Denna vecka rapporteras om en detonation i ett bostadshus i Norrköping där 150 oskyldiga människor fick fly från sina hem och tre unga människor har häktats för dådet. En så kallad ”jätterättegång ” där tjugotre gängkriminella åtalas vid Sundsvalls tingsrätt, väntar. Ett mål som handlar om narkotikahandeln mellan två kriminella gäng. Dagligen sker kriminella handlingar och våra makthavare står mer eller mindre rådlösa. Pengar till fler poliser och fler fängelseplatser har avsatts och hårdare straff har införts. Någon större förändring har ännu inte visat sig och sakta blir Sveriges situation mer eller mindre en norm. Vi kämpar med att bota symptomen som orsakar hat, våld och kriminalitet. Det finns krafter som verkligen försöker få tag på unga i tidig ålder och hjälpa dem att hitta andra värden i livet än ett kriminellt liv. Detta är en viktig insats!

MEN jag tror att vi är i ett desperat behov av något helt annat än att bara dämpa symptomen som driver människor till droger, utanförskap och kriminalitet. 2014 bodde vi i en stad med cirka 35 000 innevånare. Det året dog fjorton ungdomar på grund av överdos, självmord eller annat relaterat till droger. Under en samling där polisen sammankallat alla organisationer i staden frågade en orolig pappa: Varför använder ungdomarna droger?

Polisen svarade: Ungdomarna har ett stort svart hål i magen som de måste fylla med något. Förvirrade ungdomar med ett svart hål inuti som söker identitet och tillhörighet är inget nytt. Under 1970-talet befann sig världen i en liknande situation. Ungdomar drogade, miljön var på tapeten, krig pågick och unga reste sig upp mot etablissemanget. Slagord som nej till kärnkraft, sexuell frihet och USA ut ur Vietnam haglade i USA men också i Sverige.

I september kommer filmen ”Jesus Revolution” att visas för första gången i Sverige. Premiären hölls den 24 februari 2023 i USA och beskriver en ung människas väg till Jesus.

Under flera år har jag lyssnat till en podcast med en predikant från Kalifornien som påverkat mig. När jag läste mera noggrant om filmen ”Jesus Revolution” upptäckte jag att det är denne predikant som skrivit boken filmen vilar på. Greg Lauries undervisning är bibelförankrad och hans framtoning evangelistisk. Filmen är berättelsen om honom och tiden när han mötte Jesus. Livet förvandlades från hopplöshet till liv, och hans frälsning håller. I mer än femtio år har han tjänat sin församling, Harvest Christian Fellowship, och varje år håller han en kampanj där många människor tar emot Jesus. 1985 skrev Andraé Crouch sången ”Jesus Is the Answer (Jesus han är svaret), en sång med ett enkelt budskap om att Jesus är enda vägen till Gud.

Många som varit i ett desperat behov av att få sitt svarta hål fyllt, berättar att mötet med Jesus förvandlar. Varje vecka berättar vi om människor som mött Jesus och vittnesbörden är många. Just nu pågår på flera av USA:s fängelser en väckelse där interner möter Jesus. Nytt hopp tänds i människors hjärtan. Det kanske kan vara ett för enkelt och banalt påstående att Jesus är svaret för alla, men han kan bli svaret för många fler.

Någon som inte är en troende har sagt: ”Jag tror inte på Gud, men jag tror på frälsningen.” Frälsningen är påverkande och kan ge en ny inriktning för den som hamnat fel i livet. Som kristen är min övertygelse att Jesus behöver få ta mer plats och få respekt för vad Han kan åstadkomma i en människa liv, en respekt som även våra politiker behöver ha. Våga låta Jesus få ta plats där ungdomar finns och avskärma dem inte från kunskapen om Jesus. Vi behöver en stark, kraftfull, överväldigande Jesusväckelse i Sverige som får genomslag i hela samhället.