I affisch-kampanjen i Moskva används påstådda citat av Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad och Gustav V för att koppla dem till nazismen.

På UD säger man sig vara medveten om kampanjen. I ett uttalande som delgetts medier med anledning av affischerna utanför Sveriges ambassad konstaterade UD:

”Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen `Vår seger´ som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”.

Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren, skriver till Kulturnytt i Sveriges Radio:

”Astrid Lindgren var som alla vet en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra.”

Den svenska statsministern är tydlig i vad hon tycker om den ryska kampanjen.

– Det är helt oacceptabelt, säger statsminister Magdalena Andersson om den ryska nazistkampanjen mot Sverige enligt TV4.

– Men det är viktigt att säga redan nu i den diskussion som vi har i Sverige att vi kan vara mål för påverkansoperationer från främmande makt, sa hon enligt Expressen.

”Denazifiera” Europa

Kampanjen i Moskva kommer strax efter att en regimtrogen rysk programledare uttryckte i statlig tv att Rysslands invasion av Ukraina närmar sig en ”ny fas” där Moskva kommer att hamna i krig med Nato och resten av världen.

”Jag tror att den speciella militära operationen går in i ett nytt skede. Enbart ukrainare räcker inte längre”, sa Vladimir Solovyov, enligt ett videoklipp som twittrades av en medarbetare från The Daily Beast.

I inslaget beskriver Solovyov att Nato-länder har levererat vapen till Ukraina. ”Vi kommer att se inte bara Nato-vapen dras in i detta, utan också deras operatörer”, förutsåg Solovyov han när han talade i sin tv-show på den statligt ägda kanalen Russia-1.

I klippet noterade han att Ryssland i och med kriget i Ukraina ”började föra krig mot Nato-länder”.

– Vi kommer att mala sönder Natos krigsmaskin såväl som medborgare i Nato-länder, sa Solovyov.

– När denna operation är avslutad måste Nato fråga sig själv: Har vi vad vi behöver för att försvara oss? Har vi folk att försvara oss? Och det kommer ingen barmhärtighet. Det kommer inte att finnas nåd, tilllade han och betonade att inte bara Ukraina behöver denazifieras:

– Kriget mot Europa och världen håller på att utveckla en mer specifik översikt, vilket betyder att vi måste agera annorlunda, och att agera mycket hårdare.

Hans kommentar syftade på att flera Nato-medlemsstater har förklarat att de ska förse ukrainska trupper med avancerade vapen och tungt artilleri och utbildning om hur man använder utrustningen.

Begränsad affischering

Affischkampanjen tycks ha varit mycket begränsad och har enligt medieuppgifter endast skett utanför de svenska och finska ambassaderna i Moskva.

Uppmärksamheten har ändå blivit enorm på grund av sociala medier – och på grund av den omfattande rapporteringen i svenska medier.

Affischeringen utanför svenska ambassaden i Moskva kan även ses som en respons på att parken intill Rysslands ambassad i Stockholm får namnet ”Fria Ukrainas plats”, vilket beslutades av Stockholm stadsbyggnadsnämnd på ett möte den 28 april i år.

Namngivningen, som sker på grund av Rysslands invasion av Ukraina, blir en bestående symbol över Stockholms stads solidaritet med det ukrainska folket och en viktig markering mot den ryska regimens agerande, skriver Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) på Facebook.