Det första skalvet i sydöstra Turkiet och västra Syrien inträffade strax efter klockan 04 lokal tid, eller 02 svensk tid. Skalvet hade en magnitud som uppmättes till 7,8 på Richterskalan. Epicentrum för skalvet var enligt CNN 26 kilometer öster om staden Nurdagi och 33 kilometer väster om provinshuvudstaden Gaziantep.

– Det är en ofattbar humanitär katastrof som drabbar alla i området. Husen har fallit som korthus.

Jaklin har släktingar i Aleppo och hennes svägerska bor cirka 50 mil från jordbävningsområdet.

– TV-bilderna är fruktansvärda. Det finns ingenstans att fly undan en jordbävning eller chans att värja sig mot detta.

Jaklin Kastos far kommer från Turkiet och hennes mor från Syrien. Sedan flera år bor de i Sverige. Enligt Jaklin saknas det nu vatten, ström och förnödenheter.

– De drabbade delarna av Syrien har härjats av krig och elände i åratal; det gör dem extra sårbara för en sådan här naturkatastrof.

– Turkiet är bättre rustat, men nöden är stor även där.

Svårt räddningsarbete

Ingen vet i dagsläget hur många som kan ha begravts i rasmassorna. Tidigare i veckan var siffran uppe i närmare 12 000 döda, enligt Dagens Nyheter. Efterskalv, hårda vindar och temperaturer ner mot minusstrecket har gjort räddningsarbetet på plats svårt.

– Det går inte att veta hur många människor som befunnit sig i de drabbade områdena. I Turkiet och Syrien har de inte samma koll på folk som i Sverige.

– Det kommer att ta månader, tror jag, innan vi vet hur många som skadats och dödats i denna katastrof, säger Jaklin.

Det finns inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar i Turkiet eller närliggande områden, uppger UD. Flera efterskalv har följt och minst 50 efterskalv har uppmätts, enligt vissa mätningar så många som 145, enligt CNN. Det hittills kraftigaste efterföljande skalvet var kring staden Elbistan och hade en magnitud på 7,5.

Värsta skalvet på 80 år

År 1939 inträffade en jordbävning i staden Erzincan med samma magnitud. Den gången dog omkring 33 000 personer. Jaklin var bara fyra år gammal då hon själv upplevde en jordbävning i Turkiet.

– Det var en fasansfull upplevelse och jag minns fortfarande hur tallrikar föll och hur mjölken rann på golvet.

– Det var ett litet skalv mot nu.

Det är enligt Jaklin svårt att ta in det som hänt senaste veckan.

– Husen faller ihop som korthus, det ser ut som World TradeCenter i New York den 11 september.

– Jag är så glad och tacksam över att få bo och leva i Sverige;jag hoppas vi ställer upp och hjälper dem som nu förlorat allt och är i svår nöd.

Stort hjälpbehov

Hennes egen släkt skickar pengar till nära och kära. Hennes svägerska fördelar pengarna till dem som behöver.

– Då vet vi att pengarna kommer fram.

Annars rekommenderar Jaklin att de som vill hjälpa skänker pengar till någon organisation på plats.

– Varför inte ACT, Svenska kyrkans nödhjälpsarbete.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bett omvärlden om hjälp och utlyst sju dagar av landssorg och tre månader av undantagstillstånd i de drabbade provinserna efter händelsen.

Sverige har, trots konflikten rörande Nato, lovat att bistå Turkiet med experthjälp och 30 miljoner kronor inledningsvis. EU koordinerar hjälp och Norge har enligt statstelevisionen NRK lovat 150 miljoner norska kronor i bistånd. Svenska regeringen säger i ett uttalande: ”Regeringen agerar skyndsamt och resolut med anledning av jordbävningen i Turkiet och norra Syrien, både genom stödinsatser och i rollen som EU-ordförandeland. Med anledning av den humanitära situationen har regeringen beslutat om ytterligare 30 miljoner kronor i humanitärt stöd samt om att bidra med experter och materiel. Regeringen har också bemyndigat MSB att erbjuda stöd via Nato.”

Styrker Erdogan

Jordbävningen tros hjälpa president Erdogan i dennes kamp för att vinna valet i maj, då de flesta turkar sluter upp kring sin ledare i en krissituation. Enligt Bloomberg kommer dock börsen att hållas stängd under hela februari.

Det ledande turkiska indexet, Borsa Istanbul 100, har påverkats kraftigt av jordskalven – inte sedan finanskrisen 2008 har indexet varit så instabilt. Därför beslöt börsens ledning att stoppa handeln med aktier, optioner och andra värdepapper, rapporterar TT.