Utrikesminister Tobias Billström tog emot Israels utrikesminister Eli Cohen och stod värd för en efterföljande lunch.

Syftet med besöket var att ytterligare stärka de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel och att diskutera globala och regionala frågor av gemensamt intresse, skriver regeringen på sin hemsida.

Besöket sker efter en upptining av relationerna mellan Israel och Sverige från hösten 2021, efter år av spänningar. Då besökte utrikesminister Ann Lindhe (S) Israel och träffade sin israeliske motsvarighet Yair Lapid. Under ett känsloladdat möte visade Lindhe en kopia på Raoul Wallenbergs dagbok, där Yair Lapids far Tommy Lapid fanns med bland dem som hade fått ett svenskt skyddspass i Budapest i slutet av andra världskriget och därmed hade räddats.

Träffade vänförening

Innan lunchen med Billström besökte Eli Cohen riksdagen där han bland annat träffade riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD), ordförande för vänföreningen för Israel i riksdagen och riksdagens talman Andreas Norlén. Magnus Oscarsson visade bland annat skulpturen av Raoul Wallenberg i riksdagen för Israels utrikesminister.

– Vi pratade om Raoul Wallenbergs heroiska gärning. Utrikesministern gladdes över den goda atmosfär som finns mellan Sverige och Israel och jag fick refera till att vänskapsföreningen finns när jag presenterade honom för riksdagens talman, säger Magnus Oscarsson som även berättar att Eli Cohen kände till firandet av Israel 75 år i riksdagen den 10 maj (som Inblick skrev om i torsdagens tidning).

Väntat i över 20 år

Utrikesminister Cohen hann även med att besöka den judiska församlingen i Stockholm på förmiddagen där han mötte en rad representanter för judiska organisationer i Sverige.

– Vi är så stolta över att Israels utrikesminister är här med oss. Vi har faktiskt väntat i över 20 år på detta tillfälle, sade Judiska församlingens ordförande Richard Mühlrad – tidigare ordförande för Keren Kajemet – när han hälsade välkommen.

Eli Cohen uttryckte en stor glädje över att besöka Sverige.

– Anledningen till att jag kommer hit är att stärka relationerna mellan Sverige och Israel.Vi har sett de senaste två åren hur relationen mellan våra två länder har blivit varmare på regeringsnivå, men också när det gäller samarbete i FN och på den internationella arenan. Mitt mål är att stärka relationerna ännu mer, när det gäller ekonomi, handel och investeringar.

Familjen i skyddsrum

Utrikesminister Cohen berättade att han inte visste om han skulle kunna åka till Sverige förrän i lördags kväll på grund av att det regnat över 1000 missiler från Gaza. Han betonade att Israel just nu inte har någon pågående konflikt med det palestinska folket.

– Den senaste konflikten är med Islamiska Jihad, som är en proxy för Iran, betonade han och beskrev hur Hizbollah och Hamas är andra organisationer i omgivningen som sponsras av Iran, och beskrev hur hans fru och barn på senare tid suttit i skyddsrum i staden Holon söder om Tel Aviv.

– Att Israel är starkt är en försäkring för oss alla, sade Eli Cohen som precis hade tittat på Förintelsemonumentet utanför den judiska församlingen och nyligen även besökte ett minnesmonument i Spanien från inkvisitionen år 1492.

Hjälper alla judar

– Israel är ett annorlunda än andra länder. Vi ser inte bara dem som bor i Israel som vårt ansvar. Vi är engagerade i att hjälpa alla judar oavsett var de finns i världen.

Han förundrades över att det inte finns något land som fördömer att den palestinska myndigheten betalar ett incitament för att döda judar.

– Israel är den enda demokratin i Mellanöstern och det enda landet där människor kan protestera och säga vad de vill, fortsatte han och kommenterade även de senaste demonstrationerna mot att ändra lagen om Högsta domstolens makt och hur dess ledamöter väljs.

– Detta visar på styrkan i Israel. Jag hoppas att det blir en överenskommelse med konsensus, men när detta är löst så kommer det att vara demonstrationer kring en annan fråga, sade Cohen.

UD är tysta

Det första israeliska utrikesministerbesöket i Sverige på 22 år förbigicks i stor utsträckning av tystnad i svenska medier. En mycket kort nyhetsnotis på regeringens hemsida och en lika kort notis från nyhetsbyrån tidningarnas telegrambyrå (TT) hjälpte till att tysta ned den historiska händelsen.

Att varken UD eller TT tog en bild på mötet mellan Cohen och Billström bidrog till förtigandet.

Varken på utrikesdepartementets hemsida eller på Tobias Billströms eller UD:s twitter nämndes först något om detta som Israel betraktar som ett historiskt besök. Ingen pressträff var heller ordnad, skriver magasinet Omvärlden.

När OmVärlden frågar Anna Eberhardt, Tobias Billströms pressekreterare på måndagseftermiddagen varför man inte kommunicerat mötet anser hon inte att det är anmärkningsvärt.

– Vi har många bilaterala möten, kanske varje dag. Ibland kommunicerar vi det och ibland gör vi det inte så det är inga konstigheter, säger hon.

Vid sjutiden på kvällen retweetar dock Tobias Billström en post från Eli Cohens twitter.

Sverige hyllar FN-trots

Strax efter att utrikesminister Eli Cohen avslutade sitt besök i Stockholm beslutade Sverige att närvara vid Nakba-dagen i FN:s Generalförsamlingen. Nakba betyder ”Den stora katastrofen” och syftar på staten Israels bildande och den arabiska flyktingsituation som uppstod när den arabiska befolkningen i det brittiska Palestina-mandatet beslutade att trotsa FN:s delningsplan den 29 november 1947 för att istället tillsammans med omgivande arabländer angripa den nyutropade staten Israel – som erkände FN:s delningsplan.

Keren Kajemets verksamhetschef Max Federmann menar att den svenska nyhetsrapporteringen om ministerbesöket och den senaste konflikten mellan Israel och Islamiska Jihad är selektiv. Islamiska Jihad betecknas som en terroristorganisation av EU, Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Israel och Japan och vill med stöd av Iran utplåna staten Israel.

– Svenska medier tar Islamiska Jihad under armarna genom att osynliggöra 1200 missiler mot den israeliska civilbefolkningen så att rapporteringen istället fokuserar på Israels reaktion – som ju blir fullständigt obegriplig när de ursprungliga missilattackerna ”glöms bort” i rapporteringen, säger han och beskriver hur terrorn vunnit en delseger när medier blundar för att Israel är omgivet av några av världens mest repressiva regimer och terrororganisationer.

– Svensk nyhetsrapportering visar att vi som Israelvänner behöver erövra det offentliga rummet för att förändra samtalsklimatet om Israel. Det är fullständigt oacceptabelt att grupper som arrangerar Israel-samlingar inte vågar visa Israels flagga utanför sina samlingslokaler liksom att svenska judar inte vågar bära kippa eller davidsstjärna.

– Det är lika anmärkningsvärt att Sveriges judar ska behöva lägga ned miljontals kronor på säkerhetsarrangemang för att våga gå till synagogan och till sina judiska skolor och ålderdomshem, säger Max Federmann.