Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu upprepade i förra veckan påståendena om att Ukraina förbereder en provokation mot Ryssland med hjälp av en “smutsig bomb” i ett videosamtal med den kinesiske försvarsministern Wei Fenghe, enligt Moskvas försvarsministerium.

– Situationen i Ukraina diskuterades. Armégeneralen Sergej Shoigu förmedlade till sin kinesiska motsvarighet oro över möjliga provokationer från Ukraina med användning av en “smutsig bomb”, säger ministeriet i ett uttalande.

I ett separat uttalande tidigare samma dag sa ministeriet att Shoigu också uttryckte samma “oro” i ett telefonsamtal med Indiens försvarsminister Rajnath Singh, enligt Moscow Times.

Vladimir Putin sa att han beordrade sin försvarsminister att ringa en rad samtal till Natos högsta befäl förra veckan angående den potentiella detonationen av en “smutsig bomb” i Ukraina, rapporterar the Guardian.

Inför samtalen med Kina och Indien hade Sergei Shoigu telefonsamtal med sin franska och turkiska motsvarighet för att diskutera Ukraina, sa det ryska försvarsministeriet.

– Situationen i Ukraina, som har en stadig tendens till ytterligare okontrollerad eskalering, diskuterades, sa Shoigu och Frankrikes Sebastien Lecornu, uppgav ministeriet.

Senare samma dag hade Shoigu ett telefonsamtal med sin turkiska motsvarighet Hulusi Akar. I båda samtalen förmedlade Shoigu en “oro över möjliga provokationer från Ukraina” med användning av en “smutsig bomb”.

Eskalerad retorik

Ryssland har eskalerat sin retorik under de senaste veckorna genom att – utan bevis – hävda att Ukraina förbereder sig för att detonera en radioaktiv bomb på sitt eget territorium. Detta har fått Kiev och andra västerländska observatörer att anse att Putin själv kan förbereda en kärnvapenattack på landets territorium.

Den ryske presidenten Vladimir Putin beordrade redan i februari försvarsministern och chefen för militären att sätta kärnvapenavskräckande styrkor i ett “särskilt beredskapsläge”, vilket skulle kunna vara ett sätt att förbereda taktiska kärnvapenoperationer.

Rysslands president Vladimir Putin övervakade i onsdags förra veckan övningar av landets strategiska kärnvapenstyrkor. Det involverade flera övningsuppskjutningar av ballistiska missiler och kryssningsmissiler, i en kraftuppvisning mitt i de ökade spänningarna med väst om konflikten i Ukraina.

Försvarsminister Sergei Shoigu rapporterade till Putin att övningen var avsedd att simulera ett “massivt kärnvapenangrepp” från Ryssland som vedergällning för en kärnvapenattack mot landet.

Manövrarna följde på Putins varning om hans beredskap att använda “alla tillgängliga medel” för att avvärja attacker på Rysslands territorium i en tydlig hänvisning till landets kärnvapenarsenaler, rapporterar AP.

"Kärnkraftsretorik oansvarig”

På en presskonferens ombord på den amerikanska flottans hangarfartyg USS George H.W. Busch i slutet av förra veckan kallade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg president Putins kärnkraftsretorik för farlig, hänsynslös och oansvarig.

– All användning av ett kärnvapen i Ukraina skulle i grunden förändra konfliktens karaktär. President Putin, Ryssland, vet att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas. Och de vet också att det kommer att få svåra konsekvenser. Hittills har vi inte sett några förändringar i Rysslands nukleära ställning, men vi övervakar den naturligtvis mycket noga och vi är vaksamma och redo att agera om det behövs. Men det viktigaste nu är att förmedla ett tydligt budskap eller visa att de naturligtvis inte ska använda kärnvapen i Ukraina, sa han.

De kolsvarta lögner som ryska företrädare har uttalat hittills i kriget visar att verkligheten är precis tvärtom i förhållande till det som Vladimir Putin påstår. Anklagelsen kan alltså vara ett sätt för Ryssland att själva motivera användning av kärnvapen.

Inblick har sammanställt några av Vladimir Putins mest uppenbara lögner under kriget.

Förnekade invasionsplaner

När den ryske presidenten samlade uppemot 200 000 soldater i närheten av östra Ukraina i början av året förnekade Ryssland alla planer på att attackera sin granne.

När Ryssland trots detta inledde kriget påstod Putin att det inte alls handlade om ett krig utan om “militärtekniska åtgärder” och en “specialoperation”.

Bilderna på döda civila längs gatorna i Butja, liksom upptäckta massgravar och vittnesmål om våldtäkter, chockade omvärlden i april. Kreml förnekade allt och gick istället till motattack genom Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, som anklagade Ukraina för att ha riggat händelserna i Butja för att svartmåla Ryssland.

Ryssland har rättfärdigat sitt krig i Ukraina med påståenden som att Ukraina och dess nazistiska styre – lett av den judiske presidenten Volodymyr Zelensky – skulle avnazifieras. Det skedde samtidigt som antisemitismen i ryska medier tog fart. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov kom med ett grovt antisemitiskt utspel mot Ukrainas president Volodymyr Zelensky då han i maj hävdade att Zelensky har judiskt blod “precis som Hitler” och att “de mest ivriga antisemiterna vanligtvis är judar”. Den judefientliga retoriken följdes upp genom försök att tvinga Jewish Agency, som hjälper ryska judar som vill flytta till Israel, att stänga. Det ryska justitiedepartementet skickade i somras ett brev via post med en lista över påstådda lagöverträdelser och deras konsekvenser.

Förnekar ryska bombningar

Tusentals ukrainare har dödats i ryska raketattacker sedan den 24 februari. Varje dag publiceras nya bilder på brutal förstörelse av civila mål och på det ukrainska folkets desperation. Trots att fakta visar raka motsatsen hävdar Vladimir Putin att hans soldater inte attackerar civila mål. FN har dokumenterat 4 889 ukrainska civila döda och 6 263 skadade mellan 27 februari och 4 juli, även om organisationen säger att de verkliga dödssiffrorna i Ukraina sannolikt kommer att vara mycket högre, konstaterar Deutsche Welle.

Bombattacken på stadsteatern i Mariupol i mars, flygattacken mot ett köpcentrum i staden Kremenchuk i juni, raketattacken på Kramatorsks tågstation i juli och på Kramatorsks skola samma månad är övertydliga exempel på ryska bombattacker mot civila mål.