Margareta och Börje Remstam bor i Trantorp söder om Eskilstuna. För att kunna bruka jorden har Börje utvecklat sin egen variant av täckodling. Det är en form av ekologisk odling där daggmaskar är till stor hjälp. Börje delar frikostigt med sig på föredragsresor och det är trädgårdsföreningar i synnerhet som efterfrågar hans kunskap. Han har också medverkat i ”Odla med P1”. När gruppresor besöker Remstams trädgård förevisar han på plats. Under ”Öppen trädgård” i slutet av juli är alla välkomna. Börje är trädgårdsmästaren och Margareta sköter administrationen och arrangerar visningarna. Nu på hösten täcker Börje jorden med gräsklipp, löv, halm, ensilage och trädgårdsavfall.
– Gräsklipp, löv och barr får jag från kyrkan som ligger bredvid. Under jordytan är det daggmaskar som gör jobbet, berättar Börje.
Daggmaskarna drar ner växtpartiklarna djupare i jorden och processar materialet. Jorden blir luftig, kalk-, kväve- och näringsrik.
– Det gäller att få till ett effektivt och naturligt ekosystem.
För att skydda daggmaskarna använder Börje aldrig spade utan en grep.
Inblick fick en egen guidad rundvandring i den frodiga trädgården där konstgödning och bekämpningsmedel inte existerar. Börje visar avdelningen med egentillverkad mullrik jord. Till det senare hör biokolen, träkol, som han gjort från gårdens tidigare egna veduppvärmning. I årscykeln förbereds jorden på våren, men marktäckningen görs i huvudsak på hösten.
Arbetsfri metod
När Börje kom till gården för över 40 år sedan och började gräva var marken helt annorlunda mot idag, den var svårodlad. Han fick tag i boken ”Den arbetsfria trädgården” som handlade om täckodling, vilken betecknas som arbetsfri. Du behöver inte vattna, rensa ogräs, gräva eller gödsla.
– Det lockade mitt intresse.
Han prövade, experimenterade och fann sina egna metoder.
– Det ligger i släkten att vara uppfinningsrik och konstruktiv, säger Börje, som kommer från Tranemo i Västergötland. Entreprenörskapet finns med.
Trädgårdsvandringen med Inblick fortsätter på de ringlande stigarna. Frodigheten är översvallande. Grönsaker växer på varierande platser i trädgården. Potatis är inte 40-50 cm hög, utan dubbelt så hög. En gurka är 75 centimeter. I växthuset finns tomaterna, körsbärstomater i flera färger.
Vattendammen är sinnrikt konstruerad. Den drar till sig insekter som bidrar till det hälsosamma ekosystemet. Växter som klätterros, stor klematis, vildvin samt humle på höga störar ger en behaglig svalka i värmen.
Specialist på pumpor
– Jag odlar mycket humle, berättar Börje. Vanligtvis kan de bli sju meter höga. Här har jag fått dem till 15 meter. Det är svårt att staga växter så högt, så jag lägger störar som ett tak, en pergola, och växterna fortsätter växa horisontellt.
– Pumpor har jag blivit specialist på. Det finns så ofantligt många olika sorter. En del används i matlagning, andra är enbart till prydnad.
Börje fascineras av petunior.
– Jag har hittat en sort som jag kan hålla igång året runt med nya plantor, via sticklingar, säger Börje.
Fram till för två år sedan var Börje ordförande i Förbundet organisk biologisk odling (Fobo) som har cirka 2 000 medlemmar. Det är en intresseförening för biologisk odling till självförsörjning, som ständigt växer. Börje har skrivit boken ”Min dröm om lustgården” där han beskriver sin väg i trädgårdsodlingens utveckling, varför och hur. Börje sitter ofta ute i sitt gröna paradis.
– Ofta går jag ut i trädgården i den friska grönskan. Där kan jag sitta en timme och begrunda livet, säger Börje, som på försommaren passerade de 80 åren.