Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

I Lord Nelsons fotspår

Robin Olsson | 02 jan , 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
I_Lord_Nelsons_fotspar
Demokrati betyder “folkstyre” och innebär att makten utgår från folket. Valet i Storbritannien blev en jordskredsseger för den av medierna utpekade “stollen”, Boris Johnson. Hans Toryparti lyckades vinna mandat i distrikt som aldrig tidigare röstat på partiet. Hur var detta möjligt? Nu står han där likt Horatio Nelson och har vunnit ett slag som kommer gå till historien, frågan är om han blir Lord Johnson eller ej.
Många européer är ledsna idag över att Storbritannien beträtt denna nya väg av självständighet och för svenskt vidkommande är det bara att beklaga då detta gör att EU kommer gå i en än mer federalistisk riktning och det kommer bli svårare för Sverige att driva en egen linje där man tidigare kunnat ta rygg på Storbritannien.

På de brittiska öarna har man dock fått nog. Många EU-vänner trodde att det brittiska folket skulle ändra uppfattning om man fick en andra “chans”. Valet blev under alla omständigheter en seger för demokratin, oavsett vilken sida man står på så har folket än en gång sagt sitt. Brexit kommer nu att genomföras den 31 januari 2020. EU måste nu fokusera på sin uppgift utan Storbritannien. 
Om vi rullar bandet så blev det en omtumlande valdag, som av många omnämnts som en ödesdag. Sin vana trogen hade förståsigpåare och opinionsinstitut gjort skäl för sina arvoden genom mätningar som enligt dem tydde på ett valresultat där ingen av de stora; konservativa Tory eller Labour kunde känna sig säkra på en seger. Fram till lunchtid på valdagen den 12 december satt folk i BBC:s studio och talade med liv och lust för sannolikheten av ett “Hung Parliament”, ett parlament utan någon majoritet. Hur kunde de än en gång ta så fel? 

Big Ben slog sina tunga slag och klockan slog ödesmättat 22.00. Vallokalerna stängde som så många gånger förr i de 650 distrikten i Storbritannien. Många Labourföreträdare var inför valet nervösa och skeptiska till Jeremy Corbyn's socialistiska retorik. Hans valkampanj skakades av diverse kontroverser, där höga företrädare tog avstånd från honom i hopp om att få behålla sina jobb. På andra kanten var enigheten för en gång skull ganska god. 
Tvekampen om folkets gunst stod inte enbart mellan Johnson och Corbyn utan mellan brexitörer och remainers. På Remain-sidan fördes deras talan främst av Liberaldemokraternas unga och karismatiska partiledare Jo Swinson, en 37-årig kvinna som förespråkat öppenhet och tolerans och som ville ha kvar Storbritannien i EU. Hon fick valdagens största chock då hennes valdistrikt i Skottland, som i folkomröstningen 2016 röstade för att vara kvar i EU, skickade henne till London för att packa sina väskor. Partiet som så sent som för några månader sedan såg sig vara framtiden och som lanserade nämnde Swinson som en potentiell premiärminister i ett “Hung Parliament”, fick i likhet med Jeremy Corbyn och hans Labour en rejäl knäpp på näsan. 

Boris Johnson har
gjort något ingen trodde var möjligt, trots att han av sina många kritiker framställts som en clown och knähund i Donald Trumps ledband. Nu kan han genomdriva i stort sett vad han vill. Hans slogan: “Get Brexit Done”, med löften om att förbättra sjukvården och frigöra Storbritanniens potential gick med hans humor hem i stort sett alla läger. Den första vallokalsundersökningen i BBC gav vid handen att Tory hade en majoritet på hela 68 mandat. Detta minskade något till slut och stannade på 62 vilket i sig var stort nog för att förståsigpåarna på BBC skulle sätta sitt te i vrångstrupen.

Detta val kommer att gå till historien som valet som förändrade Storbritannien och Europa. Lägg datumet 12/12 2019 på minnet. Ännu en gång gick opinionsinstituten bet, samma institut som inte kunde förutse vare sig brexit eller Trumps segrar får ändra sina modeller och läsa Shakespeare. Demokrati handlar om folkvilja. Folket har talat och Boris Johnson sitter de närmaste fem åren på 10 Downing Street i eget majestät. 
ROBIN OLSSON
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019