19 barn och två lärare dödades förra veckan i en skolskjutning på Robb Elementary School i den lilla staden Uvalde, Texas. Skolattacken är den näst största i USA genom tiderna.

Även gärningsmannens mormor vårdades för allvarliga skador på sjukhus sedan gärningsmannen hade skjutit henne i hemmet efter en konflikt om uteblivna studieresultat.

Den 18-årige Salvador Ramos pekas ut som gärningsman. 18-åringen, som själv bodde i Uvalde, agerade ensam och dödades av polis i samband med skjutningen. Salvador Ramos ska enligt stadens guvernör ha varit beväpnad med en pistol och eventuellt också ett gevär.

CNN intervjuar en före detta klasskamrat som berättar att Ramos ofta brukade spela skjut- och krigsspelet Call of Duty. Santos Valdez Jr, som varit Ramos vän sedan grundskolan, sa att de brukade spela Call of Duty tills Ramos beteende förändrades: Ramos lät sitt hår växa ut och började bära svarta kläder och militärstövlar. Han började också skolka från skolan.

The Sun uppger att Ramos hade ett stökigt familjeliv. Han hade flyttat in i sin mormors hus efter att förhållandet till hans mamma hade kapsejsat.

Gärningsmannen var intresserad av Call of Duty version Modern Warfare, enligt flera internationella medier. Modern Warfare har kritiserats för att låta spelare delta i terroristattacker.

Dataspel lär ut terrordåd

Det är inte första gången Call of Dutys Modern Warfare hamnar i fokus i samband med våldsamma terrordåd.

Den norske terroristen Anders Behring Breivik förklarade i rättegången mot honom att han förberedde sig för sin attack genom att spela Call of Dutys Modern Warfare i timmar varje dag under ett helt år. Det påföljande terrordådet kostade 77 människor livet.

Breiviks halvsyster varnade innan dådet för att han isolerade sig genom våldsamma tv-spel. Kopplingen mellan datorspelen och den norske massmördaren fick inledningsvis Coop Norge och mediabutiken Platekompaniet att ta bort ett antal våldsamma tv-spel ur sortimentet.

Den största skolskjutningen i USA genom tiderna skedde på Sandy Hook-skolan i Newtown i december 2012. Efter attacken, som dödade 20 barn och sex vuxna, släpptes en rapport som visade att gärningsmannen Adam Lanza var besatt av datorspel.

Utredningen listade 12 videospel med våldsamt innehåll som hittades i Lanzas rum, bland annat Call of Duty. Det visade sig att Lanza tillbringade en stor del av sin tid i källaren i familjens hem och spelade videospel som Call of Duty. Han var dessutom besatt av vapen och militär utrustning, enligt en intervju i The Sun med rörmokaren Peter Wlasuk. Reklam för Call Of Duty förbjöds dagtid i Storbritannien efter dådet i Newtown.

Obama och Trump kritiska

När utredningen offentliggjordes uppmanade den dåvarande presidenten Barack Obama kongressen att stödja ett lagförslag som gav USA:s folkhälsomyndighet en budget på 10 miljoner dollar. Pengarna skulle gå till att genomföra en studie om ”effekterna som våldsamma videospel har på ungas sinnen”.

Efter skolskjutningen i Parkland, Florida, i februari 2018 då 17 personer dödades och 15 skadades varnade president Donald Trump för att utsätta barn för våld i videospel, filmer och på internet.

– Vi måste göra något åt vad de ser och hur de tittar på det… vi kanske måste tala om det också, sa han i ett möte med lagstiftare om skolsäkerhet.

En granne till gärningsmannen Nikolas Cruz beskrev för tidningen Miami Herald att Cruz ”flydde sin misär” genom att spela våldsamma tv-spel upp till 15 timmar per dag. ”Det var döda, döda, döda, bomba sönder någonting, döda lite mer, varje dag”, sa han.

I masskjutningen i El Paso, Texas, i början av augusti 2019 dödades 23 personer och lika många skadades. Attacken genomfördes av Patrick Crusius, 21 år. På det manifest som publicerades i Patrick Crusius namn i samband med attacken fanns tydliga hänvisningar till videospelet Call of Duty: ”Anfall inte kraftigt bevakade områden för att uppfylla din supersoldats Call of Duty-fantasi. Attackera mål med låg säkerhet.”

Efter dådet i El Paso tog Walmart – världens största detaljhandelskedja – bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från samtliga butiker. I ett internt meddelande instruerades alla anställda att ta bort allt marknadsföringsmaterial, stänga av eller koppla ur konsolerna för videospel som visar våldsamma spel – speciellt Xbox- och PlaySta-
tion-enheter – och att se till att inget våld visas på skärmarna i butikernas elektronikavdelningar.

– Vi har vidtagit denna åtgärd i respekt för händelserna den senaste veckan, sa Walmarts talesperson Tara House dagarna efter dödsskjutningen på Walmart.

Videospel lär unga att döda

Efter händelserna i El Paso skyllde flera ledande republikanska politiker delvis terrorattackerna på våldsamma videospel.

– Hur länge ska vi till exempel tilllåta och ignorera detta, på federal nivå särskilt, där de kan göra något åt videospelbranschen, sa Dan Patrick, guvernör i Texas i tv-programmet ”Fox & Friends” efter attacken.

– Vi har alltid haft vapen. Vi har alltid haft ondska. Men vad har förändrats när vi nu ser detta ökade antal masskjutningar? undrade han och kallade våldsamma videospel för en gemensam nämnare.

– Jag ser en videospelsindustri som lär unga människor att döda.

Även Kevin McCarthy, minoritetsledare i USA:s representanthus, pekade ut våldsamma videospel som en bidragande orsak till masskjutningarna och sa att de ”kan vara en plats där vi kan hitta detta i förväg”.

– Idén med dessa videospel är att avhumanisera individer för att ha ett spel där man skjuter individer och andra, sa han i en intervju i Fox News.

Även gärningsmannen Mohammed Merah, som sköt ner sju personer på en judisk skola i Frankrike år 2012, spelade våldsamma videospel, avslöjade hans fru i polisförhören. Hustrun Hizia Miriam berättade att paret spelade det våldsamma videospelet Call of Duty tillsammans innan hennes man kallblodigt sköt ner sju personer.

WHO: Är en störning

Efter Columbine-attacken år 1999 stämde familjer till offren flera speltillverkare, med hänvisning till att gärningsmännen Eric Harris och Dylan Klebold spelade våldsamma datorspel som påverkade dem att begå brotten.

Att vara beroende av dataspel klassas från januari i år som en mental störning av hälsan, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Tillståndet är sedan årsskiftet inkluderat i en global medicinsk guide som jämställer dataspelsberoende med narkotika- eller läkemedelsberoende, rapporterar US Today.

Forskning dokumenterar fall där personer spelar videospel upp till 20 timmar per dag. Det sker på bekostnad av andra aktiviteter, som att arbeta, sova och äta, sa Shekhar Saxena, expert på mental hälsa och läkemedelsberoende på WHO, till Reuters.