Ansvaret för informationen man sprider eller de stämningar och uppfattningar man väljer att underblåsa med sina inlägg och uttalanden vilar tungt på leverantören. När det dessutom kommer från erkända organisationer eller makthavare borde det ställas extra höga krav.

Exemplen på desinformation är många. Ta exemplet med explosionen vid al-Ahli-sjukhuset i Gaza, då många tvärsäkra uttalanden spridits, trots att det råder stor oklarhet om vem som är skyldig. Israel har av de flesta fått skulden. Ganska snart visade det sig att Israel med största sannolikhet inte ligger bakom. Ali Esbati (V) skrev att det inte finns några andra indikationer än att Israel var skyldiga. Magdalena Andersson antydde på Twitter att Israel låg bakom en attack mot ett sjukhus. När hon konfronterades av utrikesminister Tobias Billström för att ge Israel skulden för bombningen, hävdade hon att det inte alls var det hon gjorde.

Än värre blev det när ett Instagram-inlägg från Greta Thunbergs skolstrejksorganisation Fridays for Future skrev: ”Så här hjärntvättar västerländska medier dig till att stå med Israel.” Ingen på organisationen stoppade inlägget, utan lät det publiceras. Organisationen menar också att palestinier dagligen blir martyrer. Ett udda sätt att uttrycka att civila dör i ett krig.

När Göran Person var Sveriges statsminister lyftes frågan om Förintelsen och vikten av att bekämpa antisemitism och konspirationsanklagelser riktade mot det judiska folket.

År 1998 kom boken ”Om detta må ni berätta” som handlar om Förintelsen och som har spridits i en halv miljon exemplar. År 2000 anordnades Förintelsekonferensen i Stockholm på Göran Perssons initiativ. I den så kallade ”Stockholmsdeklarationen” lovade de undertecknande nationerna att verka för att Förintelsen aldrig ska glömmas.

Tre år senare inrättade den svenska staten myndigheten Forum för levande historia, vars uppgift var att ”främja arbetet med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen”.

Regeringarna efter Göran Persson – Reinfeldt, Löfven, Andersson och Kristersson – har ett arv att förvalta. Som alltid i den politiska världen finns det prestige och politiskt spel med i bilden och alla vill sätta sin prägel på myndighetens arbete. Arbetet med Forum för levande historia har förändrats till att sprida kunskap om alla slags brott mot mänskligheten och arbeta mot alla typer av rasism och andra fördomar.

En analys visar att myndighetens förmåga att förvalta sitt ursprungliga uppdrag, att arbeta mot antisemitism, kraftigt har försämrats. Nu tycks den själv bidra till att sprida desinformation. Vid en av dess utbildningar jämförde föreläsaren dagens koranbränningar i Sverige med nazisternas brännande av Torarullar under Kristallnatten 1938. Det är en omöjlig jämförelse; det finns inga likheter.

Under novemberpogromerna 1938 brändes 267 synagogor ner, omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord och mellan 20 000 och 30 000 judar fördes till koncentrationsläger.

Fridays for Future och andra opinionsbildande organisationer, politiska partier och folkvalda politiker som hänger sig åt att konspirera och sprida desinformation har spelat ut sin roll.

Konspirationsteoriernas tid är inte förbi, det verkar snarare vara tvärtom. Det vilar ett stort ansvar på twittrare, bloggare, instagrammare, Facebookare, politiker och myndigheter och andra att inte underblåsa lögner, konspirera eller skapa opinion för den egna uppfattningen genom att sprida desinformation. Det enda som kan besegra lögnerna är sanningen. Ett nytt och prestigelöst sanningspatos efterlyses.