Ett av fotona visar en 36-årig man som fängslats för sina religiösa studier istället för att delta i samhällets propagandaaktiviteter. Ett annat foto visar en ung kvinna som lyckats ta sig förbi internetcensuren. Myndigheternas motivering till de flesta av dem som fängslats beskrivs enbart med ordet ”okänt”.

Bland de dokument och bilder som läckt ut från den kinesiska myndigheten finns också bilder på tungt beväpnad polis och vakter, och intagna belagda med handbojor. I materialet finns även tal från polischefer och andra tjänstemän i kommunistpartiet. Där finns instruktioner till lokala säkerhetstjänster. Dokumenten avslöjar att det myndigheten i Peking kallar omskolningsläger i verkligheten är brutala fängelser.

Vidden av den kinesiska regimens förtryck är stor. Satellitbilder visar lägrens storlek och omfattning. Över en miljon människor som tillhör etniska och kulturella minoriteter, framför allt uigurer, frihetsberövas och spärras in. Vittnen som vågat berätta vittnar om tortyr, våldtäkter och indoktrinering. Religiösa lokaler och byggnader stängs eller jämnas med marken.

När Eva och jag för några år sedan var på en missionsresa i Kina, med betoning på Peking, mötte vi just detta. Vårt uppdrag var att söka upp ledare i den underjordiska rörelsen, ge dem uppmuntran, undervisning och styrka. Vi mötte en otrolig entusiasm och överlåtelse hos dessa människor. Trots att deras samlingslokaler var stängda och de berövats sina pass och identitetshandlingar, så gav de inte upp. Efter att några av dem gästat vårt hotellrum förbjöds vi helt plötsligt att ta gäster till hotellet. Det stod beväpnade vakter i korridoren utanför våra rum och våra internetmöjligheter var blockerade.

Vittnesmål som når ut talar också om hur barn tas ifrån sina föräldrar och placeras i fosterhem som har “rätt” ideologi och är regimlojala. Det berättas även om hur personer från kommunistpartiet flyttar in i människors hem för att kontrollera dem.

Kontrollsamhället känner inga gränser. Med andra ord vet regimen mycket väl vad som pågår. Kunskapen om det går ända upp till den politiska eliten. Ett av talen som läckt ut hölls av landets säkerhetsminister och handlar om presidentens politik.

Förtrycket av minoritetsgrupper i Kina har pågått under lång tid. Målsättningen är att utplåna kulturer och religioner. Den tyske professorn Adrian Zenz som granskat de läckta dokumenten bekräftar att myndigheterna ser de fängslade personerna som farliga och som potentiella terrorister. Över en miljon människor skulle i så fall betraktas som tänkbara terrorister och deras brott skulle i först hand vara att läsa religiösa skrifter eller surfa på nätet. Det verkar helt absurt.

Omvärldens reaktioner höll sig länge på en avvaktande nivå, men har ökat med tiden. Kanske beroende på ekonomiska intressen och rädsla för att skada handelsrelationerna till Kina. Men det är också svårt att ta in omfattningen av förföljelsen. Uppgifterna att över en miljon människor förts bort och fängslats är ofattbart. Men det är vad som verkligen sker, trots att vi lever i en modern tid och värld, där tolerans, acceptans och respekt för människan står högt i kurs.

Detta kan naturligtvis inte få fortsätta. Det måste få konsekvenser för regimen.