Billström träffade Haaretz på sitt kontor i centrala Stockholm, skriver tidningen. I intervjun, där Billström svarade på frågor om Sveriges framtida utrikespolitik, gav han inga löften om några större förändringar avseende Israel. Han sa där att Sverige står bakom EU:s politik när det gäller den israelisk-palestinska konflikten.

– Vi vill se en framförhandlad tvåstatslösning som bygger på internationell rätt, säger han.

– När det gäller vår aktivitet kommer vi att fortsätta att kritisera parterna när det krävs, när brott mot internationell rätt begås och när mänskliga rättigheter kränks. Vi gör det på samma sätt som vi kritiserar andra stater när det är motiverat.

Detta strider inte på något sätt mot att ha goda förbindelser med Israel eller Palestina. Regeringen kommer alltid att stå upp för Israels legitima säkerhetsbehov, säger han.

Ingen ambassadflytt

Att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är inte aktuellt.

– Liksom EU kommer regeringen att fortsätta att respektera det internationella samfundets breda samförstånd och relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd och betrakta Jerusalem som en fråga om slutlig status.

I väntan på ett fredsavtal kommer Sveriges ambassad inte att flytta, säger han.

Upphäva strategi

På frågan om omläggningen av den svenska biståndspolitiken kommer att påverka det svenska biståndet till palestinierna, svarar dock Billström att regeringen, när det kommer till det övergripande utvecklingssamarbetet, kommer att justera nuvarande palestinastrategi:

– Sveriges utvecklingssamarbete med Palestina, precis som EU:s, syftar ytterst till att bygga förutsättningarna för och främja en tvåstatslösning i linje med folkrätten. Detta mål kommer att finnas kvar. När vi ser över vårt övergripande utvecklingssamarbete kommer vi också att upphäva vår palestinastrategi, som gäller för perioden 2020–2024, säger han.

Fortsatt stöd

Vad det kan komma att innebära framgår inte av intervjun. Billström säger att Sverige kommer fortsatt att stödja flera av de palestinska organisationer, som Israel menar har koppling till terrorgrupper, liksom FN:s hjälporganisation, som menas ge ut palestinska skolböcker där man uppviglar mot Israel.

– Regeringen tar terroranklagelser på största allvar, och flera av de civilsamhällesorganisationer som listades som terrorgrupper av Israel i oktober 2021 får stöd från EU, FN, Sverige och andra givare. Tillsammans följde givarna inom EU grundligt upp anklagelserna och drog slutsatsen att inga konkreta bevis hade lagts fram. Givarna kommer därför att fortsätta att stödja det palestinska civilsamhället. Vi anser att ett fritt och starkt civilt samhälle är oumbärligt för att främja demokratiska värderingar och tvåstatslösningen.

– Det behöver inte sägas att om Israel gör övertygande bevis tillgängliga som skulle motivera en översyn av politiken gentemot dessa organisationer, skulle vi agera i enlighet därmed, säger Billström till Haaretz.

Han menar dock att det är mycket viktigt att den palestinska myndigheten ser till att dess läroböcker helt uppfyller Unescos standard och att EU fortsätter att vara tydligt i sin dialog med palestinierna för att säkerställa att så är fallet.

”Utmärkt dialog”

Billström säger i intervjun att han anser att Sveriges relation med Israel är ”utmärkt efter upprättandet av dialog 2021” och att han önskar att denna dialog fortsätter. Att båda länderna bytt ut sina regeringar menar han inte är något hinder.

– Som Sveriges utrikesminister vill jag se en bra dialog med länder som vi tror att vi kan upprätthålla goda relationer med. Relationen mellan Sverige och Israel handlar just om det: en dialog i frågor som vi kanske är oense om, men där vi ändå tycker att det är bra att sitta ner och prata om dem.

– Det viktiga är att förstå att vi i Sverige värnar om dialogen och gärna vill se att den upprätthålls, säger han.

SD:s stöd försvårar inte

Sverigedemokraternas stöd till regeringen ser han inte som ett hinder. Israels ambassad i Sverige har tidigare sagt att Israel inte kommer att ha någon kontakt med Sverigedemokraterna. Inte heller menar Billström att Sverigedemokraternas stöd för regeringen utgör något problem när det gäller regeringens arbete för det judiska folkets rättigheter i Sverige eller mot antisemitism.

– Som utrikesminister är fallet mycket tydligt: den svenska grundlagen säger att utrikespolitiken formas av regeringen, som håller riksdagen informerad. Det innebär att eftersom Sverigedemokraterna inte ingår i regeringen är deras inflytande begränsat till just det – nämligen parlamentarisk kontroll, precis som alla andra partier i Sveriges riksdag.

– Konstitutionen begränsar deras parlamentariska inflytande, säger han.

Engagerad mot antisemitism

Han lovar samtidigt att den nuvarande regeringen kommer att fortsätta arbetet med att bekämpa antisemitism. Sverige har här tagit initiativ till “International Holocaust Remembrance Alliance” (IHRA), och arrangerade förra året en stor internationell konferens i Malmö för att minnas Förintelsen och bekämpa antisemitism. Sverige har också beslutat att öppna ett nytt förintelsemuseum och acceptera IHRA: s definition av antisemitism.

– Jag kommer alltid att vara en väldigt stark förespråkare mot antisemitism, säger Billström. Vi har ett väldigt nära samarbete med Israel kring detta, säger han.

Tog emot judisk familj

Han berättar samtidigt att hans engagemang mot antisemitism har en personlig koppling.

– Mina morföräldrar i Malmö tog emot en judisk familj som flydde från Danmark 1943, då Gestapo letade efter judarna. Jag växte upp med den här historien. Jag har ett mycket fint diplom, som säger att två träd har planterats till deras minne i Tzippori i norra Israel som ett tack från denna judiska familj. Min mormor och min mamma, som minns att de lekte med barnen i den här familjen, har berättat den här historien för mig. Den har satt djupa spår i mig vilket har lett till att jag förstår vad judarna och vad Danmark gick igenom.

Bekämpa antisemitism

Billström säger sig också vara medveten om antisemitismen i det svenska samhället idag.

– För mig är det självklart att det finns exempel på antisemitism i det svenska samhället som borde fördömas. Den ska alltid bekämpas – i skolorna, på arbetsplatserna, var vi än hittar den. Som Sveriges utrikesminister är detta något jag har en mycket stark övertygelse om, säger han.