januari i år på NTI-gymnasiet i Kristianstad skadades en 16-årig pojke och en lärare i 50-årsåldern. Den 16-årige gärningsmannen kom in i klassrummet med en mask och spelade hög musik på en högtalare.

I ett brev som gärningsmannen skriver innan attacken i Kristianstad riktar han ett särskilt tack till den vän som utförde skolattacken i Eslöv. Han beskriver denne som sin käraste och närmaste vän.

Efter attacken i Eslöv förra året sa förövaren till polis att det kan komma nya attacker och att han hade möjlighet att stoppa dem. Men på en rak fråga från polisen om den som nu åtalats för skolattacken i Kristianstad är inblandad ville han inte svara.

Den 15-årige pojke som dömdes för skolattacken i Eslöv satt inlåst på SIS-hem efter skoldådet. Ändå kunde han kommunicera dagligen med en kompis på utsidan som nu ställs inför rätta för att även han ha genomfört en attack på sin skola i Kristianstad.

Spelade datorspel

Dagarna innan dådet i Kristianstad kommunicerar de via Discord, som från början skapades som ett verktyg för kommunikation mellan spelare i olika datorspel.

Den fängslade 16-åringen från Eslöv vill ha vännens e-post och instruerar vad vännen ska säga till personalen när de ska få prata i telefon.

De båda gärningsmännen från Eslöv och Kristianstad fick kontakt via internet. Det började med ett spel som båda spelade. Därefter lärde de känna varandra. De spelade varje dag och delade intresset för krig, nynazism och den nazistiska ideologin.

Strax innan nyår fick gärningsmannen från Eslöv använda internet på en iPad. Han gjorde en skriftlig ansökan om att att få kontakt med sin vän i Kristianstad. Förfrågan blev granskad och accepterad av personalen.

De fick först kontakt på Instagram där Eslöv-förövaren berättade om allt som hade hänt honom inför en väldigt glad vän.

De skämtade om “socialt oacceptabla saker” och dagen innan skolattacken i Kristianstad sa pojken från Kristianstad att han antagligen inte kan prata med sin inlåste vän på något halvår eller så. ”Jag har en massa jobb att göra”, sa han.

Pratade om skolattack

I polisförhören beskriver gärningsmannen från Eslöv hur hans vän hade beställt några handskar som var fingertoppslösa. Han minns inte så mycket från samtalet dagen före skolattacken i Kristianstad, men frågade flera gånger vännen om han skulle göra en skolattack. Här följer ett utdrag från förhöret:

”Jag kommer inte ihåg detaljer. Det var ett ganska vanligt samtal där vi skrattade. Det var väl inte så mycket mer med det. Han sa att han antagligen inte kunde snacka på sex månader, ett halvår. Det var det enda han sa till mig. Han berättade inte varför det skulle ta så lång tid.”

”Han sa bara, nej du får se imorgon... han var väldigt bestämd på att inte berätta, så jag fick inte ut något av honom. Jag frågade flera gånger med jämna mellanrum men fick samma svar – du får se imorgon.”

”Det enda vi snackade om just vid det tillfället var musiken i min attack. Vilken musik jag skulle valt om jag skulle valt om. Vi skämtade först om mexikansk musik, för att få upp stämningen och göra det roligt. Inte för att vi skulle använda det. Jag sa att om jag skulle göra om det så skulle jag antagligen haft hårdrockmusik eller något sådant. Han berättade inte så mycket mer om vilken musik han skulle ha utan bara vilken musik jag skulle ha valt.”

”Han sa till mig han ville vara hemlig, med all rätt, för de avlyssnar samtal. Han ville inte göra en stor grej av det så att polisen skulle ta honom innan. Det är därför han inte sa några detaljer om sitt eget.”

Från kriminalvården

De båda gärningsmännen pratade i en knapptelefon som interner får från kriminalvården.

”Jag fick sitta på mitt rum och snacka men det är bara det numret som jag kan ringa. Jag kan inte ringa ut till någon annan. Vi snackade varje dag i någon vecka och det var ganska långa samtal, två timmar gick snabbt. Ibland var det en timme.”

Eslövsattacken återkom i de flesta samtalen enligt polisförhören med förövaren från Eslöv.

”Jag ville berätta för jag har ju suttit med fulla restriktioner och ville snacka av mig. Det var rätt skönt att han kunde lyssna. Han visste rätt mycket, han har läst varenda artikel och pdf:en om målet. En del hade inte medierna sagt något om, t ex hur jag mådde under häktestiden, hur jag blev gripen och hur det var i arresten.”

”Vi skämtade om hur jag knivhögg läraren under min attack, ungefär hur det gick till och varför jag gjorde så. Det var en del rasistiska skämt också och allt däremellan. Vi kanske skrattade åt det och när det blev lite mer seriöst blev det mest bara att vi snackade om allt som hade hänt. Jag menar det är väl inte mer än normalt.”

”När vi snackade om det blev det väldigt många frågor tillbaka. Det var intresse från båda att hålla konversationen.”

Film om masskjutningar

De båda vännerna upptäckte att de hade en mörk humor och tittade på filmer med masskjutningar och folk som tar livet av sig.

”Jag ska säga att jag stöttar honom lite för det han gjort och är glad för att han kommer att få en liten dom i alla fall. Jag är glad att han gjorde det nu och inte senare för då hade det blivit mycket högre straff. Jag fick en livstid egentligen men jag är två år på ungdomsvård. Han kommer antagligen få tre år eller något sådant. Annars hade han väl också antagligen fått livstid. Brottet betraktas mer allvarligt eftersom det hände på en skola. Jag är glad att han inte gjorde det när han blev äldre.”

”Det har kommit fram några gånger att jag är väldigt glad att jag bara fick två år. Det var lite av intresse för honom för han visste att han skulle få ett lågt straff då. Att jag själv fick det på grund av min ålder... Det är bara som jag har kunnat konstatera just nu för jag vet att han är 16 år och kommer att få en låg dom, ungdomsstraff, det är bara självklart.”

De båda gärningsmännen skrattade åt det låga straffet: ”Att man gör en så allvarlig grej och bara får två års fängelse.”

I en chat med en oidentifierad person från augusti förra året oroas gärningsmannen från Kristianstad över att hans fingeravtryck finns på vapnet som användes i Eslöv: ”Det läskiga är att fingeravtryck finns i hans rum, eftersom jag var där. Jag har rört hans pistol.”

I chatten resonerar de om attacken i Eslöv och mediernas rapportering om skolattacken som ett av syftena med dådet. ”Självklart ville han vara på nyheterna. Det är ju hela poängen”, skriver den oidentifierade vännen. ”Polisen kommer inte avslöja hans motiv... för då ger de honom det han vill ha.”

Den oidentifierade vännen konstaterar att den svenska polisen är efter honom och att han avser att begå krigsbrott mot Sverige. Han hotar med att döda gärningsmannen från Kristianstad eftersom denne gett hans adress till polisen.

Läraren som blir knivhuggen i ryggen så att lungan punkteras beskriver hur gärningsmannen uttryckt rasistiska och kränkande kommentarer.

Den som nu ställts inför rätta för skolattacken i Kristianstad har sökt på webben med sökord som är relaterade till olika skolattacker runt om i världen. Han är dessutom aktiv på Steam, (steampowered.com), en plattform där användare kan spela datorspel via nätet.