Det är bråda tider för de ansvariga för musikfestivalen Skärgårdssång, som arrangeras för sjunde gången. Festivalen, som har sin grund i den norska motsvarigheten, Skjærgardsgospel, hade premiär på Tanumstrand i Bohuslän 2015 och har sedan dess blivit ett stående inslag på den svenska kristna musikscenen. Här möts svenska och internationella kristna artister, som sjunger med och för varandra och tillsammans med publiken. Två av kvällarna avslutas med allsång där kan allt hända. Under årens lopp har artister som Per-Erik Hallin, Oslo Gospel Choir, Samuel Ljungblahd, Evie Tornquist, Pelle Karlsson, Roland Utbult och amerikanska gospelartister som Lynda Randle och Angela Primm besökt festivalen.

”All Star Band”

I år är inte startfältet sämre. Den musikaliska kvaliteten är hög. På programmet finns bland annat ett ”All Star Band” med musiker från såväl USA, Sverige, Danmark och Norge, vilka kommer att framföra musik av Koinonia, Chicago, Andraé Crouch och Per-Erik Hallin under ledning av trummisen och producenten Bill Maxwell. Roland Utbult ger också konserten ”Roland Utbult 50 år som artist” och så blir det en hyllningskonsert till pionjärerna där Lennart Sjöholm, Ingamay Hörnberg och Ingmar Johánsson medverkar, liksom en ”Tribute till Choralerna” med Lars Mörlid och Peter Sandwall. Från USA kommer också countrygruppen ”Highroad” med fyra välsjungande kvinnor från USA.

Intensiv fas

Så här två veckor innan festivalhelgen startar, filas det på detaljerna.

– Ja, nu går vi in i en jätteintensiv fas, säger Maria Gustin Bergström, som är ny festivalgeneral efter Leif Ingvald Skaug, som ledde festivalen under de första åren.

– Hela programmet är klart, men detaljerna arbetar vi med nu, säger hon.

Maria Gustin Bergström, som själv är artist, har medverkat sedan starten på Skärgårdssång, både som artist och programledare på scenen. I år är hon programledare tillsammans med Mikael Järlestrand, sångare, låtskrivare och pastor.

– Det ska bli så kul. Mikael Järlestrand brukar driva lite med mig på scenen och vågar göra det. Det finns en lekfullhet mellan oss som jag tror att folk kommer att märka, säger hon.

Vad är det som är så speciellt med Skärgårdssång?

– Det är en festival med Jesus i centrum, med en sprakande glädje. Det är musik som man känner igen och ny musik, där artisterna sjunger med och för varandra och där publiken får vara med. Publiken är alltid glädjefylld. Vi har också två allsångskvällar. I år blir det ”Våra bästa allsånger” och ”Minns du ungdomskören från 80/90-talet”. Det är högsta klass på både musik, artister, ljud och ljus. På allsångskvällarna är det högt tempo och bra arrangemang, där artisterna vågar bjuda på sig själva.

– De som har varit på Skärgårdssång blir sålda på det, säger hon.

Vad driver er som arrangerar festivalen?

– För mig är det just upplevelsen av att festivalen är så Jesus-centrerad i kombination med den höga kvalitéten, som gör att jag älskar att vara en del av den. Och att det är en låg tröskeln för att vara med. Hela livet får plats på Skärgårdssång.

– Vi tror mycket på musikens kraft, att musiken som handlar om Gud eller är riktad till Gud drar människor till honom. Festivalen präglas av glädje, men också innerlighet och andlighet. Bakom scenen kan man se artister be för varandra. Sist jag såg det var det den amerikanska trummisen Bill Maxwell och gospelsångaren Russ Taff, som satt bakom scenen och bad för varandra. Drivkraften för oss som arbetar med festivalen är att göra Jesus känd.

Nytt för i år är också att festivalen flyttats till Halmstad och Halmstad Arena.

– Ja, vi hade nått ett kapacitetstak i Tanum. Nu finns det möjlighet för fler att komma. Halmstad ligger närmare en stor mängd människor och precis som Tanumstrand vid kusten med närhet till strand och bad, säger hon.

Vad hoppas du på inför framtiden?

– Jag önskar att fler förstår vad Skärgårdssång är och att de tar med sina vänner, kanske vänner som inte längre har någon församling att gå till. Skärgårdssång är ett superbra tillfälle för det. Jag hoppas särskilt att alla mina jämnåriga, 45-plussare, också hittar till Skärgårdssång.

– Det finns fortfarande biljetter kvar, säger hon.

När: 19–21 augusti 2022 Var: Halmstad Arena Medverkande: Roland Utbult, Evelina Gard, Maria Gustin Bergström, Bill Maxwell, Hadley Hockensmith, Lou Pardini, Lars Larry Danielsson, Sven Fridolfsson, Trond Helgerud, Arvid Pettersson, Per-Erik Hallin, Lennart Sjöholm, Ingamay Hörnberg, Ingmar Johánsson, Lars Mörlid, Hasse Hallström Peter Sandwall, kören Caleido, countrygruppen High Road. www.sgsang.se