Dagarna före jul hade priset på naturgas nått nya toppnivåer och låg cirka sju gånger högre i pris jämfört med i december 2020.

I centrum för konflikten befinner sig Vladimir Putin, den ryske presidenten, som via sin söndra och härskateknik använder den ryska gasen som ett geopolitiskt och ekonomiskt påtryckningsmedel.

Nyligen anklagade Polens regering Moskva för att stoppa leveranser via den gasledning som går från Ryssland via Vitryssland och Polen/ Ukraina.

Ukrainas rörledningsoperatör sa på julafton att Ryssland skickar mindre gas till Europa via Ukraina än vad som överenskommits i transitavtalet.

I mellandagarna meddelade president Putin att Ryssland är redo att börja leverera gas via ledningen om de tyska myndigheterna ger klartecken. ”Trycket är tillräckligt för att starta gasleveranser framöver”, uppger Nord Stream i ett uttalande.

Redan för en månad sedan uppgav energiminister Anders Ygeman (S) till Aftonbladet att Rysslands minskade gasleveranser är en av orsakerna bakom rekordpriserna på el i Europa.

Gazprom och Ukraina undertecknade ett femårigt avtal om rysk gastransit till Europa i slutet av 2019, skriver Deutsche Welle, som konstaterar att Ukraina har ungefär dubbelt så stor ledig transitkapacitet som Nord Stream 2, men att Gazprom inte använder den.

Schröder ordförande

Tyskland har en ambivalent hållning till gasledningen. Förbundskansler Olaf Scholz partikollega Gerhard Schröder blev välbetald ordförande för Nord Stream (ägare till Gazprom), efter att som socialdemokratisk förbundskansler i Tyskland ha förhandlat fram den första gasledningen i samtal med Putin.

Han tillträdde som Nord Streams ordförande endast några veckor efter att ha lämnat sina politiska uppdrag.

När Schröder fick en fråga om relationen mellan gasledningen och förgiftningen av den ryske dissidenten Alexei Navalnyj, sa han: ”Det ena har ingenting att göra med det andra”, och tillade att ingenting hade bevisats vetenskapligt om förgiftningen.

Inte överraskande beskriver Navalnyj Schröder som ”Putins springpojke”. Han påpekar att de verkliga förmånstagarna av Nord Stream 2 inte bara kommer att vara moraliskt korrupta tyskar, utan USA-sanktionerade ryska oligarker, rapporterar The Guardian som beskriver hur den rysk-tyska överenskommelsen av dess häftigaste kritiker har beskrivits ”som ett modernt förräderi i samma skala som Molotov-Ribbentrop-pakten från 1939”.

Nord Stream 2 slutfördes i september efter många förseningar och juridiska hinder. Gasledningens ägare Gazprom väntar på ett slutgiltigt juridiskt tillstånd från Tyskland för att börja sända gas i ledningen. Tillståndsprocessen har skapat stridigheter inom den nya tyska koalitionen, efter Putins hot mot Ukrainas suveränitet.

Ukraina i fokus

Förbundskansler Scholz har varnat för ”konsekvenser” för den kontroversiella gasledningen om Ryssland invaderar Ukraina. USA:s president Joe Biden har betonat för Tyskland att det måste säkerställas att Ryssland inte kan använda naturgasleveranser för skadliga politiska syften. Ett tysk-amerikanskt avtal slår fast att Ryssland kommer att få sanktioner om rörledningen används som ett geopolitiskt ”vapen”.

Liberalernas förre energipolitiske talesperson Carl B Hamilton konstaterar att bland annat Polen, Ukraina och de baltiska staterna var emot Nord Stream 1.

– Det är ingen som vet hur detta kommer att gå. Att koppla godkännandet av gasledningen till en rysk invasion av Ukraina är Bidens trumfkort. Om Tyskland då insisterar på att öppna gasledningen blir det en konflikt mellan USA och Tyskland, samt en rad länder i Östeuropa.

– En annan intressant aspekt är att Sverige hamnar på pottkanten i Nato-frågan. Biden har sagt att han är beredd att diskutera Putins villkor för Natos agerande gentemot Ryssland. I detta ligger också att Sverige hamnar illa. Om Putin säger att han inte accepterar fler Nato-medlemmar, ingår då Sverige i detta? Ja, säger Svenska Dagbladet i en ledare.

Är du oroad över läget?

– Absolut. Vi är inte herrar över utvecklingen. Det värsta är om USA säljer ut Sverige i diskussionerna med Putin. Hade vi redan varit medlemmar i Nato nu så hade denna situation inte uppstått.