Efter långdragna förhandlingar kom EU:s ledare natten till tisdagen, vid ett toppmöte i Bryssel, överens om att delvis bojkotta rysk olja. Bojkotten gäller de två tredjedelar av den ryska oljan som importeras av EU via tankfartyg, men inte den tredjedel som kommer via Druzhba-ledningen.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel skrev i en tweet att ”detta täcker omedelbart mer än 2/3 av oljeimporten från Ryssland, vilket minskar en enorm finansieringskälla för dess krigsmaskin. Maximalt tryck på Ryssland att avsluta kriget”.

Kompromissen innebär att Druzhba-ledningen undantas från oljeembargot efter att Ungerns premiärminister Viktor Orbán varnat för att stoppade leveranser skulle förstöra hans lands ekonomi.

Därmed undantas oljeleveranser som anländer till Europa via denna pipeline till Ungern, Tjeckien och Slovakien. Druzhba-ledningen transporterar olja från Ryssland till Ukraina, Vitryssland, Polen, Ungern, Slovakien, Tjeckien, Österrike och Tyskland, men Polen och Tyskland har lovat att avveckla rysk oljeimport via Druzhba i slutet av året – vilket skulle leda till att 90 procent av all EU-import av rysk råolja bojkottas.

Namnet ”Druzhba” betyder ”vänskap”, vilket syftar på att oljeledningen levererade olja till de västra regionerna i Sovjetunionen, till Kremls ”broderliga socialistiska allierade” i det forna sovjetblocket.

Dansade med Putin

Budapest verkade också ha fått försäkringar från andra ledare om att nödåtgärder skulle tillämpas ”vid plötsliga avbrott i försörjningen" efter farhågor från premiärminister Viktor Orbán om riskerna för den ryska oljeledningen som går genom Ukraina till Ungern, enligt flera medierapporter.

EU:s oljebojkott offentliggjordes dagarna efter att den ryska statliga oljebolaget Rosneft bekräftade att Österrikes tidigare utrikesminister, Karin Kneissl, har lämnat bolagets styrelse.

Rosneft sa i ett uttalande den 23 maj att Kneissl hade avgått tre dagar tidigare och att hon inte skulle fortsätta i styrelsen för en andra mandatperiod.

Kreml publicerade bilder som spreds över hela världen när Putin och Kneissl dansade, då Putin deltog på hennes bröllop 2018.

Hennes avgång kommer efter att den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder lämnade styrelsen efter påtryckningar från lagstiftare i Förbundsdagen, som hade meddelat att han skulle förlora sitt skattefinansierade kontor inklusive personal som ett resultat av hans nära band till Ryssland.

Västvärlden har i decennier investerat i rysk gas- och oljeindustri med hänvisning till att handel och ekonomiskt utbyte skulle leda till demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland. I stället har västvärldens investeringar i landet gett ekonomiskt stöd till en regim som lett landet i en repressiv utveckling mot diktatur.

Kostsam avveckling

Det brittiska oljebolaget BP övergav i februari sin andel i den ryska oljejätten Rosneft i ett abrupt och kostsamt slut på tre decennier av verksamhet i Ryssland, som ett svar på Moskvas invasion av Ukraina.

Rosneft stod för ungefär hälften av BP:s olje- och gasreserver, och en tredjedel av dess produktion. Brottet kommer att resultera i avgifter på upp till 25 miljarder dollar, sa det brittiska företaget enligt Reuters.

– Jag blev djupt chockad och ledsen över situationen som utspelar sig i Ukraina och mitt hjärta går ut till alla som har drabbats. Det har fått oss att i grunden ompröva BP:s relation med Rosneft, sa BP:s vd Bernard Looney.

I april bekräftade den brittiska oljejätten Shell att de kommer att ta en kostnad på upp mot fem miljarder dollar för att avyttra sina ryska tillgångar när man drar sig tillbaka från landet.

Europa är även beroende av rysk gas, som bland annat kommer via den EU-finansierade gasledningen Nord Stream 1 i Östersjön. För en vecka sedan uppmanade Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz den tyska regeringen att antingen stoppa eller kraftigt begränsa gasflödet genom Nord Stream 1-ledningen, rapporterar Reuters.

Efter Rysslands februariinvasion av Ukraina stoppade Tyskland Rysslands Nord Stream 2-ledning, som skulle fördubbla gasleveranserna till Tyskland. Projektet på 11 miljarder dollar slutfördes i slutet av förra året men har aldrig startat.

Makthavare i Kreml beskrev redan för 15 år sedan Nord Stream som en militärstrategisk infrastruktur som ska försvaras med en moderniserad och kärnvapenbestyckad Östersjöflotta.

Energiberoende

Västvärldens energiberoende av Ryssland har bland annat orkestrerats av Rysslands president Vladimir Putin och Nord Streams vd Mattias Warnig, båda med en bakgrund i Warsawa-paktens brutala underrättelsetjänster.

Mathias Warnig gick med i den östtyska underrättelsetjänsten Stasi redan i mitten av 1970-talet och byggde snabbt upp ett rykte som en topprekryterare av spioner i Västtyskland.

Även Putin, som talar flytande tyska och var stationerad i Dresden, rekryterade agenter i Västtyskland för KGB:s räkning.

De före detta spionrekryterarna Putin och Warnig har under de senaste decennierna lyckats värva en rad toppolitiker i Västeuropa som jobbat för den ryska statens gasprojekt. Som socialdemokratisk förbundskansler i Tyskland kom Gerhard Schröder överens med Vladimir Putin om den första av Nord Streams gasledningar i Östersjön den 8 september 2005. När Schröder avgick som förbundskansler strax därefter, blev han i princip omgående välbetald ordförande för styrelsen i Nord Stream.

Fler avstängingar kommer

Danmark och Nederländerna kan bli nästa EU-länder som får sina leveranser av rysk naturgas avstängda.

I måndags varnade det danska energibolaget Ørsted och det holländska gasföretaget GasTerra att Ryssland kunde stänga kranarna redan på tisdag, eftersom de hade vägrat att göra sina betalningar i rubel – bara veckor efter att Moskva gjorde samma sak mot Polen, Bulgarien och Finland, rapporterar CNN.

Ørsted sa att de inte har någon laglig skyldighet att betala i rubel i sitt kontrakt med den ryska statliga energijätten Gazprom – Nord Streams majoritetsägare – och att betalningsfristen är tisdagen den 31 maj. De kommer att fortsätta att betala i euro, heter det i ett uttalande.

”Det finns en risk att Gazprom Export kommer att sluta leverera gas till Ørsted... detta kommer att vara ett avtalsbrott”, sa Ørsted i ett uttalande.

Avbrottet innebär att cirka två miljarder kubikmeter kontrakterad gas inte kommer att levereras, från nu till början av oktober.

Ungefär fyra procent av Danmarks totala energiförbrukning, och cirka två procent av Nederländernas, kommer från rysk gas, enligt Bruegel, en ekonomisk tankesmedja.

Gazprom har erbjudit sina kunder att göra euro- eller dollarbetalningar till ett konto hos Rysslands Gazprombank, som sedan skulle omvandla medlen till rubel och överföra dem till ett andra konto från vilket betalningen till Ryssland skulle göras.

Några av Europas största energibolag har enligt CNN påbörjat processen att öppna nya konton, men EU-kommissionen har varnat för att energibolagen skulle kunna råka ut för sanktioner som förbjuder köpare att öppna ett rubelkonto.

Tyskland är starkt beroende av rysk gas men har lyckats minska Rysslands andel av sin import från 55 procent före krigets början till 35 procent.