I måndags sa John Kirby, samordnare för strategisk kommunikation för nationella säkerhetsrådet i Vita huset, att representanthusets talman Nancy Pelosi inte har bekräftat resplanerna till Taiwan men betonade med eftertryck att hon har rätt att göra det när hon reser i Asien och hon kommer att fatta sitt eget beslut.

Kirby, som talade från Vita husets pressrum, varnade Peking för att förvandla ett ”potentiellt besök” till ”någon sorts kris eller konflikt.”, rapporterar Washington Post.

President Joe Biden Biden gjorde klart för Kinas president Xi Jinping förra veckan att kongressen arbetar oberoende av regeringens verkställande gren, sa John Kirby.

– Presidenten, i sitt samtal med president Xi, klargjorde att kongressen är en oberoende gren av regeringen och att talman [Nancy] Pelosi fattar sina egna beslut, som andra kongressmedlemmar gör om sina utlandsresor. Det blev tydligt, säger Kirby.

Samtalet kom i samband med Pelosis potentiella besök i Taiwan, vilket har upprört Kina. Även om det i början av veckan inte fanns någon bekräftelse på ett besök av Kaliforniendemokraten på ön, har möjligheten till en sådan resa väckt oro för den nationella säkerheten över Kinas reaktion.

Militären avrådde

Biden uppgav att USA:s militär sagt till Pelosi att ett besök i Taiwan inte skulle vara en ”bra idé” just nu. Ändå betonade Kirby på måndagen att talmannen har rätt att resa till Taiwan och att Biden hade låtit den kinesiska regeringen veta att hon arbetar oberoende av Vita huset, som chef för representanthuset.

– Vi har varit tydliga från första början att hon kommer att fatta sina egna beslut och att kongressen är en oberoende regeringsgren, sa Kirby.

– Vår konstitution innehåller maktdelning, betonade han.

Officiellt kommer Pelosi endast att besöka Singapore, Malaysia, Sydkorea och Japan på sin resa.

Tingting Liu, en utrikeskorrespondent för den taiwanesiska nyhetskanalen TVBS, rapporterade att källor hade berättat för henne att Pelosi skulle anlända till huvudstaden Taipei på tisdag kväll. CNN rapporterade också att besöket förväntas bli av, med hänvisning till en hög taiwanesisk regeringstjänsteman och en amerikansk tjänsteman, rapporterar The Guardian som konstaterar att om Pelosi inkluderade Taiwan på sin turné i Asien, skulle det vara det första besöket av en talman i kongressen på ett kvarts sekel, då Newt Gingrich reste dit 1997.

På tisdagen bekräftade Malaysias statliga media Bernama att Pelosi och en kongressdelegation hade anlänt till landet och var planerade att träffa premiärministern och parlamentets talman, enligt CNN.

Peking, som hävdar att den självstyrande ön är deras egen provins, har gjort klart att man skulle se ett sådant drag som en oacceptabel provokation.

Kina trappade upp

Kina trappade på måndagen upp sin varning och sa att dess militär ”inte skulle sitta sysslolös” om besöket inträffade.

Kinas talesperson, Zhao Lijian, sa att på grund av Pelosis status som ”den tredje tjänstemannen för den amerikanska regeringen” skulle ett besök i Taiwan ”leda till enorma politiska effekter”.

– Vi skulle vilja säga till USA än en gång att Kina står vid sidan av, och det kinesiska folkets befrielsearmé kommer aldrig att sitta sysslolös. Kina kommer att vidta resoluta svar och kraftfulla motåtgärder för att försvara sin suveränitet och territoriella integritet, sa utrikesministeriets talesman Zhao Lijian för reportrar när han tillfrågades om besöket från Pelosi i Taiwan.

– När det gäller vilka åtgärder, om hon vågar gå, så låt oss vänta och se, tillade Zhao.

Även om Kinas militär inte nämnde Taiwan, sa Folkets befrielsearmés östra kommandochef att de skulle "begrava inkommande fiender" i en video som lades ut på måndagen som visar upp sina vapen och stridstaktiker. ”Stå stadigt vid sidan och redo för stridskommandot; Begrav alla inkommande fiender”, stod det i ett meddelande, enligt CNN.

Arbetar dygnet runt

En amerikansk tjänsteman berättade för CNN att Pentagon inför denna uppmaning "arbetade dygnet runt" för att övervaka eventuella kinesiska rörelser i regionen.

En tjänsteman som är knuten till kinesiska statliga medier har föreslagit att om talman Pelosi försökte åka till Taiwan kan hennes plan skjutas ner. President Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre gav ett svävande svar när en journalist under en presskonferens i fredags i förra veckan frågade vilken respons USA:s president hade på det.

– Du vet, jag har blivit tillfrågad om – jag vet att du frågar specifikt om retoriken som vi hör från Kina. Men när det gäller talmannens – talmannens resor, är det något som vi helt enkelt inte kommer att prata med. Just nu är det hypotetiskt. Vi är – vi är inte – bara – vi kommer helt enkelt inte att prata om hennes schema, sa Karine Jean-Pierre.

– Som vi har sagt flera gånger ger vi råd och – och vägledning till alla kongressmedlemmar dit de reser, till regionen de reser, oavsett om det är – och råd om geopolitisk situation i regionen eller i landet, och alla nationella säkerhetsfrågor som kan uppstå.

Talade i två timmar

President Biden talade med Kinas president Xi Jinping i torsdags förra veckan. Det var femte gången de två presidenterna talade sedan president Biden tillträdde. Samtalet varnade i två timmar och 17 minuter.

Samtalet beskrevs samma dag av en anonym talesperson för Vita huset: ”Det var direkt och det var ärligt.”

Rysslands krig i Ukraina och en djupgående diskussion om Taiwan stod på agendan. Kinesiska statliga medier rapporterade att Xi varnade Biden för att ”leka med elden” angående Taiwan.

”De som leker med elden kommer bara att brännas", citerade statliga medier Xi som varnade Biden. ”[Vi] hoppas att den amerikanska sidan kan se detta tydligt” rapporterar tyska Deutsche Welle.

– Jag tänker inte gå in på att analysera de olika metaforerna som Kina regelbundet brukar använda i dessa frågor, sa Vita husets talesperson.

– De två ledarna diskuterade i grunden det faktum att USA och Kina skiljer sig åt när det gäller Taiwan men att de har hanterat dem i över 40 år, och att det är viktigt att hålla en öppen kommunikationslinje i denna fråga för att fortsätta med det. Och för oss är direkt kommunikation mellan ledarna den viktigaste aspekten av det.

Pelosi har länge varit en kritiker av det kinesiska kommunistpartiet. Hon har träffat prodemokratiska dissidenter och Dalai Lama – den exiltibetanske religiösa ledaren som fortfarande är en nagel i ögonen på den kinesiska regeringen. 1991 vecklade Pelosi upp en svartvit banderoll på Himmelska fridens torg i Peking för att fira minnet av offren för massakern 1989, där det stod: ”Till dem som dog för demokratin.” De senaste åren har hon uttryckt sitt stöd för de demokratiska protesterna i Hongkong.

Den kinesiska ambassaden i USA har motsatt sig hennes förväntade resa, som planerades till april innan Pelosi testade positivt för covid-19, och uppmanade kongressmedlemmar att säga åt talmannen att inte göra den.

Många demokrater och republikaner i kongressen sa att det var Pelosis rätt att resa till Taiwan.

Kinesiska krigsfartyg och flygplan "passerade" längs gränslinjen på tisdagsmorgonen, ett ovanligt drag som beskrevs av en Reuters-källa som "mycket provocerande".

Förra veckan genomförde Taiwan en militärövning som hålls årligen men som i år var större än vanligt.