Efter en mörk och lång vinter av isolering och kyla kommer svensken äntligen ut igen i bostadsområden och trädgårdar. Vi öppnar upp igen och blir lite mer tillgängliga och sociala.

Svensken är ett väderberoende folk, vi älskar sommar och varje dag frågar vi: ”Hur blir vädret idag?” Vi har rest mycket i Israel, och när jag vid ett tillfälle frågade guiden vad det skulle bli för väder, såg han helt oförstående på mig och sa: ”Det blir vad det bli och är vad det är”, men inte för svensken. Vi vill ha sol, blå himmel och sommarvarmt.

För andra året i rad kan vi nu fira sommar och semester, göra resor och träffa vänner utan restriktioner. Skolorna firar snart avslutning, studenterna sjunger snart studentsången och vrålar ut sin glädje. Konfirmationshögtider, bröllop och fester hålls utan restriktioner på grund av coronapandemin.

Faran är nu helt avblåst och det råder inte längre någon pandemifara enligt WHO. Men året som ligger bakom har, trots att pandemin är avblåst, ändå kännetecknats av mörka orosmoln på himmelen. Rysslands invasion av Ukraina fortsätter med oförminskad styrka och krigshotet riktas också mot övriga Europa. Energikrisen med skyhöga el-, diesel-, bensin- och oljepriser, hög inflation och kraftigt stigande räntor har tärt hårt på folket. Bostadsmarknaden är kärv och antalet företagskonkurser stiger. Det ekonomiska utrymmet har krympt för många och man tvingas hålla hårdare i plånboken. Köerna utanför olika hjälporganisationer som erbjuder hjälp i form av mat och kläder till behövande ringlar långa. Många människor saknar hopp och oroar sig för framtiden.

Sommaren kommer trots allt också med mycket positiva möjligheter. Den är de stora eventens tid. Konserter hålls på stora utomhusscener med tusentals åhörare. Idrottsarenorna fylls med sportälskade människor som följer sitt favoritlag eller sina atleter.

Om kvällarna fylls gaturestauranger och kaffebarer av glada människor, som sitter under de utfällda markiserna för att äta och dricka något gott i den sköna värmen. Grillarna tänds och oset sprider sig över bostadsområden, campingplatser och parker. Människor har kommit ut ur vinterisoleringen och njuter av en nyvunnen gemenskap. Det grillas, äts, dricks, sjungs och samtalas. Vi umgås på nytt, delar livet med varandra, samtalar om väder och vind och väsentligheter.

Konferenssommaren ligger också i startgroparna. Hundratals gemenskapstörstande och längtande människor möts på de stora mötena i konferenshallar, tältsalonger och till friluftsmöten.

Hungern är stor efter att mötas, att få känna att vi är många och att vi hör ihop. Passa på och ta del av de konferenser som erbjuds i sommar-Sverige. Låt dig inspireras och uppmuntras. Knyt nya kontakter med människor du aldrig mött tidigare i livet. Kanske just du får vara med och ge hopp och framtidstro. Låt sommarens konferenser få komma med ljus mitt i en tid av mycket mörker.

Ta vara på sommaren och den varma känslan av samhörighet. Vidga dina vyer och välkomna nya människor in i livet. Visa varandra omtanke, ta vara på varandra och umgås.

Låt sommaren bli en välbehövlig paus med mycket sol, värme och gemenskap. Låt det goda samtalet om livet få råda och uppmuntra varandra. Visa varandra kärlek och kramas mycket. Välkommen till en härlig sommar.