Matpriserna ökar och det blir kännbart för barnfamiljen som får betala flera hundra kronor, upp till 1000 kr mer för en matkasse. Den som arbetar och får en rimlig lön klarar sig relativt bra, men för den som redan innan ligger på marginalen ekonomiskt kommer inte vardagsekonomin att gå ihop.

Under 2019 beräknade Statistiska Centralbyrån att 570 000 människor i Sveriges lever med låg inkomststandard. Det betyder att hushållet inte har pengar till nödvändiga utgifter. Detta är statistiska siffror som inte visar mörkertalet av dold fattigdom. Människor som måste undvara viss mat, undvika semester eller som inte har råd med extra utgifter för sina barn.

Frälsningsarmén i Sverige har inför valet utfärdat ett valmanifest med förslag på åtgärder till regeringen när det gäller hemlöshet i Sverige. Det sociala arbetet är en grund och deras röst väger tungt i de sociala frågorna.

När samhället utsattes för påfrestningar under pandemin ökade problemen för de redan utsatta. Den ensamstående mamman som tvingades vara hemma hos sina barn på grund av restriktioner fick mindre lön. Detta orsakade att hon inte kunde betala sin hyra. En utsatt situation som efter ett antal obetalda hyror kan leda till vräkning. Förra året vräktes 298 barnfamiljer, vilket är en ökning med 49 sedan 2020. Antalet barn som påverkas har ökat från 449 till 572.

När barnfamiljer hamnar på vandrarhem blir miljön för barnen värre och det finns risk för att barn omhändertas i stället för att familjen får hjälp, skriver Frälsningsarmén i sitt manifest.

Vid en paneldebatt under Almedalsveckan konstaterades att den vanligaste orsaken till hemlöshet är ekonomi.

-Det är förhållandevis små summor som är orsak till vräkning. Det kan handla om skulder från 10 till 15 000 kronor. Men jag har sett vräkningar som skett utifrån en skuld på 1 000 kronor, säger Per-Johan Fernström, Verksamhetschef, Frälsningsarmén.

När en barnfamilj vräks blir kostnaderna oftast mycket högre i ett tillfälligt boende och dessutom blir barnens tillvaro otrygg och ostabil. Ett förslag utifrån manifestet är att tillfälligt hjälpa till med hyran så att familjen kan bo kvar. Särskilt om det finns barn i hemmet.

Hemlöshet beskrivs i två kategorier, strukturell och social. Strukturell hemlöshet orsakas av att det byggs för få lägenheter och att de som byggs är för dyra. I Sverige saknas cirka 70 000 lägenheter speciellt i storstäderna. Social hemlöshet drabbar personer med sociala problem som exempelvis missbruk eller psykisk ohälsa.

Det är semestertider och för den som är ute på vägarna verkar inte krisen vara så kännbar. Husbilar, husvagnsekipage, båtkärror och elbilar trängs i sommartrafiken. Många har det fortfarande bra och kan semestra utan större problem. Men för någon vecka sedan rapporterades i SVT nyheter om en markant ökning av människor som söker sig till platser där man kan få ett mål mat. Under 2021 serverades 119 578 mål mat i Frälsningsarméns sociala arbete, och gav ekonomisk hjälp till 36 443 personer.

Med en ökad ekonomisk press kommer fler och fler att hamna i utslagning trots att Europa kommer som nummer två efter USA som världens bästa ekonomier. Det skakar och nyheternas ekonomiska talespersoner tittar alvarligt in i kameran med dystra rapporter. Pengar är inte allt säger vi ibland men utan försörjning kan vi inte klara vardagen.