Terrorattentatet i München för 50 år sedan har fått ny aktualitet via de europeiska idrottsmästerskapen i bland annat friidrott, kanot och bordtennis som anordnades i staden i förra veckan, men framför allt på grund av Mahmud Abbas besök i Tyskland som sammanföll med förra veckans sportevenemang.

Vid en presskonferens med förbundskansler Olaf Scholz fick Abbas en fråga med anledning av 50-årsminnet av de palestinska terroristernas attack mot OS i München 1972 om han var beredd att be Israel och Tyskland om ursäkt för attentaten.

Palestinska terrorister dödade elva israeliska idrottsmän och en tysk polis. Istället för att svara på frågan anklagade Mahmud Abbas Israel för att ha begått 50 massakrer, 50 Holocaust i palestinska städer och byar sedan 1947.

Abbas påstående att palestinierna har utsatts för 50 förintelser skapade ett ramaskri både i Tyskland och i Israel.

Medlemmarna i den palestinska terrorgruppen Svarta September var nära kopplad till Mahmud Abbas Fatah-parti. Den 5 september 1972 stormade åtta palestinier OS-byn i München. De dödade två israeliska idrottsmän och tog nio israeler som gisslan. Svarta september krävde att Israel skulle frige 234 palestinska fångar.

På grund av attentatet utlystes utegångsförbud i OS-staden, och spelen fick avbrytas. Israel vägrade ge efter, och efter förhandlingar med Willy Brandt fördes organisationen med gisslan till den militära flygbasen Fürstenfeldbruck utanför staden. När den västtyska polisen och militären besköt Svarta september, dödade de sin gisslan bestående av nio israeliska idrottsmän och tränare. I striderna som följde dödades fem av Svarta septembers medlemmar och en västtysk polis.

Palestinsk terrorgrupp

De tre palestinier som överlevde fängslades i Västtyskland. Israel krävde med anledning av händelsen att världen skulle agera kraftigare och började den 8 september att utföra bombräder mot palestinska flyktingläger i Libanon och Syrien och platser i Mellanöstern.

Svarta september var en palestinsk terroristgrupp som fick sitt namn efter inbördeskriget Svarta september i Jordanien 1970. Kriget utkämpades mellan Jordanien under ledning av kung Hussein och PLO under ledning av Mahmud Abbas företrädare Yasser Arafat.

PLO försökte mörda kung Hussein två gånger, vilket ledde till våldsamma konfrontationer där Hussein ville driva PLO från landet.

Jordanien tvingade PLO att lämna landet och flytta till Libanon via Syrien. Fram till 1982 hade PLO därefter sin bas i Libanon, vilket kastade in landet i en lång period av blodiga inbördeskrig.

Svarta september grundades efter kriget i Libanon för att utföra repressalier mot jordanska myndigheter. Den första uppmärksammade attacken var mordet på Jordaniens premiärminister Wasfi Tal 1971.

I sin bok Statslös skrev Salah Khalaf (Abu Iyad), Arafats säkerhetschef och en av grundarna av Fatah: ”Svarta september var inte en terroristorganisation, utan snarare en hjälpenhet till motståndsrörelsen... Medlemmarna i organisationen förnekade alltid alla band mellan sin organisation och Fatah eller PLO.”

Svensk terroristbekämpare

Gunnar Ekberg var under det kalla kriget agent för den svenska underrättelsetjänsten IB. Han infiltrerade terrororganisationen Popular Front för the Liberation of Palestine (PFLP) där han träffade flygplanskapare, kidnappare och hemliga terrorsympatisörer med syftet att avslöja KGB:s kontakter med dessa terrorrörelser.

Istället blev han uthängd av Jan Guillou – som själv precis varit KGB-agent – som en västlig agent i tidskriften Folket i Bild kulturfront.

I samband med IB-affären 1973 tvingades Gunnar Ekberg gå under jorden och leva med falsk identitet.

– Svarta september var en frontorganisation som PLO dolde sig bakom. Om man satte skylten Svarta september på sina terrorattentat kunde man distansera sig från attentaten, säger Gunnar Ekberg till Inblick.

– Jag träffade Arafats säkerhetschef Abu Iyad i Libanon. Vi drack te och han bjöd på äkta libanesisk vattenpipa. Abu Iyad sa till mig att han kände till mina kontakter med PFLP men betonade att dessa kontakter var helt okej. Även om PFLP och PLO grälade politiskt så samordnade de sina terroraktioner mot Israel och mot västvärlden.

– Såväl PLO som PFLP hade direktkontakt med KGB. Abu Iyad sökte upp mig för att han ville ha kontakter i Sverige, konstaterar Gunnar Ekberg.

Efter att Svarta september blivit utkastade från Jordanien gick organisationen över till att attackera israeliska mål, inklusive den mycket uppmärksammade massakern i München på israeliska idrottare.

När Mahmud Abbas i förra veckan vägrade att be om ursäkt för massakern i München och istället förringade Förintelsen på presskonferensen, såg Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppenbart missnöjd ut enligt Der Spiegel.

”Om vi vill gå till det förflutna, varsågod”, svarade Abbas på arabiska. ”Jag har 50 slakter som Israel begått... 50 massakrer, 50 slakter, 50 förintelser”, sa han, det sista ordet på engelska.

Efteråt kom hård kritik från både Israel och den tyska oppositionen: ”Ofattbart, Scholz borde ha kastat ut Abbas”, skrev CDU-ledaren Friedrich Merz på Twitter.

Premiärminister Yair Lapid var den första som uttryckte sin upprördhet, vilket senare upprepades av andra internationella personer.

”Abbas anklagelse mot Israel för att ha begått 50 ‘förintelser’ medan han stod på tysk mark är inte bara en moralisk skam, utan en monstruös lögn”, twittrade Lapid på engelska. ”Historien kommer inte att förlåta honom.”

Yad Vashems ordförande Dani Dayan kallade den palestinske ledarens kommentarer “avskyvärda” och ”förfärliga”.

”Den tyska regeringen måste reagera på lämpligt sätt på detta oförlåtliga beteende som gjorts inom förbundskansliet”, sa han.

Anklagade judar för Förintelsen

I ett uttalande till Bild var Scholz tydlig i sin kritik av Abbas för att han tonade ner förintelsens fasor.

”Särskilt för oss tyskar är all bagatellisering av Förintelsen outhärdlig och oacceptabel”, sa han.

Jerusalem post beskriver hur Mahmud Abbas fortsätter att hålla liv i lögnen att Israel är skyldig till nazistiska brott, argument som framfördes i hans doktorsexamen från Patrice Lumumba-universitetet i Moskva där han påstår att judar hjälpte till att utföra Förintelsen.

Hans avhandling från 1982 hävdade att sionister samarbetade med nazisterna för att stimulera mer judisk immigration till Palestina, skriver Jerusalem Post.

”Den sionistiska rörelsen ledde en bred kampanj av hets mot judarna som levde under nazistiskt styre, för att väcka regeringens hat mot dem, för att underblåsa hämnd mot dem och för att utöka massförintelsen”, skrev han och hävdade att sionisterna var det tredje rikets ”grundläggande partner i brott”.

Palestinska politiker inom PLO och Hamas har öppet förnekat att Förintelsen ägt rum. De palestinska förintelseförnekarna fick öppet stöd av Mahmoud Ahmadinejad, president i Iran mellan 2005 och 2013. I ett tal år 2005 påstod Ahmadinejad att Förintelsen var en legend som judarna hittat på för att folk skulle tycka synd om dem och stödja Israel mot statens muslimska grannar.

Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammades förra året i den palestinska myndighetens officiella tv-kanal, PA-TV, som spred djupt antisemitiska föreställningar om att judarna före andra världskriget ”hatades för sin rasism och sitt smutsiga beteende”. Vidare undervisades tittarna om att ”Förintelsen var det pris som judarna fick betala för sitt ondskefulla beteende, sina konspirationer och sin elakhet”, påpekade Lars Adaktusson i en interpellationsdebatt med utrikesminister Ann Linde för drygt ett år sedan.