– Jag kommer att styra för 215 miljoner brasilianare, inte bara för dem som röstade på mig. Det finns inte två Brasilien. Vi är ett land – ett folk – en stor nation, sa segraren da Silva till folket på valnatten, enligt The Guardian.

Grattis-hälsningarna från USA:s president Joe Biden och Frankrikes dito Emmanuel Macron lät inte vänta på sig. Det dröjde dock över 44 timmar innan sittande presidenten, den högerkonservative, Jair Bolsonaro talade till folket. Han erkände sig inte besegrad, men meddelade att han kommer “följa konstitutionen”. I ett två minuters anförande sa han bland annat:

– Vår dröm lever lika stark som någonsin. Jag kommer kämpa för ordning och framtidstro. Vårt parti står för Gud, fädernesland, familj och frihet.

Många protester

Tusentals anhängare till presidenten Bolsonaro har i flera dagar blockerat viktiga vägar med sina lastbilar, något presidenten i sitt tal sa var “fel metod”. Polisen har nu upplöst dessa närmare 300 vägspärrar. Bolsonaro välkomnade i stället fredliga demonstrationer.

– De som gör motstånd är en del av en rörelse som är frukten av den orättfärdighet som genomsyrar vårt valsystem.

Enligt Sveriges Radios utsända, Ivan Garcia, så fanns det farhågor att Bolsonaro skulle motsätta sig valresultatet och kasta in landet i en konstitutionell kris, något som nu inte ser ut att bli fallet.

Lula da Silva tar över den första januari.

Tudelat land

Brasilien är en av världens största demokratier och enligt uppgift ett mycket tudelat land mellan rika och fattiga, och mellan de som stöder vänsterledaren da Silva och den ännu sittande presidenten, högerkonservativa Jair Bolsonaro.

Bolsonaro, som har bakgrund inom det militära, knappade in i opinionen och ledde länge under valkvällen, men efter flera timmar av nagelbitande rösträkning kunde Brasiliens valmyndighet sent på söndagen förklara utmanaren Luiz Inácio "Lula" da Silva till segrare med 50,9 procent av rösterna medan Jair Bolsonaro fick 49,1 procent.

Inför den första valomgången som genomfördes den andra oktober pratades det om en storseger för den före detta presidenten da Silva, som dock fick 48 procent av rösterna. Enligt opinionsmätningarna då så skulle han ha kunnat säkra segern med över 50 procent av rösterna och undvikit en andra valomgång. Så blev inte fallet och nu blev valet en rysare.

Brokig kongress

Torsten Wetterblad, Brasilienforskare som under många år var knuten till Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, var på plats i São Paulo, där bilister tutade för att fira maktskiftet.

– Det här skapar en möjlighet till enighet, att demokratin inte längre är i fara, som den ändå varit under Bolsonaros styre, sa han till TT.

För Lula da Silvas del väntar stora utmaningar att styra landet. I sitt segertal lovade han att bekämpa fattigdomen, att stoppa skövlingen av Amazonas och att återfå det internationella förtroendet.

Förra året beräknades nästan en tredjedel – 63 miljoner människor – leva på en månadsinkomst som motsvarar mindre än 1 000 kronor, enligt tankesmedjan och lärosätet FGV.

Wetterblad lyfter fram ekonomin som den stora utmaningen. Levnadsförhållandena har generellt försämrats i Brasilien det senaste årtiondet, vilket begränsar reformutrymmet.

– Den stora skillnaden jämfört med när han kom till makten 2002 är att den brasilianska ekonomin inte växer på alls samma sätt. Då hade man råvaruboomen i ryggen som skapade förutsättningar för att öka sysselsättningen, säger han.

Dessutom kommer den blivande presidenten tvingas arbeta i en fragmenterad kongress där partier som står nära Bolsonaro har ett stort stöd.

– De har majoritet i båda kamrarna. Lula da Silva har alltid varit en skicklig förhandlare, men det kommer att krävas ännu mer av honom nu för att försöka att sy ihop en majoritet och hitta lösningar som den här kongressen kan acceptera, rapporterar TT.

Lång erfarenhet

Vänsterledaren Lula da Silva styrde landet från 2003–2011 och är född 1945. Han är således tio år äldre än Bolsonaro. Han har enligt SR tonat ner sin radikala vänsterretorik för att tilltala fler väljargrupper.

Den 12 juli 2017 dömdes da Silva till 9,5 års fängelse för korruption. En dom som han överklagade. Detta ledde till att straffet skärptes och han dömdes till tolv års fängelse. 2019 förklarades rättegången “olaglig” enligt SR och han släpptes på fri fot. Nu blir han åter president.