Att verka som journalist i Gaza under Hamas styre innebär att man behöver foga sig för att få vara kvar. Det finns en självklar anledning till att Mosab Hassan Yousef, son till Hamas medgrundare Sheikh Hassan Yousef, bor i USA. När Yousef växte upp ville han bli krigare som de flesta andra palestinska barn. När han senare såg Hamas brutalitet och hur Hamas använde lidande civila och barn för att uppnå sina mål började han tvivla.

En personlig omvändelse till en kristen tro och ett hemligt samarbete med Israel ledde därefter till att många av Hamas självmordsbombningar och mordförsök på judar kunde förhindras. Han flyttade till USA år 2007. Att bo kvar på de palestinska områdena skulle vara detsamma som en dödsdom.

Frilansarna i Gaza som rapporterar till västerländska medier kan naturligtvis också vara hemliga anhängare till Hamas islamistiska ideologi och därmed vara påverkade av terrororganisationens antisemitiska retorik, vilket ger motivation till att svartmåla och avhumanisera det judiska folket.

Det som blir riktigt allvarligt är när västerlandets redaktioner låter Hamas lögner spridas via de egna mediekanalerna. Det är detsamma som att ge terrorn utrymme även i väst.

I podden Dagens Eko som släpptes i måndags berättar Ekots korrespondent Cecilia Uddén och reportern Sinwar Sami Abu Salem i Gaza om ”barnen som blir offer i kriget”. Sami Abu Salem anklagar på plattformen X Israel för att medvetet rikta in sig på barn, journalister och sjukvårdspersonal. Efter explosionen vid Al Ahli-sjukhuset påstod han även att hundratals palestinier (familjer) hade mördats i ett israeliskt flyganfall riktat mot sjukhuset trots att både brittiska, franska, amerikanska och israeliska utredningar kom fram till att den mest troliga orsaken till explosionen var en missriktad missil som Islamiska Jihad hade skjutit mot civila mål i Israel.

Under Hamas-massakern i södra Israel den 7 oktober hade Hamas-terrorister sällskap av Gaza-baserade fotojournalister som arbetar för stora nyhetsbyråer och medier, vars tidiga närvaro väckte frågor om fotograferingen var samordnad med Hamas.

Hassan Eslaiah, en frilansare som arbetar för CNN och AP och som tog sig in i Israel tillsammans med Hamas, hade lagt upp en bild på sociala medier tillsammans med Hamas-ledaren och hjärnan bakom massakern den 7 oktober, Yahya Sinwar.

AP och CNN bröt banden med Eslaiah efter att bilden blev känd.

I slutet av oktober beskrev den israeliska försvarsmakten IDF hur Hamas hade placerat ett högkvarter under Gazas Shifa-sjukhus och i åratal har använt tusentals patienter, läkare och personal i byggnaden för att skydda sitt underjordiska högkvarter.

Under Shifa-sjukhuset, som är det största sjukhuset i Gaza, ligger en labyrint av tunnlar och underjordiska anläggningar som används av Hamas ledare för att styra terroristaktiviteter och raketbeskjutning samt för att tillverka och lagra en mängd olika vapen och ammunition. Dessutom har sjukhusets generatorer använts för att skjuta upp raketer.

Det sägs att sanningen är det första offret i krig. Historien visar som väl är också att de sanningar som begravs har en förmåga att uppstå igen.