Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

The end of the beginning

Robin Olsson | 12 dec , 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
The_end_of_the_beginning
Dåvarande premiärminister David Cameron utlyste en folkomröstning i frågan 2013. 
“Sorgligt”, sade Sveriges dåvarande EU-minister Birgitta Ohlsson (L) till Svenska Dagbladet när detta tillkännagavs. Ännu sorgligare skulle det bli efter folkomröstningen 2016 och firma Cameron & Ohlssons politiska karriärer var över, åtminstone för den här gången:
David Cameron konstaterade: “Folk blir mer och mer frustrerade över att besluten fattas allt längre bort från dem. Vi börjar se det på gatorna i Aten. Vi börjar se det i parlamenten i Berlin och Helsingfors”, enligt Svenska Dagbladet. Idag, torsdag, avgör britterna sitt öde.

På Moderaternas partistämma i Västerås i oktober lyfte partiet fram tre viktiga politiska områden där partiledare Ulf Kristersson var övertygad om att finns ett brett folkligt stöd för en ny politisk kurs i Sverige. Han lyfte fram brottsligheten, svensk energiförsörjning och invandringspolitiken. Områden där han anser att den nuvarande regeringen driver en politik som saknar förankring både i verkligheten och i samhället. 
Ulf Kristersson lovade i oktober, som partiledare och oppositionsledare att göra allt i sin makt för att söka ett brett stöd i Sveriges riksdag för en bättre politik och inte bara vänta stilla i båten till nästa val 2022 medan Stefan Löfven och januaripartierna sitter och smider ränker på Rosenbad. Med sina egna ord uttryckte han det: “Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring”. 

Nu ser förändringens timme äntligen ut att vara här, åtminstone början på denna förändring. 
I förra veckan träffade nämligen Ulf Kristersson Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sitt arbetsrum i riksdagen. Vid detta historiska möte deltog även partiernas gruppledare i riksdagen, så det var ett planerat sådant. 
Detta möte måste ses i ljuset av den tidigare hållningen, där alla partier från vänster till höger isolerat SD från all form av samkväm och förhandlingar, där partier på den liberala vänsterkanten knappt vågat vistas i samma korridorer som valda sverigedemokrater.

Ulf Kristerssons
handling visar därför på mannamod, handlingskraft och ödmjukhet, kombinerat med en krass insikt att hans och Moderaternas enda sätt att idag förändra detta land i den riktning de själva önskar är genom att svälja prestigen, vara pragmatiska och verklighetsförankrade. 
Kristersson skrev efter mötet på sin Facebooksida: 
“Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”. I detta sammanhang förklarar han synen på livstidsstraff för gängrelaterade mord, hur Sverige kan slopa ungdomsrabatten, hur kärnkraften ska kunna spela en viktig roll även i framtiden och så den pågående migrationsutredningen: 
“Där regeringen vill öka invandringen när den tvärtom borde minska om Sverige ska ha någon chans att klara integrationen”.
Kristersson bedömde samtalet som konstruktivt: “Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen. Jag är övertygad om att det nu är dags att gå från ord till handling i svensk politik. Sverige kan inte fortsätta som nu. Politiskt spel och handlingsförlamning hotar samhällskontraktet”. 

Bäva månde det
etablissemang, de politiska tjänstemän och politiker som gjort en karriär och hederssak i att aldrig prata med SD än mindre förhandla med dem eller genomföra sin egen politik med deras hjälp. Frågan är vart Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson vågar ta detta rullande tåg. Tar det dem ända till Rosenbad? Den som lever får se. I så fall, som Winston Churchill sa när segern långt om länge var vunnen: “Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”. 
ROBIN OLSSON
eBlick
Den_sjalvutnamnde_experten
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
eBlick
mar 05, 2020
Israel gick till val för tredje gången på ett år. Vid 18-tiden i måndags kväll var valdeltagandet tre procent högre än tidigare, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1999 i Israel.
eBlick
feb 27, 2020
Varannan kristen ungdom upplever sig kränkt på grund av sin tro vilket gör att många unga döljer sin tro. Kränkningarna sker vanligast i samband med lektioner i de naturvetenskapliga ämnena och religionskunskapen. En del elever uppger att de upplever en ”dumförklarande ton” och en ”raljerande attityd över tro”.
eBlick
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019