Att bränna böcker offentligt för att provocera och protestera emot människor med övertygelse är inte heller okej. Det är en politisk provokation som väcker associationer som ingen vill påminnas om. Att avsiktligt kränka andra människors tro, är oavsett ideologi och övertygelse kränkande. Det är inte ens förenligt med den svenska grundlagen som ger oss både yttrandefrihet och religionsfrihet.

Med helgens kravaller bakom oss är det ändå inte den danska högerprovokatören som är helgens största förlorare. Det är inte heller de "motdemonstranter" som med högerdemonstrationen som förevändning har ägnat helgen åt att kasta sten, bränna bilar och kapa polisfordon. Det är det svenska samhället.

I Örebro vittnar poliser på platsen om att de är övertygade om att den polis som hamnat i upprorsmakarnas händer inte skulle ha överlevt.

I Malmö försökte en bilförare ramma kravallstaket och en skola stacks i brand. Och i Navesta utanför Norrköping tvingades polisen till sist använda sina tjänstevapen. Totalt har 26 poliser och 14 civila skadats under helgen.

Enligt polisen finns tecken på uppvigling via sociala medier, också i andra länder.

Det spelar inte så stor roll om demonstranternas motiv har varit avsky mot högerextremismen, hat mot polisen eller upprördhet när tro skändas. Det som har hänt är oacceptabelt på precis alla sätt.

En märkbart upprörd men också berörd rikspolischef Anders Thornberg framträdde i SVT:s nyhetssändningar och menade att syftet med demonstrationerna varit att skada eller till och med döda poliser. Ett oförsvarligt angrepp mot vårt samhälle och mot vår demokrati, sa rikspolischefen.

Från politikernas håll har det vanliga positionskriget mellan blocken präglat kommentarerna. Moderaterna anser att upploppen är Morgan Johanssons fel, och att svensk polis behöver vattenkanoner. Morgan Johansson själv säger att straffen skulle ha skärpts, kameror satts upp och fler poliser anställts för många år sedan, då de inte hade makten, men att det i alla fall sker nu. Någon expert tycker att polisen glömt bort behovet av dialog. Kommentarerna på nätet ska vi inte ens tala om.

Självklart måste polisen ha både utrustning och befogenheter. Samtal måste också ske om under vilka villkor extremisters sammankomster ska tillåtas. Det blir en balansgång i förhållande till demokratins spelregler. Sanningen är förstås att ingen kan veta om vare sig fler poliser, vattenkanoner eller andra lagar skulle ha påverkat det som hände. Det viktigast just nu är att rättssamhället reagerar precis på det sätt rättssamhället ska reagera. Hot mot demokratin får inte accepteras. Brottslingar måste identifieras och bindas vid brotten. De ska dömas och straffas i enlighet med de lagar som gäller.

Idag behöver vi vaken fler politiska gräl, experters anklagelser emot polisen eller tragiska debatter och pajkastning av självutnämnda experter på nätet. Det behövs helt andra åtgärder, såsom krafttag emot kriminalitet och kriminella nätverk. Men också vanlig medmänsklighet och omsorg om de människor som känner otrygghet i det svenska samhället. Alla krafter behöver hjälpas åt att återskapa ett tryggt Sverige.