Frustrationen inom turistbranschen är stor såväl i Sverige som i Israel.

– Det känns som ett stort bakslag just nu, säger Toni Duveskog, vd på Duveskogs Reseservice.

– Vi får vänta de här två veckorna och se vad vi kan dra för slutsatser. Om det kommer tuffare nedstängningar i Israel eller hur det blir, säger han. Det är bara att avvakta och se.

Ställer in resa

Toni Duveskog har tidigare berättat om hur framtidstron återigen väcktes när Israel öppnade upp för internationella turister igen den 1 november, efter att varit stängt för under ett och ett halvt år. Turisterna började då återigen boka upp sig för resor till Israel hos resebyråerna. Efter Israels beslut att återigen stänga gränsen under två veckor efter att en ny variant av Corona-viruset, omikron, upptäckts är det tyst i telefonerna igen, säger Duveskog. Nu kan resor komma att behöva ställas in.

– Ja, vi har en resa i februari som vi hade behövt fylla på. Nu får vi nog ta beslutet att ställa in den, konstaterar han.

– Vi får se om det innebär att fler resor måste ställas in. Det återstår att se.

Också i Israel, bland dem som arbetar med turister, är frustrationen stor, inte minst bland guider, berättar Christina Toledano Åsbrink, bosatt i Israel och licensierad guide.

– Vi är väldigt frustrerade. Den gruppen som blir jättedrabbad är just guider, säger hon, som får sin inkomst just ifrån turismen.

– Tidigare fick vi en slags A-kassa, men när Israel öppnade upp landet för turister i november tog de bort den. Nu har vi ingen ersättning.

– Det känns verkligen som de har slängt vår arbetsgrupp i sophögen, konstaterar hon.

Beroende av turisterna

Hon säger samtidigt att hon som israel är van vid kris och att krishantera. I Israel blir man tvungen till det, konstaterar hon, så man anpassar sig. Men alla är inte överens i Israel om att de befinner sig i en krissituation denna gång. Hennes fackförbund har därför gått ut och rutit ifrån.

– Men det har inte hänt något än, konstaterar hon.

Hon säger att många, som lever inom turistbranschen, är beroende av kontanterna som turismen i Israel bidrar med.

– Det sätter igång alla affärer och restauranger till exempel.

– Här är det ju inte ett kontantlöst samhälle som i Sverige, utan här behöver människor kontanterna, inte minst de tjugo procent som lever i de arabiska samhällena. De är mycket beroende av att försörja sig via turismen.

Nu hoppas hon att stängningen blir kort och att landet snart kan öppna igen.

– Ja, det hoppas jag absolut, säger hon.