För dem som mist en livskamrat blir sorgen och ensamheten påtaglig. Eller för den som är ensam av andra anledningar. I Sverige har vi byggt bort mycket av den naturliga gemenskapen genom vårt välfärdssystem. Barnen går på dagis och föräldrarna är inte beroende av mor- och farföräldrar på samma sätt som längre tillbaka i tiden. Våra äldre sätts på ålderdomshem eller får hjälp av hemtjänsten i vardagen. Människan är skapad för gemenskap och det räcker inte bara med tak över huvudet, mat på bordet och medicin mot sjukdomar och krämpor.

Det finns organisationer och föreningar som ordnar julfirande för ensamma på julafton. Det kanske är den bästa julklappen, att ge av sin tid och sin närvaro. En jul för länge sedan arbetade jag på ett äldreboende för psykiskt utvecklingsstörda. Ingen av de äldre kunde tala och de anhöriga var borta sedan länge. Var och en av dem hade en kontaktperson bland personalen som brydde sig om dem lite extra. De hade köpt julklappar och godis som delades ut på julafton. Den julen var på ett sätt den mest meningsfulla för mig. Att få vara hos dem som inte hade någon. En av dem som bodde där var autistisk och svår att få kontakt med. Men på julafton när han fått några godisar ur twistpåsen tog han sitt finger och strök det över mitt ansikte som en kärleksgest. Tänk vad lite godis och gemenskap kan göra med och betyda för en människa. Kanske du kan ansluta till en frivilligorganisation i jul och göra skillnad för en ensam människa i vintermörkret. Det kostar bara lite tid, men du får så mycket tillbaka.

Advent betyder ankomst och det ligger en förväntan i luften. Många väntar på tomten med sina klappar, men vi väntar på något annat. Adventsstjärnan symboliserar Betlehemsstjärnan som vägledde de vise männen till stallet där det nyfödda Jesusbarnet låg i krubban. Och det är honom vi väntar på. Svensken idag behöver, liksom de vise männen, bli ledd in på vägen som leder till Jesus. Julen är ett bra tillfälle med julkrubbor, julkonserter och julevangelium.

Även vi kristna kan behöva påminna oss om varför vi egentligen firar jul. Det är lätt att dras med i den kommersiella julstressen och fokusera på julklappar och julbord. Att ha en julkrubba ståendes framme kan bli en påminnelse om julens verkliga innebörd både för dig och för de som kommer och hälsar på. Och att sätta på den traditionella julmusiken.

När du skickar julkort kan du välja ett kristet motiv i stället för en tomte eller en fågel. Det finns till och med julkort med hela julevangeliet. Låt oss passa på att utnyttja tillfällena som ges.

På tidningen Inblick har vi tagit fram en tidning till advent som berättar vad Jesus gjort i människors liv, förändrat mörker till ljus. Du möter Ester som var deprimerad, men som fick ny glädje, Ritchie som var kriminell, men bytte bana, samt Maja som slängde alla ockulta saker när hon hittat sitt välmående på annat sätt. I tidningens ledare skriver Eva Marklund om varför vi firar jul. Kanske du ska beställa några exemplar och dela ut till nära och kära eller lägga i grannarnas postlådor. Eller om du är frimodig, knacka på och erbjud en stund av din tid, en tidning och några lussebullar. Det kan förändra en människas liv.