"Så här blir det", har vi fått rapporter om kommande höjda räntor, sjunkande fastighetspriser, och ett kommande viktigt riksdagsval. Det är ingen större överraskning att det är pandemin som präglat det gångna nyhetsåret och det ser ut som om vi kommer att få dras med coronapandemin också under 2022.

Den nya ordlistan som varje år publiceras av Språkrådet är intressant. Nyordlistan är en kunskapsbank med nya ord i svenskan. Listan är en språklig spegel av den tid vi lever i. Orden ska också ha en viss spridning och ska ha varit synliga i etablerade medier. Nära hälften av de nya orden var coronarelaterade; vaccinpass, genombrottsinfektion, coronabubbla, coronahund, vaccinationsnationalism och postcovid är ord som de flesta känner igen. Andra är svårare som anosmi. Det betyder frånvaro av luktsinne. Eller zoomtrötthet som innebär mental utmattning till följd av många videomöten. Maskne är ett nytt ord som betyder hudbesvär orsakade av munskydd och visir. Sedan har vi ljushare som är den ljusprick som hjälper löpare att hålla viss hastighet. Mobilitetshubb är en anläggning där det finns ett utbud av olika transportmedel och där fordon kan parkeras, laddas eller lånas. Eller känner du till vad en jobbonär är? Jo, en person som fortsätter att arbeta efter att ha nått åldern för pension.

Corona är inte det enda som speglas på årets nyordslista. Ord som härleds till klimathotet och gängkriminaliteten finns med på nyordslistan. Tippningspunkt är en punkt där en förändring i ett system blir så stor att ett jämviktsläge oåterkalleligt och abrupt övergår i ett annat läge och gangfluencer är en person som ingår i ett kriminellt nätverk och använder sociala medier för att visa upp sin livsstil.

Det finns också ord och uttryck som saknas på nyordslistan, som beskriver händelser från 2021. Till exempel ”den breda mitten” som är Annie Lööfs beskrivning av hennes ensamma dröm om en icke befintlig politisk verklighet, där hon själv och Centern (C) har det avgörande inflytandet. Eller ”statsministerkaos” som syftar på den politiska situation som uppstod när C tillsammans med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) släppte fram Magdalena Andersson, som Sveriges nya statsminister, efter avgående Stefan Löfven Socialdemokraterna (S). Men de därefter röstade nej till regeringens budget, eftersom den var framförhandlad med "ytterkantspartiet" V. Det innebar att den budget släpptes fram som var framförhandlad av "ytterkantspartiet" Sverigedemokraterna (SD) tillsammans med Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD). Det i sin tur fick MP att hoppa av från regeringen och den nyvalde statsministern lämnade in sin avskedsansökan till talmannen. Magdalena Andersson återkom dock som statsminister stödd av just det V och MP som nyss hade fällt henne. Så har vi också den nya politiska färgen ”blåbrun”, som beskriver MP:s envisa försök att lägga naziststämpel på oppositionen.

Att blicka framåt in i ett nytt år är inte enkelt. Speciellt inte för den som önskar ha en positiv och ljus framtidsbild. Det är helt klart att vi står inför ett nytt år med stora utmaningar. Det nya språkbruket i Sverige är en spegelbild av det som väntar. Så nu återstår det bara att önska varandra god fortsättning. ”Gott nytt år” får man enligt expertisen bara använda på nyårsnatten och den 1 januari. Så god fortsättning på det nya året!